Τι είδους ρυτίδες είναι οι ρυτίδες σας;

ti-eidous-rutides-einai-oi-rutides-sas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Δεν είναι όλες σημάδια γήρανσης (ευτυχώς). Μια ειδικός σάς μαθαίνει τα σημάδια αναγνώρισης και αντιμετώπισης.

Με την πάροδο του χρόνου, η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητά της, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται λεπτές γραμμές και ρυτίδες στο πρόσωπο. «Αυτός είναι ο αληθινός εφιάλτης της ομορφιάς κάθε γυναίκας, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται», λέει η Dr. Tess Mauricio, μια από τις πιο δημοφιλείς κοσμητικές δερματολόγους με έδρα το Μπέβερλι Χιλς, και CEO της αλυσίδας στούντιο αισθητικής M Beauty Clinic στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, και συνεχίζει: «Ωστόσο, δεν είναι όλες οι ρυτίδες ίδιες -άρα και το ίδιο επίφοβες. Ανάλογα με το σημείο του προσώπου σας που εμφανίζονται, μπορεί να υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να τις αντιμετωπίσετε», τονίζει η ειδικός και εξηγεί παρακάτω τους διάφορους τύπους ρυτίδων και πού οφείλονται αυτές, ώστε να τις αναγνωρίσετε και να τις ξεφορτωθείτε πριν γίνουν μόνιμες.

Οι ρυτίδες αφυδάτωσης: «Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 70% νερό, κάτι που εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης και της επιδερμίδας μας. Η έλλειψη νερού στα κύτταρα έχει ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα σας να μην μπορεί να επανορθωθεί ή να δημιουργήσει νέα κύτταρα το ίδιο αποτελεσματικά, κάτι που οδηγεί στον σχηματισμό ρυτίδων λόγω απώλειας της σφριγηλότητας, ακόμη κι αν είστε κάτω από 30 ετών», λέει η Dr. Mauricio και εξηγεί: «Συχνά, οι ρυτίδες που οφείλονται στην αφυδάτωση είναι ορατές στο μέτωπο: ανασηκώστε τα φρύδια σας, παρατηρείστε τις γραμμές που εμφανίζονται, και στη συνέχεια χαλαρώστε τους μυς σας. Αν οι γραμμές εξακολουθούν να είναι ορατές, πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, για ρυτίδες αφυδάτωσης -η επιδερμίδα έχει χάσει την ελαστικότητά της με αποτέλεσμα να μην επανέρχεται στην αρχική της θέση αμέσως μετά».

Οι ρυτίδες έκφρασης: «Κάθε λεπτό της ημέρας, χαμογελάτε, ζαρώνετε τα μάτια σας, συνοφρυώνεστε. Αυτές οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών του προσώπου μπορεί να οδηγήσουν στον σχηματισμό ρυτίδων στα σημεία εκείνα όπου το δέρμα δημιουργεί πτυχώσεις, ιδίως όσο μεγαλώνουμε και η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητά της. Λίγο πριν ή λίγο μετά τα 30, αυτές οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες, οι οποίες σχηματίζονται συνήθως γύρω από το στόμα (ρυτίδες γέλιου), στην περιοχή των ματιών (πόδι της χήνας), και ανάμεσα στα φρύδια (ρυτίδες συνοφρυώματος), μετατρέπονται σε μόνιμες», αναφέρει η ειδικός.

Οι ρυτίδες γήρανσης: «Είναι απολύτως φυσιολογικό, μετά την ηλικία των 40 ετών να εμφανίζεται ραγδαία απώλεια της σφριγηλότητας της επιδερμίδας, λόγω της μείωσης της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, γεγονός που οδηγεί σε σταδιακή χαλάρωση. Η επιδερμίδα δεν έχει την απαιτούμενη ελαστικότητα ώστε να επανέλθει στην αρχική της θέση όπως όταν ήταν νεότερη, αφήνοντας λεπτές γραμμές χαραγμένες στο πρόσωπό σας. «Αυτές οι γραμμές που οφείλονται στη γήρανση εμφανίζονται συνήθως στα μάτια, το στόμα και το μέτωπο. Είναι λιγότερο ορατές από ό,τι άλλοι τύποι ρυτίδων, αλλά εξίσου ανεπιθύμητες», τονίζει η Dr. Mauricio.

Οι ρυτίδες ύπνου: «Μήπως ροκανίζετε μόνες σας τη δημιουργία πρόωρης γήρανσης στο πρόσωπό σας από μικρή;», αναρωτιέται η ειδικός και εξηγεί: «Αν συνηθίζετε να κοιμάστε κάθε βράδυ μπρούμυτα πιέζοντας το πρόσωπό σας στο μαξιλάρι, όσο μεγαλώνετε θα δημιουργηθούν λεπτές γραμμές στα μάγουλα -ανάλογα με την πλευρά που κοιμάστε-, αλλά και στο ντεκολτέ, ανάμεσα και πάνω από την καμπύλη του στήθους, οι οποίες είναι ορατές ιδίως όταν κοιμάστε στο πλάι. Η καλύτερη θέση για έναν αληθινό ύπνο ομορφιάς και αντιγήρανσης, είναι να κοιμάστε ανάσκελα, με το λαιμό σε μια νοητή ευθεία με το πρόσωπο –δηλαδή, καλύτερα χωρίς μαξιλάρι».

Ποιοι είναι οι τρόποι για να προλάβετε κάθε ρυτίδα στο πρόσωπό σας:

«Από νεαρή ηλικία έως την πιο ώριμη φάση της επιδερμίδας σας, υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή, πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και εφαρμόζετε μια ενυδατική κρέμα με αντηλιακά φίλτρα το πρωί, και άλλη μία με αντιοξειδωτικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες κάθε βράδυ. Φροντίστε επίσης να κάνετε επιμελή και συστηματικό καθαρισμό του προσώπου σας, και, ειδικά μετά τα 30, απλώνετε κάθε βράδυ ένα serum στο πρόσωπο και την περιοχή του λαιμού. Μετά από μόλις 7 ημέρες χρήσης, οι ρυτίδες μειώνονται αισθητά και η επιδερμίδα αποκτά πιο νεανική όψη», συμβουλεύει η Dr. Mauricio.

ΤΗΕ ΒΕΑUTY TEAM