Πώς θα ήταν ένα ταξίδι στην Ανταρκτική; (βίντεο)

antarktiki
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ένα ταξίδι στο νοτιότερο άκρο του πλανήτη για κάποιους είναι τρομακτικό, για άλλους δελεαστικό. Όπως και να ΄χει, δεν είναι το πιο εύκολο ταξίδι στον κόσμο, αλλά σίγουρα είναι από αυτά που δεν θα πιστεύετε ότι έχετε πραγματοποιήσει.

Η Ανταρκτική είναι η νοτιότερη ήπειρος της Γης και ταυτόχρονα κατά μέσο όρο η πιο κρύα, η ξηρότερη και η πιο ανεμώδης ήπειρος, κάτι που δεν την κάνει δελεαστική για όσους αναζητούν ηρεμία, ασφάλεια και βόλτες στα ταξίδια τους. Ταυτόχρονα, έχει το υψηλότερο μέσο υψόμετρο από όλες τις άλλες ηπείρους, ενώ θεωρείται έρημος, με τη θερμοκρασία να έχει φτάσει μέχρι και τους -93 °C. Όπως είναι φυσικό, δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι, κατοικούν όμως από 1.000 έως 5.000 άνθρωποι σε όλη τη διάρκεια του χρόνου σε ερευνητικούς σταθμούς που υπάρχουν διάσπαρτοι στην ήπειρο.

Η βλάστηση που εμφανίζεται εκεί είναι τύπου τούνδρας, που σημαίνει πεδιάδα χωρίς δέντρα, και στην πανίδα της περιοχής συναντάμε φώκιες, πιγκουίνους, γαλάζιες φάλαινες, όρκες, γιγάντια καλαμάρια κ.ά.

Η Ανταρκτική είναι ψυχρότερη από την Αρκτική καθώς αφενός το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 3 χιλιόμετρα από τη στάθμη της θάλασσας. Μεγάλες περίοδοι συνεχούς νύχτας ή συνεχούς ημέρας παρατηρούνται και δημιουργούν ένα θέαμα πολύ διαφορετικό από αυτό του υπόλοιπου πλανήτη. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος της Ανταρκτικής είναι τελείως σκοτεινό κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ κατά τους θερινούς μήνες ο ήλιος βρίσκεται συνεχώς πάνω από τον ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο φως φτάνει στην επιφάνεια του Νότιου Πόλου σε σχέση με μια παρόμοια περίοδο χρόνου στον Ισημερινό, σύμφωνα με το CIA World Factbook.

Εκεί μπορεί να δει κανείς το Νότιο Σέλας που δημιουργείται από ηλιακούς ανέμους γεμάτους πλάσμα. Άλλο ένα μοναδικό θέαμα είναι η διαμαντόσκονη, ένα νέφος στο επίπεδο του εδάφους που αποτελείται από μικροσκοπικούς παγοκρυστάλλους, αλλά και το παρήλιο ένα συχνό ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο, που ουσιαστικά είναι μία λαμπρή κηλίδα που εμφανίζεται δίπλα στον ήλιο.

Η πρώτη φορά που είδε κάποιος την ήπειρο αυτή ήταν το 1820 με πρωταγωνιστή τη ρωσική αποστολή του Φάμπιαν Γκότλιμπ φον Μπέλινγκσχαουζεν και του Μιχαήλ Λαζάρεφ στο Βοστόκ και το Μίρνι. Υπάρχουν, όμως, μύθοι και υποθέσεις για μία Terra Australis («Νότια Γη») από την αρχαιότητα.

Στην Ανταρκτική βρίσκεται περίπου το 70% του φρέσκου νερού του πλανήτη και το 90% του φρέσκου πάγου, ενώ εκεί συναντάμε και το βουνό Έρεβος, που αποτελεί ενεργό ηφαίστειο στο νοτιότερο άκρο του πλανήτη.

Το 2011 περίπου 20 χιλιάδες τουρίστες επισκέφτηκαν την ανταρκτική χερσόνησο, σύμφωνα με την International Association of Antarctica Tour Operators κι αν έχετε κι εσείς όνειρο ζωής να φτάσετε μια μέρα ως εκεί, δείτε τι σας περιμένει, αφού συγκεντρώσετε τα περίπου 6 χιλιάδες ευρώ που θα σας χρειαστούν.

..