Τι δεν ξέρατε για την ασφαλή χρήση των καλλυντικών σας

ti-den-kserate-gia-tin-asfali-xrisi-ton-kalluntikon-sas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Μάθετε τι ρίσκο παίρνει η υγεία του δέρματός σας από ένα πινέλο μάσκαρα ή ένα επιπόλαιο τατουάζ, έως τις απατηλές υποσχέσεις κάποιων προϊόντων.

Χρησιμοποιώντας μάσκαρα με λάθος τρόπο μπορεί να προκαλέσετε τραυματισμό και βαριά λοίμωξη στα μάτια σας: Αλήθεια. Ο πιο σοβαρός κίνδυνος από τη μάσκαρα είναι ο τραυματισμός της άκρης της βλεφάρου εξαιτίας μιας απρόσεκτης κίνησης του πινέλου, το οποίο, επιπλέον, εάν δεν είναι καθαρό μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη λοίμωξη του ματιού. Γι’ αυτό, ποτέ μην εφαρμόζετε μάσκαρα στο αυτοκίνητο ή σε οποιοδήποτε άλλο κινούμενο όχημα. Επίσης, καθαρίζετε τακτικά το πινελάκι της μάσκαρα (ιδανική λύση το μούσκεμά του σε υγρό καθαρισμού φακών επαφής ή το ταμπονάρισμα με ένα χαρτομάντιλο ποτισμένο με αντισηπτικό τζελ), και αλλάζετέ το με ένα καινούργιο κάθε δυο με τρεις μήνες.

Ακόμη και αν ένα προϊόν φέρει την ένδειξη «υποαλλεργικό», μπορεί να περιέχει ουσίες που οδηγούν σε αλλεργικές αντιδράσεις: Αλήθεια.Σύμφωνα με την βιομηχανία καλλυντικών, «υποαλλεργικό» σημαίνει «λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση». Αλλά οι δερματολόγοι γνωρίζουν ότι αυτή η σήμανση δεν αποτελεί εγγύηση για όλους τους ανθρώπινους οργανισμούς. Απ’ την άλλη, κανένας επίσημος ιατρικός φορέας ή επιστημονικός οργανισμός ελέγχου δεν θεωρεί αποδεκτό ως 100% υποαλλεργικό κανένα προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά, εκτός των φαρμάκων που έχουν υποστεί ενδελεχείς κλινικές δοκιμές. Ακόμη και η ένδειξη «δερματολογικά ελεγμένο» πρέπει να σας βάζει σε υποψίες, του τύπου: Ο δερματολόγος εργάστηκε για τον κατασκευαστή; Τι είδους δοκιμές έγιναν; Εκτεταμένες ελεγχόμενες μελέτες ή απλά παρατήρηση μερικών ασθενών που δοκίμασαν το προϊόν; Σε πόσα άτομα δοκιμάστηκε το προϊόν; Πόσο καιρό διήρκεσαν οι δοκιμές; Ποια ήταν τα επιστημονικά αποτελέσματα των δοκιμών;

Εάν ένα προϊόν φέρει την ένδειξη «all natural» ή «organic» πιθανότατα δεν πρόκειται να ερεθίσει το δέρμα σας: Μύθος. Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε δερματολόγο θα σας πει ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τύπο δέρματος και επηρεάζεται διαφορετικά από τη χρήση ενός καλλυντικού. Για παράδειγμα, ένα ξηρό και ευαίσθητο δέρμα με τάση για έκζεμα σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος «πελάτης» ενός 100% φυσικού προϊόντος. Και αυτό είναι μόνο η αρχή του γρίφου, γιατί μπορεί τα συστατικά να έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί ως «βιολογικά» ή «φυσικά» στις κλινικές δοκιμές των εργαστηρίων, ωστόσο κάθε δέρμα έχει τα δικά του κριτήρια: τους ερεθισμούς ή όχι, την καλή απορροφησιμότητα ή όχι, την αντοχή του σε οξέα ή όχι, την τάση του να προσβάλλεται εύκολα από βακτήρια ή όχι. Υπάρχουν περιστατικά –σπάνια, είναι η αλήθεια- όπου «φυσικά» καλλυντικά έχουν προκαλέσει ερεθισμούς, κυρίως εξαιτίας της ύπαρξης συντηρητικών (ακόμη σε ένα 100% βιολογικό/φυσικό προϊόν). Είναι βλαπτικά τα συντηρητικά; Είναι επικίνδυνα; Είναι απαραίτητα; Και αν υπάρχουν σε ένα «φυσικό» προϊόν, τότε γιατί λέγεται «φυσικό»

Το laser είναι ένας ασφαλής και εύκολος τρόπος να σβήσετε από το δέρμα σας ένα τατουάζ: Μύθος. Με το laser, τα περισσότερα τατουάζ μπορεί να ελαφρύνoυν μέχρι να γίνουν πολύ λιγότερο αισθητά, αλλά όχι να εξαφανιστούν εντελώς. Και αυτό απαιτεί περισσότερες από δυο ή τρεις συνεδρίες σε εξειδικευμένο δερματολογικό ιατρείο. Επίσης, τα πολύχρωμα τατουάζ πιθανώς να μεταμορφωθούν σε γενικευμένες μουντζούρες, όπου μετά θα απαιτηθούν ακόμη περισσότερες θεραπείες για να «λευκανθούν». Παρ’ όλα αυτά σκέφτεστε να χτυπήσετε ένα τατουάζ; Μάθετε ότι τα πιο ευαίσθητα δέρματα (αυτό δεν μπορεί να σας το βεβαιώσει επιστημονικά ο tattoo artist) μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις από τις χρωστικές ουσίες του μελανιού, αλλά και οξεία εκζεματώδης δερματίτιδα, σταφυλόκοκκο ή κοκκιώματα.

THE BEAUTY TEAM