Σαμπάνια και prosecco: πού διαφέρουν;

afrodes-krasi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ταιριάζουν και τα δύο στα Χριστούγεννα και σήμερα οι ειδικοί του krasiagr.com θα μας εξηγήσουν τις διαφορές τους.

Η γρήγορη απάντηση είναι ότι η σαμπάνια είναι από τη Γαλλία και το Prosecco από την Ιταλία. Aλλά φυσικά εκτός από την καταγωγή υπάρχουν και άλλα πράγματα που διαχωρίζουν τους δυο αυτούς αφρώδεις οίνους.

Χαρακτηριστικά σαμπάνιας-Prosecco
Η σαμπάνια είναι άσπρο αφρώδες κρασί που παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας της Γαλλίας γύρω από την πόλη της Reims περίπου 80 μίλια (130 χιλιόμετρα) βορειοανατολικά του Παρισιού.
• Φτιάχνεται με σταφύλια Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier
• Παράγεται με την δαπανηρή «παραδοσιακή μέθοδο» (Traditional Method)
• Ένα στανταρ σερβίρισμα Brut Champagne έχει ~ 128 θερμίδες (12% ABV)

Το Prosecco είναι ένα αφρώδες κρασί που παράγεται στην περιοχή Βένετο της Ιταλίας γύρω από την πόλη του Τρεβίζο περίπου 15 μίλια (24 χιλιόμετρα) βόρεια της Βενετίας.
• Φτιάχνεται με σταφύλια Prosecco (γνωστά και ως Glera)
• Παράγεται χρησιμοποιώντας μια οικονομική μέθοδο που ονομάζεται «Μέθοδος Δεξαμενής» (Tank Method)
• Ένα στάνταρ σερβίρισμα Prosecco έχει ~ 121 θερμίδες (11% ABV)

Γευστικό προφίλ σαμπάνιας
Επειδή ωριμάζει περισσότερο με τις οινολάσπες, έχει συχνά μια γεύση που θυμίζει κρούστα τυριού ή μια ακόμα πιο διακριτική γεύση ψητού ψωμιού ή μπισκότου. Επίσης, επειδή ωριμάζει στο μπουκάλι, κάτω από υψηλή πίεση έχει φινετσάτες φυσαλίδες, επίμονες και απότομες. Οι παλαιωμένες σαμπάνιες βγάζουν συχνά αμύγδαλο ή γεύσεις όπως ξύσμα πορτοκαλιού ή λευκό κεράσι.

Με ποια φαγητά ταιριάζει η σαμπάνια
Δεδομένου ότι οι περισσότερες σαμπάνιες είναι έντονα ξηρές και με υψηλή οξύτητα λειτουργούν θαυμάσια ως απεριτίφ. Συνδυάζονται με οστρακοειδή, Raw Bar, λαχανικά τουρσί και τραγανά τηγανητά ορεκτικά. Επίσης το να πίνει κανείς σαμπάνια και να τρώει πατατάκια μπορεί να ακούγεται χαζό αλλά πρόκειται για έναν εξωφρενικά άψογο συνδυασμό!

Γευστικό προφίλ Prosecco
To Prosecco τείνει να έχει πιο έντονα τα αρώματα των φρούτων και λουλουδιών που είναι προϊόντα του σταφυλιού (πρωτογενή αρώματα). Επειδή τα Prosecco ωριμάζουν σε μεγάλες δεξαμενές και όχι μέσα στο μπουκάλι, δέχονται λιγότερη πίεση. Οι φυσαλίδες είναι ελαφρύτερες, πιο σπιρτώδεις και λιγότερο επίμονες. Τα λεπτότερα Prosecco παρουσιάζουν συχνά νότες τροπικών φρούτων, κρέμα μπανάνα, φουντούκι, βανίλια και κηρήθρα.

Με ποια φαγητά ταιριάζει το Prosecco
To Prosecco κλίνει περισσότερο προς το γλυκό άκρο του φάσματος και γι’ αυτό είναι ένα ιδανικό ταίρι με αλλαντικά και φρούτα. Ταιριάζει ιδανικά με ορεκτικά όπως προσούτο με πεπόνι και όχι πολύ έντονα ασιατικά πιάτα, όπως noodles και σούσι.

Γιατί η σαμπάνια κοστίζει τόσο πολύ περισσότερο από το Prosecco;
Από τεχνικής απόψεως, η σαμπάνια είναι πιο ακριβή στη παραγωγή της από το Prosecco. Όμως ακόμα ένας μεγάλος παράγοντας για την μεγάλη διαφορά κόστους είναι η ζήτηση της αγοράς. Επειδή η Καμπανία γίνεται αντιληπτή ως μια περιοχή για πολυτελή κρασιά τα κτήματα μπορούν να την διοχετεύουν στην αγορά σε υψηλές τιμές. Από την άλλη πλευρά, η αγορά δεν είναι συνηθισμένη να δίνει πάνω από 15 ευρώ για ένα μπουκάλι Prosecco, ακόμη και αν παράγονται εξαιρετικής ποιότητας Prosecco στις περιοχές Conegliano Valdobbiadene και Colli Asolani.

www.krasiagr.com