Γνωρίζετε τι είναι η αστική γήρανση;

gunaika-ksanthia-xamogelo
ΤΡΙΤΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η ζωή στην πόλη γερνά την επιδερμίδα γρηγορότερα. Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί και δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές προστασίας.

Αν σας ανησυχούν οι επιπτώσεις του αστικού περιβάλλοντος στην επιδερμίδα σας, διαβάστε αυτά που λέει η δερματολόγος Dr. Delphine Kerob, International Medical Director της Vichy: «Οι βλαβερές συνέπειες ορισμένων εξωτερικών παραγόντων, όπως το κάπνισμα και η ακτινοβολία UV αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων εδώ και χρόνια, ενώ είναι γνωστό πια ότι επηρεάζουν σημαντικά την επιδερμίδα. Ωστόσο, το μέγεθος των συνεπειών που το περιβάλλον μπορεί να έχει για την επιδερμίδα εξακολουθεί να μην γίνεται πλήρως αντιληπτό από πολλούς ανθρώπους. Μερικοί βασικοί παράγοντες που συνδέονται με τη ζωή στην πόλη, συμπεριλαμβανομένου του στρες, της κόπωσης και της φωτορύπανσης, έχουν συσχετιστεί με την επιτάχυνση της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας -στην πραγματικότητα, πάνω από το 80% των σημαδιών πρόωρης γήρανσης οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι ακτίνες UV».

Σύμφωνα με μελέτες που διενεργήθηκαν στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Κίνα, διαπιστώθηκε αύξηση του σμήγματος στους συμμετέχοντες που κατοικούν σε τοποθεσίες με ρύπανση, με το 80% των συμπτωμάτων πρόωρης γήρανσης (συμπεριλαμβανομένων των καφέ κηλίδων, των δυσχρωμιών και των ρυτίδων) να οφείλεται στην αστική ρύπανση. «Ταυτόχρονα, είναι αποδεδειγμένο ότι το στρες -συνήθης παράγοντας της ζωής σε αστικά περιβάλλοντα- προκαλεί μια σειρά αρνητικών αντιδράσεων στο εσωτερικό της επιδερμίδας, ενώ παράλληλα επηρεάζει την απόκρισή της στις αλλεργικές αντιδράσεις», τονίζει η Dr. Kerob.

 Οι τρόποι καταπολέμησης της αστικής γήρανσης της επιδερμίδας:
«Σε ό,τι αφορά την περιποίηση της επιδερμίδας, τα αντιοξειδωτικά είναι τα καλύτερα ενεργά συστατικά για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μετέχουν στην ανάπτυξη των συμπτωμάτων πρόωρης γήρανσης», λέει η γιατρός και εξηγεί: «Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ρεσβερατρόλη (που υπάρχει στα σταφύλια), καθώς ενεργοποιεί τις φυσικές αντιοξειδωτικές άμυνες της επιδερμίδας και θεωρείται ότι ενισχύει την ικανότητα της επιδερμίδας να αποκρίνεται αποτελεσματικά στο οξειδωτικό στρες. Από την άλλη πλευρά, η τοπική εφαρμογή βιταμίνης C έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της ικανότητάς της να επανορθώνει τα σημάδια της φωτογήρανσης».
Το SPF είναι, φυσικά, εξαιρετικά σημαντικό για τους κατοίκους των πόλεων, αφού δοκιμές in vitro υποδεικνύουν ότι τα φίλτρα UV και RSV βοηθούν στην καταπολέμηση του αντικτύπου της φωτορύπανσης. Η Dr. Kerob συμβουλεύει: «Προστατεύστε καθημερινά την επιδερμίδα σας με ένα αντηλιακό προϊόν, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών». Και με τόσες κρέμες ημέρας εμπλουτισμένες με SPF, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία: επιλέξτε ένα προϊόν πολλαπλών οφελών, που να εξασφαλίζει ενυδάτωση και προστασία.Επιπλέον, τονίζει η γιατρός, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε το πρόγραμμα περιποίησής σας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και οι πρόσθετες καταπονήσεις του αστικού περιβάλλοντος. «Η ζωή στην πόλη είναι συνώνυμο της ρύπανσης, των ακαθαρσιών και της σκόνης, συνεπώς, του κακής ποιότητας αέρα που κατακάθεται στην επιδερμίδα προκαλώντας μαύρα στίγματα και ατέλειες. «Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, συστήνω μια σταθερή κούρα καθαρισμού, ενυδάτωσης και απολέπισης της επιδερμίδας με βάση αυτή τη ρουτίνα: Καθαρισμός πρωί και βράδυ, ενυδάτωση με κρέμες κάθε οκτώ ώρες και απολέπιση δυο φορές την εβδομάδα».

THE BEAUTY TEAM