Κολόνιες-γίγαντες σε μπουκάλια-μινιατούρες

kolonies-gigantes-se-mpoukalia-miniatoures
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Αν πρόκειται να αγοράσετε ένα άρωμα που θέλετε να συγκλονίζει τους πάντες στο πέρασμά σας, προτιμήστε τη μέγιστη δυνατή παραλλαγή του: αυτή του αποστάγματος.

Μια πρώτη εξήγηση για όλα αυτά που ονομάζουμε «αρώματα»:

- Η λέξη «κολόνια» δεν αποτελεί γενική αναφορά σε οτιδήποτε βρίσκεται μέσα σε ένα περίτεχνο μπουκάλι και μυρίζει ωραία. Στην κυριολεξία, με αυτή την ονομασία χαρακτηρίζεται μια συγκεκριμένη κατηγορία αρωμάτων (συνήθως αυτά που αποτελούνται από ελαφριές συνθέσεις και ευωδιάζουν εσπεριδοειδή) τα οποία πρωτοδημιουργήθηκαν με πρόσμιξη αιθέριων ελαίων και νερού της Κολωνίας (στη Γερμανία) τον 18ο αιώνα.

- Το άλλο είδος αρώματος που ψεκάζουμε το δέρμα μας λέγεται «eau de toilette». Πέραν της γαλλικής ονομασίας, το όνομα υποδηλώνει την παρουσία αιθέριων ελαίων ως πρώτη ύλη, σε ένα ποσοστό μεταξύ 5 και 15%. Το υπόλοιπο είναι κατά βάση οινόπνευμα και λίγο νερό.

- Η επόμενη και τελευταία κατηγορία είναι το «eau de parfum»: περιέχει 10 με 20% αιθέρια έλαια και ακολουθεί το εκχύλισμα του αρώματος, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και 40%. Και εδώ ακριβώς κρύβεται το μεγάλο μυστικό ενός αρώματος, που μπορεί να ταξιδέψει όλες τις αισθήσεις στο έπακρο.

 

 Η πιο εξευγενισμένη εκδοχή της προσωπικής αύρας σας: Σύμφωνα με τον Mandy Aftel, συγγραφέα του «Essence and Alchemy: A Natural History of Perfume» (Αποστάγματα και Αλχημείες: Η φυσική Ιστορία των Αρωμάτων), με λιγότερη αραίωση, τα αποστάγματα αναδεικνύουν περισσότερο τα συστατικά ενός μείγματος αιθέριων ελαίων. «Η ιδέα είναι παρόμοια με αυτή του ουίσκι που συσκευάζεται σε μικρά βαρελάκια κατευθείαν μετά την απόσταξη, χωρίς την προσθήκη νερού. Με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο μπορεί κάποιος να αντιληφθεί, να εκτιμήσει και να απλώσει πάνω του ένα εκχύλισμα αρώματος», γράφει ο Aftel. Σε αυτή την πυκνή συγκέντρωση, η ευωδιά του eau de parfum είναι τόσο διαυγής και η εφαρμογή του πολύ απλούστερη: χρησιμοποιείτε μόνο μια μικρή σταγόνα στα σημεία από όπου περνά εντονότερα ο σφυγμός της καρδιάς, δηλαδή στο λαιμό και τον καρπό του χεριού.

Ο Aftel λέει πως αυτή η μυρωδιά θα παραμείνει αναλλοίωτη για πολύ περισσότερο χρόνο σε σχέση με το eau de toilette ή την κολόνια, κάτι που εντέλει σημαίνει ότι μια δυνατότερη ευωδιά καταλήγει να μεταμορφώνεται στην εξευγενισμένη εκδοχή της προσωπικής αύρας σας.

Προτείνουμε 4 ολοκαίνουργια eau de parfum:

- Slow Dance (Byredo), ένα νέο συναρπαστικό άρωμα με μύρο, λιβάνι, λάβδανο, γεράνι, βιολέτα και πατσουλί.

- Joy Intense (Dior), μια χαρούμενη αύρα από θριαμβευτικές νότες εσπεριδοειδών και λουλουδάτες εκρήξεις τριαντάφυλλου και γιασεμιού.

- Vaniglia (Acqua Di Parma), όπου η γλυκιά βανίλια ενώνεται με τις ζωηρές και φωτεινές νότες εσπεριδοειδών όπως το περγαμόντο, το μανταρίνι, το νερολί και το γιασεμί Σαμπάκ.

- Wonderlust Sublime (Michael Kors), ένα λαμπερό, ζεστό, αισθησιακό, εθιστικό eau de parfum, που θυμίζει φθινοπωρινό ηλιοβασίλεμα, γεμάτο άνθη και νότες εσπεριδοειδών.  

Πώς τα αποστάγματα ουίσκι και αρωμάτων συνδέονται σημειολογικά:

- Και τα δυο παράγονται σε χώρες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών -περίεργο.

- Όταν ανακαλύψετε το eau de parfum που σας αρέσει, υπάρχει πάντα μια διάχυτη εσωτερική ανακούφιση την ώρα που το απλώνετε στο δέρμα σας.

- Και τα δυο (ουίσκι και eau de parfum) αποκαλύπτουν τις εξαιρετικά σπάνιες ευωδιές τους, όσο περνά ο καιρός.

- Δοκιμάζοντας μεγαλύτερη ποσότητα από όσο θα έπρεπε, πιθανώς θα σας κάνει να μη νιώθετε και πολύ άνετα -τόσο εσείς όσο και οι γύρω σας.

THE BEAUTY TEAM