Proveleggios: το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δεν είναι αυτό που νομίζετε

proveleggios
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το νέο εγχείρημα του διάσημου σεφ, που «κρύβεται» πίσω από το Nolan και κέρδισε ευρύτερη φήμη μέσα από το Master Chef, ονομάζεται Proveleggios και μπαίνει σε λειτουργία.

Πολλά ερωτηματικά και αινιγματική διάθεση χαρακτηρίζουν το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και του Κώστα Πισσιώτη (Nolan), το οποίο πλασάρεται ως «όχι ένα εστιατόριο», αλλά ως ένας χώρος όπου μια ομάδα μαγείρων θα καταπιάνονται με συνταγές και πρώτες ύλες και θα πειραματίζονται, με τους καλεσμένους να μην θέλουν μόνο να φάνε, αλλά να γίνουν μέρος αυτής της διαδικασίας, να «μπλέκονται» στα πόδια των μαγείρων, να συμμετέχουν σε όλο αυτό, που ουσιαστικά θα είναι ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη.

Nolan fb page

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Εμπνευσμένο από τον αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιο που σχεδίασε τη δεκαετία του ‘20 το κτίριο που στεγάζει σήμερα το νέο εστιατόριο, ο οποίος δεν έχτιζε απλώς σπίτια αλλά σκεφτόταν πάνω στον τόπο, το Proveleggios θα ακολουθήσει αυτή την τακτική και δεν θέλει μόνο να φτιάχνει φαγητό, αλλά να σκέφτεται πάνω σε αυτό. Αυτό μεταφράζεται σε απουσία σταθερού μενού, σε κουζίνα που δεν οριοθετείται, σε ρευστές καταστάσεις όπου θα σερβίρονται κεφτεδάκια και pork ribs τη μία μέρα και μαγειρευτά την άλλη. Σε δικό του ψωμί, δικά τους τυριά, παγωτό και μπίρα. Σε μια επιβλητική και εξαιρετικά ενημερωμένη μπάρα, σε δυνατές μουσικές και σε έναν συνολικό πειραματισμό, με την απλότητα, τη λειτουργικότητα και την απόρριψη κάθε διακοσμητικού στοιχείου να κυριαρχούν.

Το ιδιαίτερο ταξίδι αρχίζει ήδη από την πρόσοψή του την οποία φιλοτέχνησε ο εικαστικός Παύλος Τσάκωνας, ο άνθρωπος πίσω από τοιχογραφίες όπως το Τwo Hands στην Πειραιώς, ο οποίος πέρασε 3 εβδομάδες σκαρφαλωμένος στις σκαλωσιές «υφαίνοντάς» τη ζωγραφικά.

Αν μη τι άλλο, η περιέργεια για το νέο αυτό εγχείρημα είναι μεγάλη.

Info
Proveleggios
Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός, 2105234749
καθημερινά εκτός Κυριακής, μετά τις 19.00