Οι Massive Attack αγωνίζονται για πιο «πράσινες» συναυλίες

massive-attack
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το trip hop συγκρότημα θα συμμετάσχει σε έρευνα για να βρεθούν τρόποι ώστε να μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα μιας περιοδείας.

Οι Βρετανοί Massive Attack έχουν βάλει στόχο να μειώσουν τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις των συναυλιών, μέσω μιας νέας συνεργασίας με τον πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ερευνητές του πανεπιστημίου θα χρησιμοποιήσουν δεδομένα από την επερχόμενη περιοδεία των Massive Attack για να προτείνουν τρόπους ώστε οι καλλιτέχνες να μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το ανθρακικό αποτύπωμα τους.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές θα εξετάσουν την ενέργεια που χρειάζεται τόσο για την μεταφορά του trip hop συγκροτήματος, του συνεργείου και του εξοπλισμού τους, όσο και για την παραγωγή των συναυλιών. Παράλληλα θα λάβουν υπόψη τους και τις επιπτώσεις από τις μετακινήσεις του κοινού στους συναυλιακούς χώρους.

Ο ερευνητής Chris Jones του Tyndall Center που θα διεξάγει την έρευνα εξήγησε στο Reuters πως τα δεδομένα θα αναδείξουν τους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες και παραγωγοί μπορούν να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα τους, όμως η χρήση τραίνων αντί για αεροπλάνα για μικρές αποστάσεις και ο καλύτερος σχεδιασμός της πορείας μιας περιοδείας ώστε να μειωθούν τα αχρείαστα ταξίδια.

REX/Shutterstock / Richard Isaac

Τα μέλη των Massive Attack έχουν τονίσει πως ανησυχούν για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις των ζωντανών εμφανίσεων τους και αναζητούν τρόπους για να γίνουν πιο φιλικές στο περιβάλλον. Παράλληλα παρότρυναν συναδέλφους τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα, τονίζοντας πως μόνο έτσι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

«Οι όποιες μεμονωμένες προσπάθειες μας θα είναι πολύ αναποτελεσματικές, εκτός εάν ο τομέας μας, η βιομηχανία μας, κινηθεί μαζί. Η βιομηχανία του θεάματος πρέπει να παίξει τον ρόλο της» δήλωσαν σε διαδήλωση της οικολογικής οργάνωσης Extinction Rebellion στο Λονδίνο τον περασμένο Απρίλιο.