Υπέρ-ήρωες: είναι άτρωτοι στο box office;

yper-iroes-einai-atrotoi-sto-box-office

Στις 25 Ιουλίου κυκλοφορεί το σίκουελ του Wolverine, με τον Hugh Jackman στο ρόλο του μεταλλαγμένου και τον James Mangold στον «ρόλο» του σκηνοθέτη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

«Οι ήρωες που δεν πεθαίνουν είναι η δικαιολογία για απανωτές σκηνές δράσης», είχε γράψει ο Roger Ebert μετά την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας του Wolverine. Με αφορμή το σίκουέλ της, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: Είναι οι ταινίες με υπερήρωες ως είδος, εξίσου άτρωτες με τους πρωταγωνιστές τους;

Είναι γνωστό ότι το σινεμά περνά από μόδες. Τη δεκαετία του 40 επικράτησε το film noir, τα 50’s το γουέστερν, τα 90’s οι περιπέτειες- απόηχος του «Πολύ Σκληρός για αν Πεθάνει» και τα δακρύβρεχτα δράματα, όπως ο «Τιτανικός» του Cameron και η «Λίστα του Σίντλερ» του Spielberg.

Τα 00’s, είναι χωρίς αμφιβολία η δεκαετία, ή μάλλον καλύτερα η 13ετία, και μετράμε ακόμα, των ταινιών με σούπερ ήρωες. Κι όπως κάθε μόδα έχει τις επιτυχίες αλλά και τις παταγώδεις αποτυχίες της.

To «Άνθρωπος από Ατσάλι» μπορεί να μη βρίσκεται πλέον στην κορυφή του box office, φιγουράρει ωστόσο στη δεκάδα με τα πιο επιτυχημένα super hero φιλμ όλων των εποχών.

Η επιτυχία του περσινού «Οι εκδικητές» του Joss Whedon, που ουσιαστικά συγκέντρωνε τους γνωστότερους χαρακτήρες του marvel-ικού σύμπαντος (Iron Man, Captain America, The Hulk, Thor, Hawkeye και Black Widow) οδήγησε πολλούς στην εκτίμηση ότι ο «κύκλος» των ηρώων με σούπερ δυνάμεις ίσως να ολοκληρώθηκε.

«Άνθρωπος από Ατσάλι»

Εκτίμηση που διαψεύστηκε με τον εντυπωσιακότερο δυνατό τρόπο, με την κατάρριψη δηλαδή των ρεκόρ εισπράξεων από το «Iron Man 3» του Shane Black. Η τρίτη ταινία με πρωταγωνιστή τον αυθάδη κι εγωπαθή δισεκατομμυριούχο Tony Stark, παρά την χλιαρή απόδοση του προηγούμενου δεύτερου μέρους του franchise σε σκηνοθεσία Jon Favreau, εξελίχθηκε σε μία από τις πιο εμπορικές παραγωγές για το 2013 και φούντωσε τις φήμες για τέταρτη συνέχεια, κάτι που ο Robert Downey Jr. όμως διέψευσε.

Στη χρυσή λίστα των ταινιών που έβγαλαν ασπροπρόσωπα τα στούντιό τους, συγκαταλέγονται σαφώς κι οι ταινίες με τον Spiderman. Τόσο η τριλογία του Sam Raimi, όσο και η περσινή επανεκκίνηση της ιστορίας, «The Amazing Spiderman» από τον Marc Webb, με νέο cast, στέφθηκαν με επιτυχία. Γι’ αυτό άλλωστε και ο ήρωας θα επιστρέψει το 2014, με σίκουελ και μάλιστα τρισδιάστατο, ενώ οι φήμες για τρίτο και τέταρτο μέρος το 2016 και το 2018 αντίστοιχα, είναι έντονες και κάθε άλλο παρά απρόσμενες, σε ένα Hollywood που πάντα είχε μεγαλύτερη αδυναμία στο κέρδος παρά στην πρωτοτυπία.

Στις 25 Ιουλίου κυκλοφορεί το σίκουελ του Wolverine, με τον Hugh Jackman στο ρόλο του μεταλλαγμένου και τον James Mangold στον «ρόλο» του σκηνοθέτη. Οι συντελεστές ελπίζουν σε μία καλύτερη εισπρακτική πορεία από αυτήν της πρώτης solo κινηματογραφικής εμφάνισης του χαρακτήρα το 2009, στο «X-Men -Η Αρχή: Wolverine» του Gavin Hood.

O Wolverine επιστρέφει...

Τα μέτρια έσοδα του φιλμ είχαν αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στο φιάσκο με την διαρροή του στο ίντερνετ αρκετές μέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του. Το σαμποτάζ αυτό σύμφωνα με τους συντελεστές στοίχισε πολλά εισιτήρια, στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Σε αντίθεση με τα πρώτα βήματα του Wolverine, οι ταινίες με όλο το «στρατό» του Καθηγητή Χ, εξού και το όνομα «X-Men», δεν διέψευσαν τις προσδοκίες των παραγωγών τους.

Ειδικά το τελευταίο μέρος του franchise, «X-Men: H τελική Αναμέτρηση», του Brett Ratner είναι το πιο επικερδές με έσοδα 460 εκατομμυρίων δολαρίων και την έβδομη θέση στις πιο πετυχημένες ταινίες για το 2007.

Κι αν οι περισσότερες ταινίες του είδους μετρούν την επιτυχία τους με έσοδα, η τριλογία του Christopher Nolan με τον Christian Bale στο ρόλο του Batman, έχει ξεχωρίσει και σε επίπεδο διακρίσεων. «Ο Σκοτεινός Ιππότης», έχει κερδίσει δύο βραβεία Oscar, ένα για τον ήχο κι ένα β΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του αδικοχαμένου Heath Ledger, ως «The Joker», και μετράει συνολικά 8 υποψηφιότητες, αριθμό ρεκόρ για superhero ταινία, στην ιστορία του θεσμού.

Οι αποτυχίες

«Thor» του Kenneth Branagh με τον Chris Hemsworth και τη Natalie Portman

«Οι Εκδικητές» και οι «X-men», που παρουσιάζουν μια ομάδα υπερηρώων, όπως προαναφέραμε αποτελούν μεγάλες επιτυχίες του Box Office. Τι συμβαίνει όμως όταν οι ήρωες με τις εξωπραγματικές δυνάμεις επιχειρούν να σηκώσουν «το βάρος» μιας ταινίας;

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι ατομικές κινηματογραφικές απόπειρες αρκετών υπερηρώων δεν παρακίνησαν τους φανατικούς του είδους να τρέξουν στο κοντινό τους σινεμά. Από φιλμ των αρχών της κινηματογραφικής αυτής μανίας, όπως τα δύο «Hellboy» (2004 και 2008) του Guillermo del Toro και ο «Ηulk» (2003) του Ang Lee με τον Eric Bana, μέχρι και πολύ πρόσφατα, όπως «Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America» του Joe Johnston με τον Chris Evans στο ρόλο του τίτλου και ο «Thor» του Kenneth Branagh με τον Chris Hemsworth και τη Natalie Portman.

Μιλώντας για αποτυχίες θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε την «Catwoman» (2004) του Pitof με την Halle Berry και το Daredevil του Mark Steven Johnson με τον οσκαρούχο Ben Affleck να υποδύεται τον τυφλωμένο από τοξικά απόβλητα πρωταγωνιστή. Παρά την αποτυχία του φιλμ, οι συντελεστές προχώρησαν στην παραγωγή του «Εlektra», μιας ταινίας με πρωταγωνίστρια την συμπολεμίστρια και σύντροφο του Daredevil, η οποία είναι και η μόνη ηρωίδα με ελληνική καταγωγή. Η ταινία κυκλοφόρησε το 2005, σε σκηνοθεσία Rob Bowman και ερμηνεία Jennifer Garner. Ακόμα και το «Watchmen» (2009) του Zack Snyder, ένα έργο αρκετά αναμενόμενο, δεν ικανοποίησε το κοινό, κυρίως γιατί στο όνομα της καταλληλότητας θυσίασε πολλά στοιχεία του κόμικ. Η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώθηκε στον αριθμό των εισιτηρίων.

Τίποτα, ούτε οι αρκετές αποτυχίες, δεν πτοεί τα στούντιο που συμπεριλαμβάνουν όλο και περισσότερες ταινίες του είδους στα άμεσά τους πλάνα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την σαρωτική είσοδο της τρισδιάστατης εικόνας, που αβαντάρει όσο τίποτα άλλο τις σκηνές δράσης, έχουν ακόμα έναν ισχυρότατο άσσο στο μανίκι τους. Η μανιώδης και χρονοβόρα παραγωγή είναι μοιραίο ότι θα κουράσει το κοινό αλλά κι όταν συμβεί αυτό, το βασικό ερώτημα δεν θα είναι ο κορεσμός του είδους αλλά κατά πόσο μια εμπορική επιτυχία μπορεί να συνεχιστεί αφού ξεπεραστεί η νοσταλγία για ένα είδος και τους πιο εικονικούς χαρακτήρες του.

Πληροφορίες: Η νέα ταινία του Wolverine θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 25 Ιουλίου από την Odeon.

NANTIA ΚΑΚΛΗ