Συμβουλές δερματολόγων για την επιβράδυνση της γήρανσης ανά ηλικία

paei-ki-autos-o-xronos-deite-to-ston-kathreftis-sas-xronos-deite-to-ston-kathreftis-sas
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Πάει κι αυτός ο χρόνος -δείτε το στον καθρέφτης σας...

Πώς θα κάνετε φίλο σας το χρόνο, όσο κι αν αυτός επιμένει να αφήνει τα σημάδια του στο πρόσωπό σας; Οι Dr. Melanie Grossman, δερματολόγος στο Columbia University Irving Medical Center και Dr. Elizabeth K. Hale, δερματολόγος στο NYU Langone Health-Tisch Hospital, έχουν να δώσουν τις πιο ουσιαστικές συμβουλές: «Από την ηλικία των 20 ετών και μετά, η επιδερμίδα ξεκινά τη διαδικασία φυσικής ωρίμανσης, και χρόνο με το χρόνο, δεκαετία τη δεκαετία, πέραν των ορατών σημαδιών, το δέρμα υφίσταται κυτταρικές και μοριακές βλάβες οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή εμφάνιση ξηρότητας, ευαισθησίας και απώλειας της σφριγηλότητας. Σαφώς, η εξουδετέρωση της πηγής αυτής της σιωπηλής διαδικασίας γήρανσης είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη διόρθωση των μόνιμων σημαδιών. Και για να μπορείτε να περιορίσετε την σταδιακή καταστροφή των κυττάρων σας επενδύστε σε ρουτίνες φροντίδας που περιλαμβάνουν ενυδάτωση, εντατική θρέψη με αντιοξειδωτικά συστατικά και αντιηλιακής προστασίας με SPF τουλάχιστον 25 -χειμώνα καλοκαίρι», λέει η Dr. Grossman. Αυτός είναι ο κανόνας για όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, κάθε ηλικία έχει τα δικά της στάδια ωρίμανσης, μαζί με αρκετές ιδιαιτερότητες, οι οποίες απαιτούν πιο στοχευμένες λύσεις.

-Η Dr. Hale, αναφέρει: «Στη δεκαετία των 20, η μελλοντική υγεία της επιδερμίδας σας εξαρτάται από την υιοθέτηση ωφέλιμων συνηθειών κατά τη διαμορφωτική αυτή δεκαετία. Γι’ αυτό, δώστε προτεραιότητα στην πρόσληψη αρκετού νερού, ασκηθείτε τακτικά και βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε 8 ώρες κάθε βράδυ. Αν, τώρα, η ακμή εξακολουθεί να σας ταλαιπωρεί, αναζητήστε προϊόντα χωρίς λάδι που να περιέχουν σαλικυλικό οξύ».

- Από το ξεκίνημα της δεκαετίας των 30, αρχίζουν να γίνονται πιο ορατές οι λεπτές γραμμές έκφρασης, ενώ ταυτόχρονα ο τόνος της επιδερμίδας γίνεται πιο ανομοιόμορφος. «Σε αυτή την περίοδο της ζωής σας, είναι απαραίτητο να διπλασιάσετε τον καθαρισμό του προσώπου με μια ήπια φόρμουλα από ενυδατικά συστατικά, με σκοπό την καταπολέμηση των περιβαλλοντικών επιθετικών παραγόντων. Επίσης, προσθέστε στην ρουτίνα σας ειδικά αντιγηραντικά προϊόντα περιποίησης, ιδίως για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να συμπεριλάβετε τα αντιοξειδωτικά συστατικά τόσο στην περιποίηση της επιδερμίδας σας όσο και στη διατροφή σα», τονίζει η Dr. Grossman.

- «Λίγο πριν ή λίγο μετά τα 40, πιθανώς να έχουν ήδη σχηματιστεί ρυτίδες και κηλίδες, άρα στόχος σας είναι η εξομάλυνση του τόνου της επιδερμίδας σας και η αύξηση του κολλαγόνου», λέει η Dr. Grossman και συνεχίζει: «Κατά τη δεκαετία αυτή, η επιδερμίδα αρχίζει να χάνει τη λάμψη και τη λεία υφή της, άρα η εντατική ενυδάτωση είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Να θυμάστε, πριν από την αντιγηραντική περιποίησή σας, να απλώνετε έναν ορό με υαλουρονικό οξύ».

- Στη δεκαετία των 50, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ραγδαία αφυδάτωση της επιδερμίδας σας. «Η μείωση των οιστρογόνων συνεπάγεται πιο ξηρή, λιγότερο ελαστική επιδερμίδα, ενώ πρόβλημα εξακολουθούν να αποτελούν και οι καφέ κηλίδες. Αντιμετωπίστε τα σημάδια αυτά χρησιμοποιώντας αντιγηραντικά προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά έλαια, ώστε να ενυδατώσετε και να τονώσετε την επιδερμίδα σας», συμβουλεύει η Dr. Hale.

ΤΗΕ ΒΕΑUTY TEAM