Ποια είναι η πιο σημαντική κίνηση ομορφιάς τη νέα χρονιά;

poia-einai-i-pio-simantiki-kinisi-omorfias-ti-nea-xronia-pio-simantiki-kinisi-omorfias-ti-nea-xronia
ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ο επιμελής καθαρισμός του προσώπου, λένε οι δερματολόγοι και εξηγούν τα πάντα, εδώ.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της φροντίδας της επιδερμίδας σας είναι ο  καθαρισμός. «Προσωπικά, θα ονόμαζα τον καθαρισμό του προσώπου ως το Α και το Ω της διατήρησης της νεότητας και της διασφάλισης μιας υγιούς επιδερμίδας, χωρίς ατέλειες και, κυρίως χωρίς ακμή», λέει χαρακτηριστικά η δερματολόγος Dr. Natasha Cook, ιδρύτρια της Darlinghurst Dermatology Skin and Laser Clinic στην Αυστραλία. «Ο καθαρισμός, εκτός από μια τυπική κίνηση που επιτυγχάνει την απαραίτητη απομάκρυνση κάθε ίχνους μακιγιάζ, ρύπων ή τοξικών χημικών ουσιών που εμποδίζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του δέρματος, αποτελεί στην ουσία μια βαθιά αναζωογονητική θεραπεία για τα κύτταρα της επιδερμίδας, η οποία χαρίζει την πολυπόθητη φυσική λάμψη και την λεία επιδερμίδα, θωρακίζοντας την όψη σας από την κούραση, τη θαμπάδα και την εμφάνιση ακμής».

Ο Dr. Joshua Zeichner, διευθυντής των κλινικών κοσμετολογικών ερευνών του δερματολογικού τμήματος στο Mount Sinai Hospital της Νέας Υόρκης, προσθέτει: «Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μόνο και μόνο οι ατμοσφαιρικοί ρύποι -εξαιρώντας εντελώς την ελλιπή απομάκρυνση των προϊόντων μακιγιάζ- συσσωρεύονται σταδιακά στην ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας και προκαλούν οξειδωτικό στρες που οδηγεί στην πρόωρη γήρανση. Επιπλέον, οι ρύποι σε συνδυασμό με τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα που μπορεί να συσσωρευτούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, φράζουν τους πόρους και προκαλούν εξάρσεις ακμής, σχεδόν από το πουθενά».

Πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζετε καθαρισμό στην επιδερμίδα σας; «Μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας μόνο κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, ώστε να απομακρύνετε το μακιγιάζ. Όμως ο καθαρισμός το πρωί είναι εξίσου σημαντικός», τονίζει ο Dr. Zeichner και εξηγεί: «Η πρωινή περιποίηση προσώπου “ξυπνά” τα κύτταρά σας με τον καλύτερο τρόπο, ακόμη και αν έχετε κάνει σωστό ντεμακιγιάζ πριν κοιμηθείτε. Πλένοντας κάθε πρωί το πρόσωπό σας με ένα απαλό προϊόν καθαρισμού -χωρίς σαπούνι ή άρωμα- θα έχετε πεντακάθαρη επιδερμίδα, λαμπερή και προστατευμένη από πιθανούς ερεθισμούς».

Τα Ναι και τα Όχι του σωστού καθαρισμού: «Πρώτα από όλα, για να διατηρήσετε υγιή και νεανική εμφάνιση πρέπει να αφαιρείτε το μακιγιάζ σας το βράδυ. Όταν μένει στην επιδερμίδα σας, το μακιγιάζ μπορεί να φράξει τους πόρους σας και να ξηράνει την επιδερμίδα σας κάνοντας τη νυχτερινή διαδικασία ανανέωσής της δύσκολη», συμβουλεύει η Dr. Cook, και συνεχίζει: «Δεύτερον, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό που είναι ήπιο και δεν αφυδατώνει την επιδερμίδα σας. Ο καθαρισμός βοηθά στην απομάκρυνση της περιττής λιπαρότητας και των ρύπων, ενώ εάν η επιδερμίδα σας δεν είναι απόλυτα καθαρή, η κρέμα ματιών, το serum και η ενυδατική δε θα αποδώσουν πλήρως. Αυτό είναι χάσιμο χρημάτων και χρόνου. Εάν δεν το κάνετε ήδη, ξεκινήστεκαθαρισμό πρωί και βράδυ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το σώμα σας χάνει την ενυδάτωσή του μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα, οπότε όταν ξυπνάτε το πρωί η επιδερμίδα σας έχει ανάγκη καθαρισμού και ενυδάτωσης. Το βράδυ πρέπει να καθαρίζετε τους συσσωρευμένους ρύπους της ημέρας, προετοιμάζοντας την επιδερμίδα σας για τα οφέλη των προϊόντων περιποίησης».

Τα οφέλη της τόνωσης: «Η αφύπνιση των κυττάρων της επιδερμίδας μέσω μιας καθημερινής ρουτίνας καθαρισμού, εξισορροπεί τα επίπεδα υγρασίας και διασφαλίζει την ικανότητα “αναπνοής” της επιδερμίδας μέσω των ελεύθερων πόρων, χαρίζοντας εντέλει μια άμεση αίσθηση αναζωογόνησης και καθαριότητας. Και ένας καλός σύμμαχος σ’ αυτή τη διαδικασία είναι μιατονωτική λοσιόν χωρίς οινόπνευμα που απομακρύνει υπολείμματα μακιγιάζ, γαλακτώματος ή νερού, τονώνει και ενυδατώνει την κεράτινη στοιβάδα, αυξάνοντας έτσι τη διαπερατότητα της επιδερμίδας και προετοιμάζοντας την καλύτερη απορρόφηση των συστατικών της κρέμας που θα ακολουθήσει».

Τα ιδανικά συστατικά για ιδανικό καθαρισμό κάθε τύπου επιδερμίδας: «Μόνο όσα είναι αποδεδειγμένα φυσικά», τονίζει ο Dr. Zeichner, και δίνει μερικά παραδείγματα: «Εμπιστευθείτε όποια λοσιόν καθαρισμού περιέχει εκχύλισμα αμυγδάλου, ελιάς, μέλι, αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού και βιταμίνες Ε και Α. Είναι αυτά τα συστατικά, τα οποία εκτός από ιδανικό καθαρισμό, παρέχουν στην επιδερμίδα βιταμίνες, λιπίδια, θρέψη, λάμψη, αναζωογόνηση, προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και πρόληψη της γήρανσης».

THE BEAUTY TEAM