4 όμορφα χωριά για χειμερινή απόδραση στην Εύβοια

limni-euboias
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Βουνό ή θάλασσα; Η Εύβοια τα έχει και τα δύο και τα συνδυάζει με επιτυχία, για όσους θέλουν να αποδράσουν ένα ακόμη Σαββατοκύριακο πριν τα Χριστούγεννα, πάντα με φιλικό τρόπο προς το budget τους.

Λίμνη, Βόρεια Εύβοια
Αν και η Λίμνη έχει πληγεί στο παρελθόν από πυρκαγιές, παρ’ όλ’ αυτά παραμένει ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτείτε κάποια στιγμή στην Εύβοια, με νησιώτικο αέρα. Ο μικρός ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος διαθέτει τμήμα με ψηφιδωτό δάπεδο που χρονολογείται στον 5ο με 6ο αιώνα μ.Χ., το ασκητήριο του Αγίου Ανδρέα από τον 16ο αιώνα και ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Χριστοδούλου κοντά στην παραλία είναι τα βασικά αξιοθέατα της περιοχής ενώ αποτελεί τόπο γέννησης και σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, Λέλας Καραγιάννη, του συγγραφέα Νίκου Τσιφόρου, των αγωνιστών της ελληνικής επανάστασης του 1821 Αγγελής και Αναγνώστης Γοβιός κ.ά.

Μαρμάρι, Νότια Εύβοια
Το παραθαλάσσιο Μαρμάρι στον νότιο ευβοϊκό κόλπο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά ακριβώς απέναντι από τη Ραφήνα και το σίγουρα είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε το καλοκαίρι για να το επισκεφτείτε. Μπορεί τους θερινούς μήνες να μεταμορφώνεται σε παραθεριστικό κέντρο, αλλά τον χειμώνα παραμένει ένα ήσυχο ψαροχώρι για χαλάρωση σε μικρή απόσταση από την Αθήνα. Το περιοδικό National Geographic, μάλιστα, έχει κατατάξει την περιοχή του Μαρμαρίου μεταξύ των 10 καλύτερων προορισμών του κόσμου για ιστιοπλοΐα, αν ασχολείστε με το σπορ. Κι αν θέλετε να βγείτε και εκτός του χωριού, η Κάρυστος σας περιμένει σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων, συστήνοντας το μεγαλύτερο αστικό κέντρο στα νότια του νησιού.

Στενή, Δίρφη, Κεντρική Εύβοια
Σε υψόμετρο 440 μέτρων στις παρυφές της Δίρφυς, η Στενή είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο χωριό που σας περιμένει περίπου στα 30 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και στα 100+ από την Αθήνα. Εκεί θα ανακαλύψετε τη μυρωδιά του δάσους της Δίρφυς, τη θέα των αμφιθεατρικά χτισμένων σπιτιών, την πλακόστρωτη πλατεία με τις νεανικές καφετέριες και τα παραδοσιακά καφενεία και μια ορεινή, χαλαρή και όμορφη ατμόσφαιρα που θα σας βοηθήσει να «ξεφύγετε». Μην ξεχνάτε ότι η Στενή φημίζεται και για το καλό φαγητό της, στις ψησταριές πάνω από τη ρεματιά, στη σκιά του πλατανόδασους, ενώ σημαντικό αξιοθέατο είναι και η φημισμένη πηγή «βρύση του γιατρού», σε μια τοποθεσία μέσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Η Στενή θα μπορούσε να αποτελέσει και ιδανική χριστουγεννιάτικη εξόρμηση, αν σκοπεύετε να βγείτε εκτός φέτος τις γιορτές.

Ροβιές, Βόρεια Εύβοια
Απέχει περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα και σίγουρα κερδίζει τον τίτλο ενός από τα ομορφότερα χωριά στα βόρεια του νησιού. Το χωριό είναι χτισμένο ανάμεσα στα βουνά Τελέθριο και Καβαλάρης, ενώ τα πεύκα και οι ελαιώνες του είναι σήμα κατατεθέν για περιήγηση στη φύση. Μην παραλείψετε μια βόλτα στον μεσαιωνικό πύργο, ο οποίος χτίστηκε στην αρχή της Φραγκοκρατίας και σήμερα αξιοποιείται από τον πολιτιστικό σύλλογο.