Ταινίες της εβδομάδας (7/11/2019)

doctor-sleep
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

O Ewan McGregor και η Rebecca Ferguson πρωταγωνιστούν στο τρομακτικό σίκουελ της «Λάμψης» του Stephen King.

«Δόκτωρ Ύπνος» (Doctor Sleep)
Εξακολουθώντας να φέρει το ψυχολογικό τραύμα που υπέστη ως παιδί στο ξενοδοχείο Overlook, ο Νταν Τόρανς προσπαθεί να βρει την εσωτερική του ηρεμία. Όμως αυτή «διαλύεται» όταν συναντά την Άμπρα, μία θαρραλέα έφηβη που διαθέτει ένα υπερφυσικό χάρισμα, γνωστό ως «λάμψη». Η Άμπρα συνειδητοποιεί αμέσως ότι ο Νταν έχει την ίδια υπερφυσική δύναμη με εκείνη, τον αναζητά, ζητώντας απελπισμένα τη βοήθειά του προκειμένου να πολεμήσει την ανελέητη Rose the Hat, αρχηγό της συμμορίας μεταφυσικών δολοφόνων The True Knot, που αναζητούν ανθρώπους προικισμένους με υπερφυσικές ιδιότητες, προκειμένου να «καταναλώσουν» την αύρα τους και να γίνουν αθάνατοι. Δημιουργώντας μια απρόσμενη συμμαχία, ο Νταν και η Άμπρα ξεκινούν έναν αγώνα ζωής και θανάτου εναντίον της Rose the Hat.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Mike Flanagan, Ερμηνεύουν: Rebecca Ferguson, Ewan McGregor, Jacob Tremblay και Carel Struycken.

«Δυστυχώς απουσιάζατε» (Sorry We Missed You)
O Ricky, η Abby και τα δύο τους παιδιά ζουν στο Newcastle. Είναι μια δεμένη οικογένεια και ο ένας νοιάζεται για τον άλλον. Ο Ricky αλλάζει δουλειές, ενώ η Abby, που αγαπά τη δική της, προσέχει ηλικιωμένους. Παρόλο που δουλεύουν όλο και περισσότερες ώρες, όλο και πιο σκληρά, συνειδητοποιούν ότι ποτέ δεν θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Όταν προκύπτει μια χρυσή ευκαιρία, η Abby πουλάει το αυτοκίνητο της και ο  Ricky αγοράζει ένα ολοκαίνουριο φορτηγάκι για να δουλέψει ως αυτοαπασχολούμενος μεταφορέας. O μοντέρνος κόσμος έχει τις επιπτώσεις του σε αυτές τις τέσσερις ψυχές μέσα στην ίδια τους την κουζίνα.
Σκηνοθεσία: Ken Loach, Σενάριο: Paul Laverty, Ερμηνεύουν: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Nikki Marshall και Rhys Stone.

«Zombieland: Διπλή Βολή» (Zombieland: Double Tap)
Μέσα από έκρυθμες κωμικές καταστάσεις που εκτυλίσσονται από τον Λευκό Οίκο μέχρι την ενδοχώρα, οι τέσσερις ήρωες πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλά νέα είδη ζόμπι, που έχουν εξελιχθεί από την πρώτη ταινία, αλλά και νέους επιζώντες. Η μεγαλύτερη πρόκληση όλων, όμως, αποδεικνύονται οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη αυτής της σαρκαστικής, αυτοσχέδιας οικογένειας.
Σκηνοθεσία: Ruben Fleischer, Σενάριο: Dave Callaham, Rhett Reese και Paul Wernick, Ερμηνεύουν: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone και Abigail Breslin.

«Η Οικογένεια Άνταμς» (The Addams Family)
Ετοιμαστείτε να χτυπήσετε τα δάχτυλά σας! Η Οικογένεια Άνταμς επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη στην πρώτη κωμωδία κινουμένων σχεδίων για αυτήν την παράξενη, ανατριχιαστική οικογένεια. Μπορεί να νομίζεις πως η οικογένειά σου είναι περίεργη, όμως αυτή η απόμακρη, εκκεντρική και τελείως αλλόκοτη Οικογένεια, θα σε κάνει να το ξανασκεφτείς!
Σκηνοθεσία: Greg Tiernan και Conrad Vernon, Σενάριο: Matt Lieberman και Pamela Pettler, Ερμηνεύουν: Oscar Isaac, Charlize Theron, Chloë Grace Moretz και Finn Wolfhard.

«Η δύναμη της αλήθειας» (Donbass)
Ο τακτικός στρατός της Ουκρανίας και οι εθελοντές μάχονται τις αυτονομιστικές συμμορίες, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία του Πούτιν. Η διαφθορά και η εγκληματικότητα όλων των ειδών είναι γεμάτες. Η ταπείνωση είναι συνηθισμένη. Η βία μπορεί να φλέγει ανά πάσα στιγμή.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Sergey Loznitsa, Ερμηνεύουν: Tamara Yatsenko, Irina Zayarmiuk, Grigory Masliuk και Lyudmila Smorodina.

«Ποτέ δεν είναι αργά κύριε καθηγητά» (The Professor)
Όταν ο Ρίτσαρντ, καθηγητής πανεπιστημίου, διαγνωστεί με μια ανίατη ασθένεια, αποφασίζει να εγκαταλείψει τα προσχήματα και τις κοινωνικές συμβάσεις και να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του όσο πιο έντονα και ελεύθερα γίνεται. Με καυστικό χιούμορ, ελαφριά απερισκεψία και μια δόση τρέλας, πέφτει με τα μούτρα σε κάθε πιθανή «αμαρτία»: Πίνει, καπνίζει, κάνει σεξ και ξεστομίζει αδιανόητες προσβολές, εισπράττοντας έτσι περισσότερη χαρά από ποτέ. Με τον νέο τρόπο ζωής του και καθώς ο χρόνος του εξαντλείται, ο Ρίτσαρντ θα καταλάβει πολλά πράγματα για τη ζωή, ενώ θα έρθει κοντά με τους ανθρώπους που αγαπά, για ένα τελευταίο αντίο. Μια ξεκαρδιστική αλλά και συγκινητική ταινία, για το πώς ένας άνθρωπος αποφασίζει να ζήσει τη ζωή στο έπακρο ακόμα κι όταν το ταξίδι του τελειώνει.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Wayne Roberts, Ερμηνεύουν: Johnny Depp, Rosemarie DeWitt, Odessa Young και Danny Huston.

«Ο Πίνκι και οι Πειρατές» (Kaptein Sabeltann og Skatten i Lama Rama)
Μαζί με τον τρομερό πειρατή Μαυροδόντη, θρύλο των επτά θαλασσών, ο μικρός Πίνκι μαζί με το κορίτσι του, την Ρέιβεν ξεκινούν μία συναρπαστική περιπέτεια προς το εξωτικό βασίλειο της Λάμα Ράμα όπου βρίσκεται κρυμμένος ο θρυλικός θησαυρός του Βασιλιά Ρούφους. Όμως ο Πίνκι έχει έναν τελείως διαφορετικό θησαυρό στο μυαλό του αφού αναζητά τον εξαφανισμένο πατέρα του.
Σκηνοθεσία και σενάριο: John Andreas Andersen και Lisa Marie Gamlem, Ερμηνεύουν: Vinjar Pettersen. Sofie Bjerke, Kyrre Haugen Sydness και Tuva Novotny.

«Κλέφτης αλόγων» (Ut og stjæle hester)
Nοέμβριος 1999. Ο 67χρονος Τροντ ταξιδεύει σε έναν απομονωμένο οικισμό στην νορβηγική ενδοχώρα, όπου σκοπεύει να περάσει την πρωτοχρονιά μόνος του. Ενώ καταφτάνει ο χειμώνας, ανακαλύπτει πως έχει γείτονα, έναν άντρα που είχε γνωρίσει όντας παιδί το καλοκαίρι του 1948, όταν παράλληλα ο πατέρας του τον προετοίμαζε για την επερχόμενη εξαφάνιση του. Εκείνο το μακρινό καλοκαίρι ο Τροντ ενηλικιώθηκε και μύρισε το άρωμα της γυναίκας που λαχταρούσε. Την ίδια γυναίκα που είχε επιλέξει ο πατέρας του για σύντροφο της ζωής του.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Hans Petter Moland, Ερμηνεύουν: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann και Danica Curcic.

«Τα μάρμαρά μας»
Ο όρος «τα μάρμαρα μας» είναι αυτός που έγινε γνωστός από τη Μελίνα Μερκούρη που είπε λίγο πριν το θάνατό της: «Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω...». Αν και πολλοί διαφωνούν με το δόκιμο ή όχι του όρου, οι συντελεστές του έργου έχουν τη γνώμη ότι δείχνει την αγάπη και την τρυφερότητα που τα είχε περιβάλει η Μελίνα και ο ελληνικός λαός.
Σκηνοθεσία: Νίκος Παπακώστας.

«Ο Λένιν το 1918» (Lenin v 1918 godu)
Οι ξένες δυνάμεις έχουν εισβάλλει στη Ρωσία, το προλεταριάτο δεν έχει αποδεχθεί ακόμα απόλυτα το πρόγραμμα των Μπολσεβίκων, ενώ η Φανί Κάπλαν επιχειρεί να δολοφονήσει τον Λένιν, που τραυματίζεται σοβαρά. Ο Mikhail Romm περιγράφει έναν άνθρωπο όλο ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα, που ωστόσο δε χάνει ποτέ την αίσθηση του χιούμορ. Ομως, η ανθρώπινη πλευρά του χαρακτήρα του Λένιν μπαίνει σε δεύτερο πλάνο.
Σκηνοθεσία: Mikhail Romm, E. Aron και Isidor Simkov, Σενάριο: Aleksei Kapler  και Taisiya Zlatogorova, Ερμηνεύουν: Boris Shchukin, Nikolai Okhlopkov, Aleksandr Shatov και Vasiliy Markov.