Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη νεότητα να διαρκεί για πάντα

oi-leptomereies-pou-kanoun-ti-neotita-na-diarkei-gia-panta
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Όταν η επιδερμίδα σας μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, θα ανακαλύψετε τις αληθινές ανάγκες της, πριν αυτή αναγκαστεί να γεράσει πρόωρα.

 Για να γεράσει η επιδερμίδα μιας γυναίκας, δεν είναι υποχρεωτικό ότι πρέπει να φτάσει ή να ξεπεράσει τις ηλικίες της φυσιολογικής ωριμότητας. Πέραν των ορατών σημαδιών που αφήνει ο χρόνος μετά τα 40 ή τα 50 χρόνια, η επιδερμίδα υφίσταται σταδιακές κυτταρικές και μοριακές βλάβες από τα 20 και μετά, οι οποίες, πολλές φορές, προσπερνούνται αδιάφορα. Μια επίμονη ξηρότητα, μια τοπική ή γενική ευαισθησία, ακόμη και μια έλλειψη σφριγηλότητας και λάμψης, θεωρούνται από πολλές νέες γυναίκες ως πρόσκαιρες ή συμπτωματικές καταστάσεις, που οφείλονται στο εργασιακό στρες, τη βλαβερή επίδραση των αστικών περιβαλλοντικών παραγόντων και της UV ακτινοβολίας ή μιας ακατάστατης διατροφής. Όντως, τέτοια συμπτώματα δεν είναι άμεσα ορατά πάνω σε μια επιδερμίδα, η οποία -φαινομενικά- δεν απειλείται από γήρανση.Όμως, αν είχατε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε την επιδερμίδα σας μέσα από ένα μικροσκόπιο, θα παρατηρούσατε έντρομη ότι αυτές οι «αθώες» δερματικές παρενέργειες δεν αποτελούν λεπτομέρεια του προβλήματος, αλλά την πηγή μιας σιωπηλής διαδικασίας γήρανσης χωρίς γυρισμό.

Μικρά επιστημονικά μυστικά που χαρίζουν μεγάλα οφέλη στην αντιγηραντική άμυνα της επιδερμίδας σας

Οι ειδικοί δερματολόγοι των εργαστηρίων της Vichy, Dr. Erin Gilbert και Dr. Sonya Abdulla λένε: «Για όλες τις ηλικιακές ομάδες, η εξουδετέρωση της πηγής αυτής της σιωπηλής διαδικασίας γήρανσης είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη διόρθωση των μόνιμων σημαδιών. Όποια κι αν είναι η ηλικία σας, μπορείτε να περιορίσετε την καταστροφή των κυττάρων μέσω της ενυδάτωσης, της εντατικής θρέψης με αντιοξειδωτικά συστατικά και της αντιηλιακής προστασίας με υψηλό SPF -τουλάχιστον 25. Ωστόσο, κάθε στάδιο της επιδερμίδας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες», λένε οι επιστήμονες και δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές πρόληψης της νεότητας για κάθε ηλιακό κατώφλι:

Στα 20, παλεύετε ακόμη με την ακμή; Αν τα εφηβικά σπυράκια εξακολουθούν να σας ταλαιπωρούν, αναζητήστε προϊόντα χωρίς λάδι που να περιέχουν σαλικυλικό οξύ. «Επίσης, κατά τη διαμορφωτική αυτή δεκαετία της ζωής σας, η μελλοντική υγεία της επιδερμίδας σας εξαρτάται από την υιοθέτηση ωφέλιμων συνηθειών στον τρόπο ζωής σας. Ως εκ τούτου, δώστε προτεραιότητα στην καθημερινή πρόσληψη αρκετού νερού, ασκηθείτε τακτικά και βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ».

 Στα 30, ανησυχείτε για τις πρώιμες ρυτίδες; Οι λεπτές γραμμές έκφρασης είναι αναπόφευκτες σ’ αυτή τη δεκαετία, ενώ παράλληλα και ο τόνος της επιδερμίδας γίνεται πιο ανομοιόμορφος. Μην προσπερνάτε επιπόλαια αυτά τα σημάδια. «Από αυτή την ηλικία και μετά, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ειδικά αντιγηραντικά προϊόντα περιποίησης, με έμφαση στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να συμπεριλάβετε τα αντιοξειδωτικά συστατικά τόσο στην περιποίηση της επιδερμίδας σας όσο και στη διατροφή σας», τονίζουν οι Dr. Gilbert και Dr. Abdulla συμβουλεύουν: «Επιλέξτε να καταναλώνετε καθημερινά τις λεγόμενες σούπερ-τροφές αντιγήρανσης, όπως λαχανίδες, βατόμουρα και ακτινίδια. Για την καταπολέμηση των περιβαλλοντικών επιθετικών παραγόντων, χρησιμοποιείτε πρωί και βράδυ ένα ήπιο καθαριστικό με δραστικά ενυδατικά και μαλακτικά συστατικά, όπως ροδόνερο, πράσινο τσάι και αλόη».

Στα 40, νιώθετε να χάνετε τη παλιά σας λάμψη; Εκτός από το γεγονός ότι έχουν ήδη σχηματιστεί μόνιμες ρυτίδες και χαλάρωση, παρατηρείτε και εμφανείς κηλίδες -κυρίως στις παρειές, στο μέτωπο και το λαιμό-, όλα, συμπτώματα μιας ανέμελης πρότερης φροντίδας της επιδερμίδας σας. «Η εντατική ενυδάτωση τώρα είναι πιο σημαντική από ποτέ, με στόχο την επείγουσα αύξηση του κολλαγόνου, η οποία θα εξομαλύνει τον τόνο και την ανάκτηση της λάμψης και της λείας υφής της επιδερμίδας. Γι' αυτό, πριν από την αντιγηραντική κρέμα πρωί και βράδυ, προσθέστε έναν ορό με υαλουρονικό οξύ», συμβουλεύουν οι επιστήμονες και τονίζουν: «Επιμείνετε ακόμη περισσότερο στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, διατροφής και άσκησης».

Στα 50, φοβάστε ότι έχετε χάσει το παιχνίδι; Οι Dr. Gilbert και Dr. Abdulla, έχουν καλά νέα: «Οι ορμονικές αλλαγές, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την σφοδρή αφυδάτωση της επιδερμίδας σας -με τη φυσιολογική μείωση των οιστρογόνων να οδηγεί σε πιο ξηρή, λιγότερο ελαστική και περισσότερο μουντή επιδερμίδα-, ενώ πρόβλημα εξακολουθούν να αποτελούν και οι καφέ κηλίδες». Αλλά δεν πρέπει να το βάζετε κάτω! Εάν στα 20, στα 30 και στα 40 έχετε προνοήσει να αμβλύνετε τις λεπτομέρειες -με όσες συμβουλές αντιγήρανσης αναφέρθηκαν παραπάνω- η τελική μάχη θα αποβεί νικηφόρα, εάν και εφόσον υιοθετήσετε τις παρακάτω προτροπές των δερματολόγων: «Κατά την εμμηνόπαυση, η παραγωγή των ορμονών μειώνεται, συνεπώς η επιδερμίδα υφίσταται αισθητές αλλαγές, με κυριότερες την λέπτυνση του δερματικού ιστού, την απώλεια σφριγηλότητας, την αύξηση ξηρότητας και το σχηματισμό βαθύτερων ρυτίδων. Η λύση; Αντεπίθεση, με προϊόντα περιποίησης εμπλουτισμένα με Pro-Xylan (ένα παράγωγο ξυλόζης με την εξαιρετική ικανότητα να αναδημιουργεί τα συστατικά της δομής του δέρματος, που ανακαλύφθηκε έπειτα από 7 χρόνια μελέτης των επιστημονικών εργαστηρίων του ομίλου L’Oréal) και γλυκερίνη, για ενίσχυση της κυτταρικής ανανέωσης. Το πρωί, επιλέξτε το ακατανίκητο τρίδυμο κρέμα ματιών, ορός-κρέμα ημέρας, ενώ το βράδυ, απολαύστε μερικές υπέροχες στιγμές χαλάρωσης εφαρμόζοντας μια κρέμα νυκτός με πεπτίδια, τις βραχείες αλυσίδες αμινοξέων, γνωστές για την ικανότητά τους να πυροδοτούν την παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης».  

THE BEAUTY TEAM