Ελλάδα: το ιδανικό κινηματογραφικό σκηνικό...

ellada-to-idaniko-kinimatografiko-skiniko

Ethan Hawke και Julie Delpy στην ταινία «Πριν τα Μεσάνυχτα»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

«Ακόμα και με κρίση η Ελλάδα είναι το ωραιότερο μέρος του κόσμου», δήλωνε ο Ethan Hawke μετά το πέρας των γυρισμάτων του «Πριν τα Μεσάνυχτα». Φράση που βρίσκει σύμφωνα τα στούντιο που επιλέγουν τις ομορφιές της Ελλάδας για τις ταινίες τους.

Πριν από λίγους μήνες είδαμε στο φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου, το «Πριν Τα Μεσάνυχτα» του Richard Linklater, με τον Ethan Hawke και τη Julie Delpy. Γυρισμένη στη Μεσσηνία και «ντυμένη» μουσικά από τη Χαρούλα Αλεξίου, η ταινία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα ελληνικού τοπίου σε χολιγουντιανή παραγωγή. Όμως η ελληνική ομορφιά έχει μια σχέση χρόνων με τα μεγάλα στούντιο και τις παραγωγές τους.

Το 2001, η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η Κεφαλονιά, φιλοξένησε τον Nicolas Cage, την Penélope Cruz και τον, δικό μας Γεράσιμο Σκιαδαρέση, για τα γυρίσματα της ταινίας «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Corelli», σε σκηνοθεσία John Madden. Η ταινία αφιερώθηκε από τους συντελεστές στα θύματα του σεισμού που έπληξε το νησί το 1953.

Δύο χρόνια αργότερα, η Σαντορίνη βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής της κινηματογραφικής βιομηχανίας όταν η Angelina Jolie και ο Gerard Butler (πριν υποδυθεί το Λεωνίδα στους 300 του Zack Snyder), την επισκέφθηκαν για τα γυρίσματα της ταινίας «Λάρα Κροφτ: Το λίκνο της Ζωής». Η ηθοποιός έχει πει για την εμπειρία στο νησί «Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι. Μοναδικό. Δεν το θεώρησα ούτε μια στιγμή ως δουλειά γιατί περνούσα υπέροχα. Ήταν σκέτη απόλαυση! Οι στιγμές στη θάλασσα της Σαντορίνης ήταν μοναδικές».

Η ομορφιά της Σαντορίνης είχε ως αποτέλεσμα να ξαναχρησιμοποιηθεί ως σκηνικό Χολιγουντιανής παραγωγής. Το «Ένα μπλου τζιν για τέσσερις» και το σίκουελ του ανέδειξαν τα μαγευτικά τοπία του νησιού και την αγαπημένη ελληνίδα ηθοποιό Έφη Παπαθεοδώρου, γνωστή από το ρόλο της Θεοπούλας στο σήριαλ «Παρά πέντε», η οποία αν κι είχε μικρό ρόλο, μας πρόσφερε την ικανοποίηση της οικείας φιγούρας σε ξένη παραγωγή.

Αποκορύφωμα της εθνικής «περηφάνιας» για την επιλογή ελληνικού χώρου γυρισμάτων ήταν αδιαμφισβήτητα το «Μamma Mia» της Phyllida Lloyd. Γυρισμένη στη Σκόπελο και το Πήλιο, με all star cast ( Meryl Streep,Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård και την πρωτοεμφανιζόμενη Amanda Seyfried), η ταινία ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τη μαγεία της καλοκαιρινής Ελλάδας, γοητεύοντας ξένους και Έλληνες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το πρώτο σαββατοκύριακο προβολής της στη χώρα μας συγκέντρωσε περισσότερα από 1.5 εκατομμύρια δολάρια, σκαρφαλώνοντας φυσικά στην κορυφή του ελληνικού box office.

Φωτογραφία ΙMDb: Ο Colin Firth και η Amanda Seyfried στην ταινία «Μamma Mia»

Το 2009, η ελληνοαμερικανίδα Nia Vardalos, μετά την απρόσμενη επιτυχία του «Γάμος αλά Ελληνικά», πήρε το συνεργείο της και μετέφερε την επόμενη κωμωδία της στην Ελλάδα. Το «Έρωτας αλά Ελληνικά», ήταν η πρώτη ταινία μετά το «Παιδί και το Δελφίνι» (1957) του Jean Negulesco με τους Alan Ladd, Clifton Webb και Sophia Loren, που πήρε άδεια να κάνει γυρίσματα στην Ακρόπολη. Οι αρχές δεν επέτρεπαν την κινηματογράφηση καθώς έκριναν ότι τα γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο θα προκαλέσουν ζημιές στα ευαίσθητα αξιοθέατα, ωστόσο για την εν λόγω ταινία έκαναν μια εξαίρεση καθώς πίστευαν ότι το φιλμ θα προωθούσε πολύ τη χώρα στο εξωτερικό. Παραγωγοί της ταινίας ήταν ο Tom Hanks και η σύζυγός του, Rita Wilson, ενώ το υποκείμενο του κινηματογραφικού πόθου της Vardalos, o Αλέξης Γεωργούλης.

Αν και αποτελεί ένα από τα πιο κοσμικά νησιά της Ελλάδα, η Μύκονος, παραδόξως δεν έχει προσελκύσει ξένες παραγωγές. Εξαίρεση αποτελεί το «The kings of Mykonos», του ελληνοαυστραλού Nick «Ελληνάρα» Giannopoulos, με τη Ζέτα Μακρυπούλια και το Δημήτρη Σταρόβα, σε σκηνοθεσία Peter Andrikidis, το οποίο γυρίστηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στο νησί, αλλά και το «Χωρίς Ταυτότητα», η πρώτη ταινία της τριλογίας του Μπορν, με τον Matt Damon και τον Doug Liman, μπροστά και πίσω από την κάμερα αντίστοιχα. Στην τελευταία σκηνή της ταινίας, ο Jason συναντά τη Marie στη Μύκονο, ενώ το «Extreme Ways» του Moby μας οδηγεί στους τίτλους τέλους.

Ένας ακόμα όμως μυστικός πράκτορας επισκέφθηκε τα ελληνικά εδάφη. Το 1981, ο James Bond, υποδυόμενος από τον Roger Moore, έκανε γυρίσματα στη χώρα μας για το «Για τα μάτια σου μόνο», σε σκηνοθεσία John Glen. Έχοντας επιλέξει τις Μπαχάμες για τις θαλάσσιες λήψεις, οι συντελεστές στράφηκαν σε κάτι λιγότερο παραλιακό και συγκεκριμένα στα Μετέωρα. Οι μοναχοί, που δεν είχαν ενημερωθεί για τα γυρίσματα, αντέδρασαν στην παρουσία συνεργείων στην περιοχή.

Μετά από δικαστική απόφαση που έκρινε ότι οι μοναχοί είχαν δικαιοδοσία μόνο στο εσωτερικό των μοναστηριών κι όχι στην ευρύτερη περιοχή, οι εργασίες των συντελεστών του φιλμ συνεχίστηκαν κανονικά. Οι μοναχοί όμως δεν το έβαλαν κάτω και προσπάθησαν να σαμποτάρουν την παραγωγή, κρεμώντας τις μπουγάδες από τα παράθυρα και καλύπτοντας το βασικό μοναστήρι με σημαίες για να χαλάσουν τα πλάνα. Η παραγωγή ωστόσο αντιμετώπισε το πρόβλημα με τρικ στο φωτισμό και με τη βοήθεια του μοντάζ.

Η Ρόδος έχει φιλοξενήσει αρκετές παραγωγές. Το 1987, η σύζυγος του Bertolucci, Clare Peploe, χρησιμοποίησε το νησί ως βάση για την ταινία της «Ερωτικές Διακοπές μιας Σαραντάρας». Η Jacqueline Bisset υποδύεται τη σαραντάρα του τίτλου, έχοντας μαζί της τον Kenneth Branagh και την Ειρήνη Παππά. Ένα χρόνο αργότερα ο Ben Kingsley και η Helen Mirren επισκέφτηκαν το νησί των ιπποτών για την ταινία «Το Νησί του Πασχάλη». Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του James Dearden και η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τον Πασχάλη, ένα κατάσκοπο του Σουλτάνου σε ελληνικό νησί.

Ωστόσο η πιο διάσημη προβολή της Ρόδου στη μεγάλη οθόνη, ήταν και η πρώτη, το 1961 με την ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε». Μεγάλη παραγωγή με πρωταγωνιστές όπως ο Gregory Peck ο Anthony Quinn και η Ειρήνη Παππά, η ταινία του J. Lee Thompson, έφτασε μέχρι την κούρσα των Oscars, τερματίζοντας με το βραβείο των εφέ και άλλες 6 υποψηφιότητες.

Φωτογραφία ΙΜDb: Ο Αnthnony Quinn στην ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε»

Ο Anthony Quinn, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ερωτεύτηκε το νησί τόσο πολύ ώστε αγόρασε έναν ερημικό κόλπο στο νησί για να δημιουργήσει ένα διεθνές κέντρο για καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές. Η αγορά ακυρώθηκε από το Ελληνικό δημόσιο, ωστόσο η έκταση είναι ακόμα γνωστή με το όνομα «κόλπος Άντονι Κουίν». Εκτός από τη Ρόδο, ο φιλέλληνας ηθοποιός είχε επισκεφτεί και τη Κρήτη για τα γυρίσματα του «Αλέξη Ζορμπά». Πάλι με συμπρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά, όπως και στα «Κανόνια του Ναβαρόνε», ο Quinn υποδύθηκε το χαρακτήρα του τίτλου, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Η ταινία σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, κέρδισε 3 βραβεία Oscar ενώ το μουσικό της θέμα από το Θεοδωράκη, άσκησε κι εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή στη μουσική κουλτούρα των τελευταίων χρόνων.

«Ο Μάγος» του Guy Green και το «Ο Έλληνας Μεγιστάνας» του J. Lee Thompson, είναι δύο ακόμα αταινίες που ο Anthony Quinn γύρισε στη χώρα μας, το 1968 και το 1978 αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτο είναι και το «Mediterraneo», του Gabriele Salvatores με τη Βάνα Μπάρμπα. Η ταινία πήρε Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ανέδειξε το Καστελόριζο, όπου γυρίστηκε σε τουριστικό προορισμό και προκάλεσε την αντίδραση ενός από τους διασημότερους κριτικούς κινηματογράφου, του Roger Ebert, που όχι μόνο δήλωσε ότι αποχώρησε από την προβολή της ταινίας αλλά ορκίστηκε να μην επιχειρήσει να την ξαναδεί ποτέ.

Ανάλογη επιτυχία, χωρίς την κατακραυγή του Ebert, σημείωσε και το «Απέραντο γαλάζιο» (1988) του Luc Besson, με τον Jean Reno και τη Rosanna Arquette. Με σκηνικό την Αμοργό, μεταξύ άλλων, η ταινία άνοιξε το φεστιβάλ των Καννών της χρονιάς και εξελίχθηκε στην πιο επικερδή στη Γαλλία για όλη τη δεκαετία του ’80, δεν είναι τυχαίο ότι παιζόταν στα σινεμά για έναν ολόκληρο χρόνο.

Φωτογραφία ΙΜDb: Ο Jean Reno και ο Jean Marc Barr στην ταινία «Απέραντο γαλάζιο»

Η Ελλάδα και τα φυσικά τοπία της εξακολουθούν να τραβούν την προσοχή και το ενδιαφέρον των κινηματογραφικών στούντιο. Έντονες φήμες ήθελαν τον Woody Allen να γυρίζει στην Αθήνα τη νέα του ταινία, μιας και ο αγαπημένος αμερικανός σκηνοθέτης είναι λάτρης της Αθήνας, την οποία επισκέπτεται για συναυλίες κι έχει χαρακτηρίσει ως την «πραγματική πόλη που δεν κοιμάται ποτέ». Η φήμες δυστυχώς διαψεύστηκαν με τον Allen να επιστρέφει στο ρομαντικό Παρίσι για το νέο του φιλμ. Αντίστοιχη φημολογία έχουμε ακούσει και από τη Sarah Jessica Parker, που έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να συμπληρώσει την τριλογία των ταινιών «Sex and the City» στη Μύκονο, φέρνοντας λίγο από το fabulous αέρα της στο νησί των ανέμων. Τέλος, πρόσφατα ο Vin Diesel ήταν θετικός σε ένα 7ο «Fast and Furious» στην Αθήνα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Έλληνα δημοσιογράφο.

ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΚΛΗ