Αρνούνται τον διακανονισμό οι κατήγοροι του Harvey Weinstein

harvey-weinstien Lev Radin
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Θεωρούν την συμφωνία «ανεπαρκή» αφού ο παραγωγός δεν θα χρειαστεί να παραδεχτεί την ενοχή του ή να αποζημιώσει ο ίδιος τα θύματά του.

Τρεις γυναίκες που έχουν κατηγορήσει τον Harvey Weinstein για ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση αρνούνται να υπογράψουν έναν εξωδικαστικό διακανονισμό 47 εκατομμυρίων δολαρίων, θεωρώντας την συμφωνία «ανεπαρκής» τόσο για τις αποζημιώσεις για τα θύματα, όσο και επειδή αφήνει τον παραγωγό στο απυρόβλητο.

Ο δικηγόρος των τριών γυναικών – Kaja Sokola, Wedil David και άλλη μια που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της – μίλησε στον Guardian για τις ανησυχίες των πελατών του και την συμφωνία. «Οι πελάτες μου θεωρούν πως ο συμβιβασμός είναι ανεπαρκής αναφορικά με τα χρήματα για τα θύματα και δεν ξεκαθαρίζει πόσοι θα συμμετέχουν και πόσα θα λάβει το κάθε άτομο» δήλωσε ο Doug Wigdor.

Shutterstock / Lev Radin

Βάσει των λεπτομερειών του διακανονισμού που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, ο Weinstein δεν θα χρειαστεί να πληρώσει ο ίδιος τα θύματα του, ούτε να παραδεχτεί την ενοχή του. Επιπροσθέτως δεν θα υπάρχει η δυνατότητα στα θύματα να καταθέσουν αγωγή εναντίον παραγωγών της εταιρείας του, ενώ από τα 47 εκατομμύρια δολάρια, μονάχα τα 6,2 εκατομμύρια θα πάνε στα 18 θύματα – με ανώτατο όριο τα 500.000 δολάρια ανά άτομο.

Σύμφωνα με τον Wigdor «πολλοί υπάλληλοι και στελέχη στην Miramax και Disney γνώριζαν για την ανάρμοστη συμπεριφορά του Harvey Weinstein, αλλά οι εταιρείες που τον προσέλαβαν τελικά απέτυχαν να τον επιβλέψουν και συνέχισαν να τον ενθαρρύνουν με το κύρος και τους πόρους του, επιτρέποντας του να βρει περισσότερα θύματα». Έτσι λοιπόν ο δικηγόρος θεωρεί πως η εταιρεία του Weinstein έχει νομική ευθύνη αφού δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για να εμποδίσει την ανάρμοστη συμπεριφορά του.

EPA-EFE/Shutterstock / James Keivom

«Ένας από τους τρόπους για να ελαχιστοποιηθούν ή να περικοπούν αυτές οι δυναμικές εξουσίας είναι οι εταιρείες να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο έλεγχο και ευθύνη για τις πράξεις των στελεχών τους. Αυτό πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε, πέραν του να λογοδοτήσει ο Harvey Weinstein» κατέληξε ο δικηγόρος.