Τι φταίει για την επίμονη πιτυρίδα;

ti-ftaiei-gia-tin-epimoni-piturida
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Πώς θα απαλλαγείτε μέσα σε λίγες μέρες από την ξηροδερμία του τριχωτού της κεφαλής και την πυτιρίδα, λούζοντάς το κατάλληλα.

Τι είναι εντέλει αυτές οι αντιαισθητικές λευκές νιφάδες, που καταστρέφουν την εικόνα των μαλλιών σας; Ξηροδερμία ή πιτυρίδα; Η απάντηση έρχεται από μελέτες του ερευνητικού τμήματος δερματολογίας της Mayo Clinic: και τα δύο ξεχωριστά ή και τα δυο μαζί. «Η ξηροδερμία του τριχωτού της κεφαλής χαρακτηρίζεται από μικρές, λευκές και ξηρές νιφάδες, ενώ η πιτυρίδα συνήθως χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερες, λιπαρές ή κηρώδες νιφάδες, ή συστάδες κυττάρων του δέρματος, που έχουν συνήθως κιτρινωπό ή γκρι χρώμα», λέει η δερματοπαθολόγος Dr. Alina Bridges και συνεχίζει: «Η πιτυρίδα οφείλεται στην υπερβολική έκκριση σμήγματος και την ανάπτυξη του μύκητα Μαλασέζια, ο οποίος τρέφεται από το επιπλέον σμήγμα και από τα νεκρά δερματικά κύτταρα στο κρανίο, αναγκάζοντας τα ζωντανά δερματικά κύτταρα να ξεφλουδίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα και να συσσωρεύονται υπό τη μορφή στοιβάδων στο δέρμα. Από την άλλη πλευρά, η ξηροδερμία στα μαλλιά οφείλεται σε απώλεια υγρασίας από το δέρμα του κεφαλιού, κυρίως εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων, όπως το δριμύ ψύχος, τα προϊόντα styling, οι τεχνικές εργασίες στο κομμωτήριο και η υψηλή θερμότητα των οικιακών εργαλείων στεγνώματος ή ισιώματος των μαλλιών». Ωστόσο και στις δυο περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι κοινά και η λύση μία και μόνη. H Dr Bridges εξηγεί: «Πριν το πρόβλημα των νιφάδων γίνει έντονο -και οδηγηθείτε αναγκαστικά σε κάποιον δερματολόγο για εξειδικευμένη θεραπεία-, δοκιμάστε να λούζεστε επί δυο εβδομάδες με ένα σαμπουάν παρέχει ολιστική κούρα τόσο στην ξηροδερμία του τριχωτού της κεφαλής, όσο και στην λιπαρότητα ταυτόχρονα. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μια φόρμουλα που περιέχει σέλερι, πρόπολη, εκχυλίσματα από δάφνη και εχινάκεια, συνδυαστικά με σαλικυλικό οξύ, βιταμίνη Β3 και προβιταμίνη Β5, όχι μόνο έχει αντιφλεγμονώδη, αντισηπτική και αντιοξειδωτική δράση ενάντια στην ξηροδερμία και την πιτυρίδα, αλλά ταυτόχρονα τονώνει την κυτταρική διαδικασία αύξησης της τριχοφυΐας».

Οι έξτρα συμβουλές:

- Περιορίστε όσο το δυνατόν την έκθεση σε χημικούς παράγοντες που μπορεί να ξηράνουν το τριχωτό και να προκαλέσουν ερεθισμό.

- Αποφύγετε το ξύσιμο του κεφαλιού καθώς μπορεί να τραυματιστεί το τριχωτό και να γίνει ευάλωτο σε μολύνσεις.

- Πίνετε άφθονο νερό και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ψευδάργυρο, ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β και Ε.

- Μειώστε το άγχος της καθημερινότητας με άσκηση, περπάτημα και επαφή με τη φύση. Είναι συνήθειες που προάγουν την εσωτερική ισορροπία και επιδρούν άμεσα και θετικά στην υγεία του οργανισμού, της επιδερμίδας και του τριχωτού της κεφαλής σας.

THE BEAUTY TEAM