Ταξίδι σε πανέμορφα ορεινά χωριά της Ευρώπης

lecco-italia
ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Κάτι ο ορεινός αέρας, κάτι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, κάτι οι βραχώδεις σχηματισμοί και οι λίμνες, τα παρακάτω χωριά δίνουν παραμυθένια διάσταση στο ταξίδι.

Lecco, Ιταλία
Περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Μιλάνου, το Lecco μπορεί –και μάλλον θα έπρεπε- να μπει στο πρόγραμμά σας αν βρεθείτε ποτέ στην κοσμοπολίτικη Μέκκα της μόδας. Στο νότιο άκρο της λίμνης Κόμο, με τους Δολομίτες Lecchesi να αντικατοπτρίζονται στα νερά της λίμνης, η μεσαιωνική αυτή πόλη δεν θα μπορούσε να ζητήσει καλύτερη τοποθεσία. Για την καλύτερη θέα, οι επισκέπτες ανεβαίνουν στο καμπαναριό ή παίρνουν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ανεβαίνουν στο ορεινό θέρετρο Piani d’Erna.

Ronda, Ισπανία
Χάρη στην πολύ ιδιαίτερη θέση του στην κορυφή του βουνού, με θέα ένα βαθύ φαράγγι, το ισπανικό αυτό χωριό Ronda βρίσκεται στην Ανδαλουσία και κάποτε φιλοξενούσε τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Εκεί βρίσκεται και η 100 μέτρων ύψους Puente Nuevo (ή Νέα Γέφυρα) που χτίστηκε το 1793, μια αρένα αιώνων, ενώ θα θαυμάσετε μαυριτανική αρχιτεκτονική και θα δείτε πολλά αρχαία ερείπια.

Mittenwald, Γερμανία
Στις αλπικές βουνοκορφές της Βαυαρίας, το πολύχρωμο Mittenwald έχει περιγραφεί από τον γερμανό συγγραφέα και πολιτικό, Johann Wolfgang von Goethe ως μια εικόνα βιβλίου που ζωντανεύει. Αν ζούσε ακόμη, το πιθανότερο είναι να στήριζε ακόμη αυτή την άποψη καθώς το χωριό αυτό έχει κρατήσει την ανάπτυξή του σε βασικό στάδιο και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά στις Βαυαρικές Άλπεις, αποτελώντας μια γραφική βάση για σκι, πεζοπορία, ορειβασία κ.ά.

Hallstatt, Αυστρία
Βρίσκεται κοντά στο Σάλτσμπουργκ και η τοποθεσία του δίπλα στη λίμνη το καθιστά συχνά σε δημοσιεύματα ως την πιο όμορφη πόλη πλάι σε λίμνη στον κόσμο. Βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Νταχστάιν και την ομώνυμη λίμνη και είναι πολύ μικρό σε μέγεθος, που σημαίνει ότι δεν θα σας κουράσει για να το δείτε. Είναι, μάλιστα, τόσο εντυπωσιακό, που ακόμη και οι Κινέζοι έχουν δημιουργήσει ένα αντίγραφο αυτού του αρχαίου οικισμού-ορυχείου αλατιού.

Bled, Σλοβενία
Στις όχθες της παγωμένης λίμνης Bled, η ομώνυμη πόλη είναι χτισμένη στις σκιές των Ιουλιανών Άλπεων και είναι διάσημο για το νησάκι του με την εκκλησία στη μέση της λίμνης. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Σλοβενίας, με μεγάλο αριθμό τουριστών να το επισκέπτονται τα καλοκαίρια, για να δουν συνδυασμό βουνού και λίμνης στα καλύτερά του. Παρά την ανάπτυξη, το μεγαλύτερο μέρος του Bled παραμένει αγνό, αν και καλό θα ήταν να το επισκεφτείτε όσο πιο σύντομα μπορείτε πριν χάσει τον χαρακτήρα του.

Gruyere, Ελβετία
Το καλύτερο με ένα ταξίδι στο πανέμορφο αυτό ελβετικό χωριό είναι ότι αν κάποια στιγμή ξεπεράσετε τη μεσαιωνική ομορφιά του, έχετε και το ομώνυμο τυρί να σας κρατά το ενδιαφέρον από γαστρονομική άποψη. Αποτελεί πύλη για τις ελβετικές Άλπεις με τα βοσκοτόπια του το καλοκαίρι να κλέβουν την παράσταση, ενώ το χειμώνα το χιόνι καλύπτει τα πάντα και το τοπίο γίνεται μαγικό.