Τα γαλακτοκομικά δεν είναι τόσο ωφέλιμα όσο νομίζαμε

galaktokomika
ΤΡΙΤΗ, 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα γαλακτοκομικά αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Μπορεί όλοι μας να μεγαλώσαμε με ένα ποτήρι γάλα για να πάρουμε ασβέστιο και να έχουμε γερά οστά, αλλά πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αυτή δεν είναι πλέον η καλύτερη τακτική.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ, οι ενήλικες που καταναλώνουν τα περισσότερα γαλακτοκομικά έχουν υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 217.755 συμμετέχοντες από τρεις μεγάλες έρευνες του Χάρβαρντ (τη Nurses’ Health Study, την Nurses’ Health Study II και την Health Professionals Follow-Up Study) και φάνηκε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα γαλακτοκομικά, παρουσίαζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θνητότητας από οποιαδήποτε αιτία, από καρδιαγγειακά προβλήματα και από καρκίνο.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι όταν τα γαλακτοκομικά έδιναν τη θέση τους σε φασόλια, ολική άλεση ή ξηρούς καρπούς, ο κίνδυνος θνητότητας μειωνόταν. Σε αντίθεση με το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, που όταν έπαιρνε τη θέση των γαλακτοκομικών, ο κίνδυνος αυξανόταν.

Η αντικατάσταση μάλιστα των γαλακτοκομικών με κρέας ίσως εξηγεί γιατί κάποιες μελέτες παρουσίαζαν μειωμένο κίνδυνο με την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Σύμφωνα με την έρευνα, πάντως, την μεγαλύτερη προστασία έχει αυτός που απέχει και από τα δύο.

Πηγή
Ding M, Li J, Qi L, et al. Associations of dairy intake with risk of mortality in women and men: three prospective cohort studies. BMJ. 2019;27:367:l6204.