Ποιες ταινίες διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα

poies-tainies-diekdikoun-ton-xruso-leonta

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Με μια ελληνική συμμετοχή που μας κάνει να ελπίζουμε για νέα διάκριση του ελληνικού κινηματογράφου, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του διαγωνιστικού τμήματος του 70ου Φεστιβάλ Βενετίας (28 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου).

Ανάμεσα στις είκοσι ταινίες που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Λέοντα συμπεριλαμβάνεται και η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία «Miss Violence», του 35χρονου Αλέξανδρου Αβρανά, με θέμα τη μυστηριώδη αυτοκτονία μιας εντεκάχρονης.

Σημαντικά ονόματα όπως οι James Franco, Christoph Waltz, Matt Damon, Νicholas Cage, Scarlett Johansson κ.α. συμπεριλαμβάνονται στις ταινίες του προγράμματος. Τον τόνο στη φετινή διοργάνωση δίνουν οι νέες ταινίες γνωστών Βρετανών και Αμερικανών σκηνοθετών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του φεστιβάλ, Alberto Barbera: «Συμπεριλαμβάνονται πέντε αμερικανικές ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα, μετά την προσθήκη του φιλμ Parkland, και αυτό αποτελεί σημάδι της ζωντάνιας και του πλούτου του αμερικανικού κινηματογράφου. Η πραγματική καινοτομία αντιπροσωπεύεται από τρία βρετανικά φιλμ στο διαγωνιστικό. Το βρετανικό σινεμά δεν παράγει πάντα ταινίες με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον».

Οι δυνατές πρεμιέρες του φεστιβάλ

Από τις αμερικανικές παραγωγές ξεχωρίζει το θρίλερ «Parkland» του Peter Landesman, μια αφήγηση των χαοτικών γεγονότων που ακολούθησαν στο νοσοκομείο Parkland την ημέρα της δολοφονίας του αμερικανού προέδρου John F. Κennedy. Άλλες σημαντικές αμερικανικές πρεμιέρες είναι η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Cormac Mc Carthy «Child of God», από τον James Franco αλλά και το «Joe» του David Gordon Green, με τον Nicolas Cage στο ρόλο ενός πρώην κατάδικου να ακροβατεί ανάμεσα στην εξιλέωση και την καταστροφή, υπό το βλέμμα ενός δεκαπεντάχρονου αγοριού.

Στις αμερικανοβρετανικές συμπαραγωγές αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το «Zero theorem» του πρώην Μόντι Πάιθον, Τerry Gilliam. O Christoph Waltz υποδύεται μια ιδιοφυία με φόντο έναν Οργουελικό κόσμο, όπου οι εταιρείες είναι παντοδύναμες. Ο εκκεντρικός ερευνητής αγωνίζεται να λύσει μια μαθηματική φόρμουλα που θα αποδείξει το κατά πόσο έχει νόημα η ζωή, μετά από υπόδειξη μιας μυστηριώδους φιγούρας (στο ρόλο ο Matt Damon). Στο «Under the skin» του Jonathan Glazer, μια εξωγήινη με ανθρώπινη μορφή ταξιδεύει στη Σκωτία. Πρωταγωνίστρια είναι η σέξι Scarlett Johansson, ενώ το σενάριο αυτού του θρίλερ επιστημονικής φαντασίας είναι βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Michael Faber. Τη βρετανική πλευρά αντιπροσωπεύει ο Stephen Frears, με το δράμα «Philomena». Μια μητέρα (η Judy Dench) αναζητά για δεκαετίες τον γιο που είχε υποχρεωθεί να δώσει για υιοθεσία. Το φιλμ είναι βασισμένο στην πραγματική ιστορία της ανύπαντρης μητέρας Philomena Lee, η οποία στη δεκαετία του ’50 στην Ιρλανδία, με την προτροπή ρωμαιοκαθολικών καλογριών, έδωσε το νεογέννητο γιο της σε μια πλούσια οικογένεια στο Μιζούρι.

Για πρώτη φορά στο κυρίως διαγωνιστικό τμήμα θα συμμετέχουν και δύο ντοκιμαντέρ. Το ένα από αυτά, σε σκηνοθεσία του Errol Morris, σκιαγραφεί τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Donald Rumsfeld («The unknown known»).

Η ταινία έναρξης του φεστιβάλ θα είναι το θρίλερ «Gravity» του μεξικανού Alfonso Cuaron, με πρωταγωνιστές τους Sandra Bullock και George Clooney, ενώ επικεφαλής της κριτικής επιτροπής θα είναι ο βετεράνος ιταλός σκηνοθέτης Bernardo Bertolucci («Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι»).

Αναλυτικά οι ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος:

«Εs-Stouh»: Merzak Allouache, Aλγερία, Γαλλία

«L’ Intrepido»: Gianni Amelio, Ιταλία

«Miss Violence»: Αλέξανδρος Αβρανάς, Ελλάδα

«Tracks»: John Curran, Bρετανία, Αυστραλία

«Via Castellan Bandiera» : Εmma Dante, Iταλία, Ελβετία και Γαλλία

«Τom a la Ferme»: Xavier Dolan, Καναδάς, Γαλλία

«Child of God»: James Franco, HΠΑ

«Philomena»: Stephen Frears, Βρετανία

«La jalousie»: Philipe Garrel, Γαλλία

«Τhe zero theorem»: Τerry Gilliam, Βρετανία, ΗΠΑ

«Αna Arabia»: Amos Gitai, Ισραήλ, Γαλλία

«Under the skin» : Jonathan Glazer, Βρετανία, ΗΠΑ

«Joe»: David Gordon Green, ΗΠΑ

«De frau des polizisten»: Philip Groning, Γερμανία

«Parkland», Peter Landesman, ΗΠΑ

«Kaze Tachinu»: Hayao Miyazaki, Iαπωνία

«Τhe unknown known»: Εrrol Morris, HΠΑ

«Night moves»: Κelly Reichardt: ΗΠΑ

«Sacro Gra»: Gianfranco Rosi, Ιταλία

«Stray dogs»: Tsai Ming Liang, Γαλλία, Κινεζική Ταϊπέι.