Στα δικαστήρια Nirvana και Marc Jacobs για ένα μπλουζάκι

nirvana-marc-Jacobs
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το χαμογελαστό πρόσωπο που σχεδίασε ο Kurt Cobain βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δικαστικής κόντρας με τον αμερικάνικο οίκο μόδας.

Την περασμένη χρονιά οι Nirvana κατέθεσαν μήνυση εναντίον του Marc Jacobs, καθώς θεωρούν πως ο αμερικάνικος οίκος μόδας αντέγραψε το κλασικό χαμογελαστό πρόσωπο που χρησιμοποιούν ως λογότυπο σε ένα μπλουζάκι που έβγαλε.

Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, ο Jacobs απάντησε με δική του μήνυση όπου αμφισβητεί το γεγονός ότι ο Kurt Cobain δημιούργησε καν το λογότυπο. Η απόφαση του αμερικάνικου δικαστηρίου να προχωρήσει με την αγωγή των Nirvana το 2018 βασίζεται στην πεποίθηση πως το grunge συγκρότημα κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του συγκεκριμένου λογότυπου.

REX/Shutterstock / Stephen Sweet

Ο Jacobs θα μπορούσε να ισχυριστεί πως το σχέδιο του δεν αντιγράφει αυτό των Nirvana – ή τουλάχιστον ότι διαφέρει αρκετά ώστε οι καταναλωτές να μην «μπερδευτούν» – όμως τελικά αποφάσισε να ισχυριστεί πως το συγκρότημα δεν έχει τα σχετικά δικαιώματα για την αποκλειστική χρήση του λογότυπου.

Οι δικηγόροι του οίκου μόδας βασίζονται στις καταθέσεις των Dave Grohl και Krist Novoselic, οι οποίοι δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν με ακρίβεια ποιος και πότε δημιούργησε το χαμογελαστό πρόσωπο που κατέληξε να χρησιμοποιηθεί ως λογότυπο των Nirvana. Έτσι λοιπόν οι δύο πλευρές θα κληθούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους για την πατρότητα του σχεδίου στα δικαστήρια.