Πώς να συνδυάσετε σωστά το κρασί με τη σοκολάτα

krasi-sokolata
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Λέγεται ότι το κρασί δεν συνδυάζεται με σοκολάτα. Αν επιλέξετε, όμως, το σωστό κρασί με τη σωστή σοκολάτα μπορείτε να κάνετε έναν εκπληκτικό γευστικό συνδυασμό. Είτε θέλετε να συνδυάσετε τις λεπτές, κρεμώδεις αποχρώσεις της λευκής σοκολάτας ή τους έντονους τολμηρούς τόνους της μαύρης σοκολάτας με ένα αγαπημένο κρασί, υπάρχουν μερικές συμβουλές για το pairing που πρέπει να θυμάστε.

Χρήσιμες συμβουλές
Συμβουλή 1

Ξεκινήστε με ένα κρασί που είναι ελαφρώς πιο γλυκό από το επιδόρπιο σοκολάτας. Το κρασί και η σοκολάτα που έχουν και τα δυο έντονη γεύση, μπορούν συχνά να βρεθούν σε ένα γευστικό παιχνίδι εξουσίας. Το καθένα αγωνίζεται για κυριαρχία και άμεση προσοχή. Για να μπορέσετε να τα ισορροπήσετε, αρχικά κάντε την ασφαλή επιλογή: επιλέξτε ένα ελαφρώς γλυκύτερο κρασί από τη σοκολάτα. Δοκιμασμένα και αληθινά «γλυκά» κρασιά που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σοκολάτας είναι: οι ενισχυμένοι οίνοι Port, η Μαδέρα, το Pedro Ximénez Sherry.

Συμβουλή 2                           
Επιλέξτε ένα κρασί με παρόμοιο στυλ και βάρος με τη σοκολάτα. Όταν συνδυάζετε κρασιά με σοκολάτα, προσπαθήστε να ταιριάξετε ελαφρύτερες, πιο κομψές σοκολάτες με κρασιά με ελαφρύτερο σώμα. Ομοίως, όσο ισχυρότερη είναι η σοκολάτα, τόσο πιο γεμάτο πρέπει να είναι το κρασί. Για παράδειγμα, η γλυκόπικρη σοκολάτα τείνει να συνδυάζεται καλά με ένα έντονο California Zinfandel ή ακόμα και ένα τανικό Cabernet Sauvignon. Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο πιο ξηρή και τανική θα είναι η υφή της.  Ωστόσο, όταν συνδυάζετε αυτή τη σκούρα σοκολάτα με ένα κρασί που έχει επίσης πιο στρογγυλή τανική δομή, η σοκολάτα συχνά επισκιάζει ή καταργεί τις τανίνες του κρασιού στον ουρανίσκο και αφήνει να φανούν περισσότερο από τα φρούτα.

Συμβουλή 3
Ξεκινήστε να δοκιμάζετε από την πιο ελαφριά έως πιο σκούρα σοκολάτα και από το πιο ελαφρύ ως το πιο γεμάτο κρασί. Κάτι αντίστοιχο γίνεται με την επίσημη γευσιγνωσία οίνου. Οπότε αν θα πειραματιστείτε με διάφορες ποικιλίες σοκολάτας, καλό είναι να ξεκινήσετε από την ελαφριά λευκή σοκολάτα, να περάσετε στη σοκολάτα γάλακτος και να τελειώσετε με τις ξηρότερες νότες της μαύρης σοκολάτας. Ξεκινώντας από αποχρώσεις λευκής σοκολάτας και τελειώνοντας με μαύρη ή γλυκόπικρη σοκολάτα, θα κρατήσετε τον ουρανίσκο σας ενεργοποιημένο, έτσι ώστε να μην χάσει τις απαλές γλυκές νότες που έχουν οι ελαφριές επιλογές σοκολάτας και να μπορεί να καταλάβει όλες τις γευστικές νότες όταν συνδυάσετε σοκολάτα και κρασί.

Λευκή σοκολάτα
Η λευκή σοκολάτα τείνει να είναι πιο ώριμη και βουτυράτη σε γεύση, καθιστώντας την ιδανική υποψήφια για τις γλυκύτερες μορφές του Sherry (πλούσιο στρογγυλό Pedro Ximénez Sherry) και τις λεπτές φυσαλίδες του Moscato d'Asti της Ιταλίας. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τα ορμητικά αρώματα ενός orange Muscat. Το Sherry και το Moscato d'Asti θα αναδείξουν τις κρεμώδεις υφές της σοκολάτας και το Orange Muscat θα αναδείξει τα φρούτα που μπορεί να κρυφτούν μέσα στη σοκολάτα.

Μια άλλη πρόταση για τo ταίριασμα κρασιού με λευκή σοκολάτα είναι η αντίθεση. Είναι λίγο πιο επικίνδυνο, αλλά όταν η αντίθεση λειτουργήσει καλά, η γεύση θα σας μείνει αξέχαστη! Για παράδειγμα, το φρουτώδες Zinfandel με την υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και το γεμάτο σώμα μπορείτε να ταιριάξει με τις ήπιες υφές και το βουτυράτο προφίλ της λευκής σοκολάτας και να δημιουργήσει το ασυνήθιστο φαινόμενο melding.

Σοκολάτα γάλακτος
Τα ώριμα, κόκκινα φρούτα και το συχνά ελαφρύτερο σώμα και οι μεταξένιες τανίνες ενός Pinot Noir ή ενός μέτριου σώματος Merlot θα λειτουργήσουν καλά με τον ομαλό χαρακτήρα και τα συστατικά του βουτύρου κακάου της σοκολάτας γάλακτος, μιας κρεμώδους μους σοκολάτας ή ενός cheesecake με σοκολάτα. Το Riesling, το Muscat και άλλα επιδόρπια κρασιά συνδυάζονται πολύ καλά με το ήπιο και πλούσιο προφίλ της σοκολάτας γάλακτος. Σε περίπτωση αμφιβολίας, προτιμήστε μια κλασική επιλογή. Οι πλούσιες υφές, τα φρέσκα φρούτα, οι νότες σοκολάτας και το γλυκό προφίλ του Ruby Port, το καθιστούν ιδανικό για ζευγαρώματα με πολλές επιλογές σοκολάτας γάλακτος και μαύρης σοκολάτας.

Μαύρη σοκολάτα
Οι μαύρες ή γλυκόπικρες σοκολάτες, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο (εξ ορισμού η μαύρη σοκολάτα περιέχει τουλάχιστον 35% κακάο), απαιτούν ένα κρασί που διαθέτει πιο γεμάτο σώμα, έντονα αρώματα και τολμηρές γεύσεις φρούτων. Τα Zinfandels με πυκνά φρούτα, μπαχαρικά και συχνά υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ ταιριάζουν παραδοσιακά με τη μαύρη σοκολάτα. Μάλιστα, στην Καλιφόρνια, διοργανώνουν συχνά Σαββατοκύριακα  Wine and Chocolate συνδυάζοντας Zinfandel και σοκολάτα.

Η τολμηρή δομή του Cabernet Sauvignon με το γεμάτο προφίλ του, που συχνά έχει χυμώδη μαύρα φρούτα και σαφώς καθορισμένες τανίνες, ταιριάζει φυσικά με το σίγουρα ξηρότερο στυλ της σκούρας σοκολάτας. Επίσης, σκεφτείτε ένα Pinot Noir ή ένα Merlot αν θέλετε να τη συνδυάσετε με τη σκούρα σοκολάτα που έχει περιεκτικότητα 55% κακάο. Το Banyuls, ένα εμπλουτισμένο αγαπημένο κρασί από τη Νότια Γαλλία, μπορεί να γίνει ο απόλυτος συνδυασμός κρασιού και μαύρης σοκολάτας. Οι γεμάτες γεύσεις που φιλοξενούν συχνά τις δικές τους αποχρώσεις σοκολάτας, χάρη στα σταφύλια Grenache, αντικατοπτρίζουν τις υφές της μαύρης σοκολάτας και δημιουργούν ένα συγκλονιστικό αξεπέραστο συνδυασμό. Μαζί με τους ενισχυμένους οίνους, δοκιμάστε και ένα Tawny ή Vintage Port για να ισορροπήσει γευστικά με ένα επιδόρπιο μαύρης σοκολάτας.

Σύντομος οδηγός συνδυασμού κρασιού-σοκολάτας

•Άσπρη σοκολάτα: Late harvest ή ice wines, Orange Muscat, Moscato d'Asti, ημίξηρα ροζέ, Brachetto d'Acqui, Tokaji, Samos Grand Cru, Μοσχάτο Ρίου Πατρών, Ηλιαστός Σιάτιστας και Γερμανικά Riesling στο γλυκό φάσμα τους
•Σοκολάτα γάλακτος: Port, Madeira, Vinsanto, Pinot Noir, Merlot, Gewurztraminer, Μαυροδάφνη
•Μαύρη σοκολάτα: Port, PX Sherry, Banyuls, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Merlot
•Αλμυρές σοκολάτες, γκανάς κλπ: Το αλάτι ενισχύει τις γεύσεις, γι 'αυτό επιλέξτε το τέλος του φάσματος sweet-styled Late Harvest Gewürztraminer ή fruit-driven, Zinfandel ή ακόμα μια Malmsey Madeira.
•Σοκολάτα με ξηρούς καρπούς: Bual Madeira, tawny Port, PX ή Oloroso Sherry
•Σοκολάτα με φρούτα: Banyuls, semi-dry sparkling wines, Brachetto d'Acqui, ruby Port, late harvest ξινόμαυρο
•Σοκολάτα με καραμέλα: Madeira, Tawny Port, PX Sherry, Vinsanto, Muscat de Beaumes-de-Venise, γλυκά αφρώδη κρασιά
•Σοκολάτα με μέντα, δυόσμο: Cabernet Sauvignon, Cab Franc, Shiraz, Moscato d'Asti, γλυκά κόκκινα κρασιά, ξινόμαυρο late harvest
•Κέικ σοκολάτας: Banyuls, Madeira, Port, PX Sherry, Vinsanto, Shiraz

Τελειώνοντας να πούμε ότι η γευστική παλέτα διαφέρει από άτομο σε άτομο και μια συνεργασία κρασιού και σοκολάτας που λειτουργεί καλά για ένα ουρανίσκο μπορεί να μην ευνοεί κάποιον άλλο. Ενώ και το κρασί και η σοκολάτα συχνά μοιράζονται μια σημαντική βάση οπαδών, δεν σημαίνει ότι και οι δύο είναι απαραιτήτως σύμμαχοι στον ουρανίσκο από την αρχή. Ωστόσο, με λίγη ευελιξία και νόστιμο πειραματισμό, να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε αξιόλογα ταιριάσματα κρασιού και σοκολάτας.

www.krasiagr.com