Ένας «πεινασμένος» καλλιτέχνης έφαγε την μπανάνα αξίας 120.000 δολαρίων

david-datuma-maurizio-cattelan-banana Eva Uzcategui
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Οι υπεύθυνοι της γκαλερί αντικατέστησαν τη μπανάνα και τόνισαν πως το έργο «δεν καταστράφηκε, η μπανάνα είναι η ιδέα».

Η νέα καλλιτεχνική εγκατάσταση του Maurizio Cattelan που αποτελείται από μια μπανάνα κολλημένη σε ένα τοίχο και η οποία έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα πουλήθηκε τελικά για 120.000 δολάρια.

Ο ανώνυμος ιδιοκτήτης όμως δεν πρόλαβε χαρεί το νέο του απόκτημα, αφού λίγο αργότερα ο Νεοϋορκέζος performance artist David Datuma την έφαγε μπροστά στο έκπληκτο κοινό της γκαλερί Perrotin στο Μαϊάμι, όπου βρισκόταν η εγκατάσταση, λέγοντας πως «πεινούσε».

Ευτυχώς για τον ανώνυμο ιδιοκτήτη (ο οποίος ούτως ή άλλως θα έπρεπε να διαχειριστεί το αναπόφευκτο σάπισμα της μπανάνας), το έργο του Cattelan έρχεται με ένα πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να αντικαταστήσει το φρούτο. Όπως εξήγησε ο διευθυντής της γκαλερί Lucien Terras στην Miami Herald, ο Datuma «δεν κατέστρεψε το έργο τέχνης, η μπανάνα είναι η ιδέα».

Λίγο μετά την δραματική κίνηση του Datuma, οι υπεύθυνοι της γκαλερί αντικατέστησαν την φαγωμένη μπανάνα στην εγκατάσταση με μια φρέσκια. Ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης Steven Feldman σχολίασε πως η κατάσταση ήταν «ενδιαφέρουσα», όταν η αστυνομία κλήθηκε να διαχειριστεί το μεγάλος πλήθος που είχε μαζευτεί.