Κάθοδος σταρ στο 38ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο

kathodos-star-sto-38o-kinimatografiko-festibal-tou-toronto

Ο Benedict Cumberbatch και ο Daniel Bruhl στην ταινία «The Fifth Estate». Photo: ΙΜDb

ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Το 38ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο (5-15 Σεπτεμβρίου), μας δίνει μια πρώτη εικόνα για το ποιες ταινίες θα λάβουν μέρος στη νέα κούρσα των Όσκαρ. Στo πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται αρκετοί σταρ, όπως για παράδειγμα οι: Meryl Streep, Colin Firth, Brad Pitt, George Clooney κ.α.

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, παραμένει σημείο αναφοράς για την κινηματογραφική βιομηχανία και φέτος θα υποδεχτεί το κοινό με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «The Fifth Estate» που επικεντρώνεται στο πρόσωπο του ιδρυτή του WikiLeaks, Julian Assange. Toν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία έναρξης του φεστιβάλ θα ερμηνεύσει ο Benedict Cumberbatch, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Bill Condon.

«Μόλις είδαμε την ταινία, καταλάβαμε ότι θα έδινε τον σωστό τόνο στην βραδιά έναρξης του φεστιβάλ. Είναι μια ταινία για όσα θεωρούμε ως σημαντικότερα ζητήματα σήμερα-την πληροφορία και ποιος την ελέγχει», τόνισε σε σχετική δήλωσή του ο Cameron Βaily, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ.

Ο Benedict Cumberbatch εμφανίζεται και σε δύο άλλες ταινίες που αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον του κοινού: η πρώτη είναι το οικογενειακό δράμα «August: Οsage County» με λαμπερό πρωταγωνιστικό καστ (Julia Roberts, Meryl Streep, Ewan McGregor, Abigail Breslin and Chris Cooper). Η δεύτερη ταινία, του Steve Mc Queen, έχει τίτλο «12 Years a slave» και ξετυλίγει την πραγματική ιστορία ενός άνδρα ο οποίος έπεσε θύμα απαγωγής το 1841 και πουλήθηκε στα σκλαβοπάζαρα της Λουιζιάνα. Τον υποδύεται ο Chiwetel Ejiofor, ενώ ο Cumberbatch παίζει τον ρόλο του ιδιοκτήτη του. Συμπρωταγωνιστές είναι επίσης οι Michael Fassbender και Brad Pitt.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πολυαναμενόμενη ταινία για τον Nelson Mandela, με τίτλο «Mandela: long walk to freedom» και πρωταγωνιστή τον Idris Elba.

To φουτουριστικό θρίλερ «Gravity», με πρωταγωνιστές τους George Clooney και Sandra Bullock, του σκηνοθέτη Alfonso Cuaron συμπεριλαμβάνεται στις σημαντικές πρεμιέρες της διοργάνωσης.

Η Κate Winslet επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη ως πρωταγωνίστρια στο δράμα «Labor Day» του Jason Reitman, ενσαρκώνοντας μια καταθλιπτική μητέρα. Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Joyce Maynard και στο καστ συμμετέχουν επίσης οι: James Van Der Beek και Tobey Maguire.

Στο αισθηματικό δράμα «Third person» του Paul Haggis συναντιούνται οι Liam Neeson, James Franco και Mila Kunis.

Η Keira Knightley παίζει το ρόλο μιας νεαρής τραγουδίστριας, η οποία ερωτεύεται έναν μουσικό παραγωγό (στο ρόλο ο Mark Ruffalo) με φόντο τη Νέα Υόρκη, στο φιλμ «Can a song save your life?».

Ο σκηνοθέτης Richard Ayoade, εμπνέεται από το έργο του Ντοστογιέφσκι στο φιλμ του «The double», στο οποίο πρωταγωνιστούν οι: Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska και Noah Taylor.

Το φιλμ «The invisible woman» του Ralph Fiennes, είναι βασισμένο στη βιογραφία του Τσαρλς Ντίκενς από την Claire Tomalin και εστιάζει στον κρυφό έρωτα του μεγάλου λογοτέχνη με τη Nelly Terman. O Fiennes έχει παράλληλα και έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους μαζί με τις Felicity Jones και Kristin Scott Thomas.

Τον αγώνα ενός άνδρα που πάσχει από AIDS τη δεκαετία του ’80 στο Τέξας αφηγείται η ταινία «Dallaw Buyers Club». Ο πρωταγωνιστής, Matthew McConaughey, έχασε πάρα πολλά κιλά για τις ανάγκες του ρόλου του.

Tην πραγματική υπόθεση της δολοφονίας τριών παιδιών, για τα οποία κατηγορήθηκαν τρεις έφηβοι, «ζωντανεύει» ο Αtom Egoyan, στο θρίλερ «Devil’s Knot». Η Reese Witherspoon υποδύεται τη μητέρα ενός από τα θύματα, ενώ ο Colin Firth έχει το ρόλο του ιδιωτικού ντετέκτιβ.

Το δράμα «The railway man», είναι βασισμένο στην αυτοβιογραφία του Eric Lomax, ενός Βρετανού υπαλλήλου ο οποίος βρέθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Σιγκαπούρη. O Jereymy Irvine ερμηνεύει τον Lomax και στο ρόλο της συζύγου του εμφανίζεται η Nicole Kidman.

Το ερωτικό δράμα «Η ζωή της Αντέλ» (ή «Μπλε το πιο ζεστό χρώμα», όπως είναι ο δεύτερος τίτλος της ταινίας) μετά την βράβευσή του με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, θα παρουσιαστεί- όπως είναι αναμενόμενο -και στο φεστιβάλ του Τορόντο.

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, έχει αναδείξει ταινίες που αργότερα βραβεύτηκαν στα Όσκαρ, όπως για παράδειγμα τα φιλμ «Slumdog Millionaire», «Ο λόγος του Βασιλιά» και «Οδηγός αισιοδοξίας».