Να πώς το κινητό προκαλεί πρόωρη γήρανση

na-pos-to-kinito-prokalei-proori-giransi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Οι επιστήμονες εξηγούν τι είναι το σύνδρομο text neck και πώς μπορείτε να σώσετε το λαιμό σας από τις ρυτίδες.

Τα smartphone και τα tablet μπορεί να είναι βολικά, αλλά εκτός από το γεγονός ότι έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν σωματικούς πόνους, επιδεινώνουν ταυτόχρονα και την εμφάνιση ρυτίδων. «Το πρόσωπο δεν είναι το μόνο σημείο που δείχνει την ηλικία σας. Ο λαιμός, όπως και τα χέρια, αποτελούν επίσης πολύ φανερούς δείκτες της γήρανσης. Και το σύνδρομο text neck είναι ένας ακόμα λόγος που οι ρυτίδες λαιμού γίνονται όλο και πιο εντονότερες», λέει ο Dr. Samer Jaber, δερματολόγος στην κλινική Washington Square Dermatology της Νέας Υόρκης και εξηγεί: «Το σύνδρομο text (ή tech) neck έχει από χρόνια αναφερθεί από τους ορθοπεδικούς ότι προκαλεί πόνους στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη εξαιτίας της διαρκούς κλίσης του λαιμού προ τα κάτω. Τώρα, οι γιατροί χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο για να περιγράψουν τις οριζόντιες ρυτίδες που αναπτύσσονται κατά μήκος του λαιμού. Πολύ απλά, η κλίση του λαιμού επί πολλές ώρες την ημέρα πιέζει το λεπτό δέρμα στην περιοχή, οδηγώντας αργά ή γρήγορα σε μόνιμη πτύχωση».

Ο Dr. Andrew Ordon, πλαστικός χειρουργός στο Μπέβερλι Χιλς, προσθέτει στα παραπάνω: «Τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια, η πλειοψηφία των ασθενών που έρχονται στο ιατρείο μου ανησυχούν πολύ για τις γραμμές του λαιμού εξαιτίας του συνδρόμου text neck. Το δέρμα του λαιμού μπορεί πραγματικά να δείξει μεγαλύτερη την ηλικία μιας γυναίκας και υπάρχει ένας ακόμη λόγος που δημιουργούνται αυτές οι έντονες πτυχώσεις: οι περισσότερες γυναίκες επικεντρώνονται περισσότερο στην αντιγήρανση της επιδερμίδας του προσώπου και πολύ λιγότερο στην επιδερμίδα του λαιμού».

Και οι δύο γιατροί συμφωνούν ότι με την υποχρεωτική χρήση των κινητών, κάθε γυναίκα οφείλει να δίνει την ίδια ή και περισσότερη φροντίδα στις ρυτίδες του λαιμού. «Αυτό, σε πρώτη φάση σημαίνει ενυδάτωση. Ωστόσο, η απλή εφαρμογή ενυδατικής κρέμας δεν θα προσφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείτε ενάντια στη γήρανση του λαιμού», λέει ο δερματολόγος Dr. Jaber και εξηγεί: «Εστιάστε σε εξειδικευμένες κρέμες αντιγήρανσης και σύσφιξης λαιμού που επαναφέρουν την ελαστικότητα και σβήνουν τις ρυτίδες. Η βιταμίνη Α είναι ένα πολύτιμο συστατικό σε μια αντιρυτιδική κρέμα λαιμού καθώς βοηθά την αναγέννηση των κυττάρων, όπως και το κολλαγόνο αλλά και το υαλουρονικό οξύ που γεμίζουν τις ρυτίδες και τις γραμμές. Επιπλέον, υπάρχουν και ειδικά προϊόντα που είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα να εφαρμόζονται στην περιοχή του λαιμού, τα οποία διαθέτουν αντιοξειδωτικά συστατικά, λινολεϊκό ρετινύλιο (retinyl linoleate), πεπτίδια και πολυμερή, ιδανικά για σύσφιγξη της επιδερμίδας του λαιμού».

Ο πλαστικός χειρουργός Dr. Ordon δίνει μερικές συμβουλές που μπορούν να μετριάσουν ή και να μην επιτρέψουν να εμφανιστούν ρυτίδες text neck: «Προσπαθήστε να έχετε την οθόνη της ηλεκτρονικής συσκευής στο ύψος των ματιών, ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε όταν το χρησιμοποιείτε για πάνω από μερικά λεπτά. Μια άλλη καλή κίνηση για την πρόληψη της χαλάρωσης και των ρυτίδων στην περιοχή είναι το stretching του λαιμού τεντώνοντάς τον προς τα πάνω και στη συνέχεια στο πλάι γέρνοντας το κεφάλι αριστερά και δεξιά με ήπιες κινήσεις. Τέλος, όλες οι κρέμες λαιμού θα πρέπει να εφαρμόζονται µε ανοδικές κινήσεις, αντίθετα από την έλξη της βαρύτητας, από την περιοχή του ντεκολτέ έως το πιγούνι με το λαιμό τεντωμένο».

THE BEAUTY TEAM