Τι θα συμβεί στην επιδερμίδα σας εάν μπείτε σε μια σάουνα

gunaika-saouna-bourtsa-derma-omorfia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Υπάρχουν καλά και κακά νέα.

Οι γιατροί λένε ότι η δράση της σάουνας είναι πολλαπλά ευεργετική για ένα υγιές σώμα: τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται και η αυξημένη αιμάτωση διατηρεί τους ιστούς σε καλή κατάσταση, περιορίζοντας ταυτόχρονα τους πληθυσμούς μικροοργανισμών, ώστε να γίνεται το σώμα πιο ανθεκτικό στις προσβολές απ’ αυτούς. Επίσης, η έντονη εφίδρωση λειτουργεί ευεργετικά τόσο για το νευρικό σύστημα όσο και σε ένα πλήθος διαδικασιών του οργανισμού, με κυριότερο την επιτάχυνση του μεταβολισμού. Αλλά τι γίνεται με την επιδερμίδα; Μια πρόσφατη μελέτη από το τμήμα δερματολογίας του πανεπιστημίου Friedrich Schiller στη Γερμανία, αναφέρει: «Οι σάουνες υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τις υποτιθέμενες αποτοξινωτικές ιδιότητές τους να διατυμπανίζονται συχνά σαν το μεγαλύτερο όφελός τους. Αλλά το πόσο ευεργετικές είναι για την επιδερμίδα, είναι μια εντελώς ξεχωριστή υπόθεση».  

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ξηραντική επίδραση της σάουνας μπορεί να προκαλέσει κνησμό και αίσθηση τραβήγματος σε μια ευαίσθητη επιδερμίδα. Καθώς η θερμοκρασία της επιδερμίδας αυξάνεται ραγδαία και η καρδιά αρχίζει να αντλεί περισσότερο αίμα, οι παλμοί επιταχύνονται, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, προκαλώντας εφίδρωση και ενισχύοντας τη ροή του αίματος στην επιδερμίδα. Κάτι που για τους περισσότερους τύπους επιδερμίδας συνεπάγεται αίσθηση έξαψης και ερυθρότητα.

 Τα καλά νέα: «Για μια υγιή επιδερμίδα, αυτή η υψηλή τόνωση της κυκλοφορίας τους αίματος αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου, γεγονός που οδηγεί στην ενεργοποίηση των φυσικών μηχανισμών επούλωσης», αναφέρει η έρευνα. «Η σάουνα έχει ως αποτέλεσμα την ενυδάτωση της κεράτινης στοιβάδας (η επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος), κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για τους πάσχοντες από ψωρίαση. Ακόμη και εκείνες οι επιδερμίδες που είναι επιρρεπείς στην ακμή, η εφίδρωση οδηγεί σε ταχύτερη εξομάλυνση των επιπέδων σμήγματος», λένε τα καλά νέα της έρευνας.

Τα κακά νέα: Τη σάουνα πρέπει να αποφεύγουν όσα άτομα πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα -γνωστή και ως έκζεμα-, καθώς η εφίδρωση θεωρείται ένας από τους κυριότερους παράγοντες που προκαλούν πολλαπλασιασμό του κνησμού. Επιπλέον, η ζέστη της σάουνας μπορεί να έχει ως συνέπεια την έξαρση της χολινεργικής κνίδωσης, ένα είδος εξανθήματος που οφείλεται στη θερμότητα και την εφίδρωση. «Τη σάουνα θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από ροδόχρου ακμή, καθώς και όσοι είναι επιρρεπείς στο μέλασμα», αναφέρουν οι ερευνητές και εξηγούν: «Η επιδερμίδα των ατόμων που πάσχουν από ροδόχρου ακμή παρουσιάζει εξ ορισμού ερυθρότητα και είναι ευπαθής απέναντι στους ερεθιστικούς παράγοντες, όπως η θερμότητα. Στην περίπτωση του μελάσματος (σκούρες καφέ κηλίδες που οφείλονται στις ορμόνες), η σάουνα ενδέχεται να εντείνει τη δυσχρωμία, καθώς η θερμότητα ερεθίζει την επιδερμίδα και αφυπνίζει τα κύτταρα μελανίνης».

THE BEAUTY TEAM