Οι Beatles έγραψαν το «τέλειο pop τραγούδι» το 1968

the-beatles
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει πως το «Ob-La-Di, Ob-La-Da» του «White Album» έχει την πιο ευχάριστη αρμονία που έχει γραφτεί ποτέ.

Το «Ob-La-Di, Ob-La-Da» των Beatles φέρεται να είναι το «πιο τέλειο» pop τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του Max Planck Institute στην Γερμανία. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αρμονίες 700 τραγουδιών που γράφτηκαν από το 1958 έως το 1991 και τα κατέταξαν ανάλογα το πόσο «απροσδόκητη» είναι η εξέλιξη των συγχορδιών, χρησιμοποιώντας τεχνικές machine learning.

Στην συνέχεια, αφού αφαίρεσαν τους στίχους και την μελωδία από 30 τραγούδια ώστε να είναι «αγνώριστα», τα έπαιξαν σε 39 εθελοντές, οι οποίοι τα κατέταξαν ανάλογα με το πόσο τους άρεσαν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εθελοντές προτιμούσαν τα τραγούδια όπου οι αρμονίες ήταν λιγότερο «προβλέψιμες».

Shutterstock

«Είναι εκπληκτικό που οι άνθρωποι απολαμβάνουν έναν κομμάτι μουσικής ανάλογα με την χρονική σειρά ήχων. Τα τραγούδια που βρίσκουμε ευχάριστα έχουν μια καλή ισορροπία μεταξύ του να ξέρουμε τι θα συμβεί μετά και την έκπληξη όταν συμβαίνει κάτι που δεν περιμένουμε» σχολίασε για την έρευνα ο μεταπτυχιακός φοιτητής του γερμανικού ινστιτούτου Vincent Cheung στους Times.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας των ερευνητών με τα πιο ευχάριστα τραγούδια βρέθηκε το «Ob-La-Di, Ob-La-Da» των Beatles, ενώ ακολουθούν το «Invisible Touch» των Genesis και το «Hooked On A Feeling» του B.J. Thomas. Ψηλά στην λίστα βρέθηκαν επίσης τα «I Want You Back» των Jackson 5, το «There She Goes» των The La's, το «When It’s Love» των Van Halen και το «Red Red Wine» των UB40.