Ελέγξτε αν έχουν λήξει τα καλλυντικά σας, τώρα!

elegkste-an-exoun-liksei-ta-kalluntika-sas-tora
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

SOS! H διάρκεια ζωής των πανάκριβων συσκευασιών σας με κρέμες, serum και προϊόντων μακιγιάζ έχουν ημερομηνία λήξης.

«Όπως κάθε τι που παρασκευάζει ο άνθρωπος και το οποίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία συντήρησης, έτσι και τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης –κι ας μην είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία να αναγράφεται στις συσκευασία τους», γράφει σε πρόσφατο άρθρο του στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Cosmetic Science ο Ric Williams, ένας από τους κορυφαίους χημικούς φαρμακοποιούς της Αυστραλίας, με πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και την ανάπτυξη καλλυντικών προϊόντων για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες καλλυντικών στον κόσμο, και συνεχίζει: «Παρατηρήστε προσεκτικά το προϊόν που απλώνετε στην επιδερμίδα, τα μάτια και τα χείλη σας. Αν εμφανίζει αλλοίωση χρώματος, διαχωρισμό των συστατικών του, αλλαγή μυρωδιάς ή μείωση της καλής αίσθησης κατά την εφαρμογή, πρέπει να το πετάξετε στα σκουπίδια. Πέραν της βέβαιης απώλειας αποτελέσματος, υπάρχει και κίνδυνος για την υγεία της επιδερμίδας σας. Γενικά μιλώντας, όποιο καλλυντικό προϊόν απορροφάται βαθύτερα στο δέρμα χρειάζεται περισσότερη προσοχή, και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων είναι οι κρέμες προσώπου και τα serums. Αν στο βαζάκι σας δεν υπάρχει αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης, προτείνω να τη χρησιμοποιήσετε έως 8 μήνες. Όσον αφορά στα foundation, τα concealer ή τις ενυδατικές με χρώμα, αν δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στη συσκευασία τους, καλό θα ήταν να μην ξεπεράσετε τη χρήση τους για πάνω από ένα χρόνο. Οι πούδρες και τα ρουζ είναι πιο ανθεκτικά, ωστόσο έχει παρατηρηθεί αλλοίωση της σύνθεσής τους μεταξύ 12 και 18 μηνών».

 Πολλοί makeup artists, πιστεύουν πως πρέπει να κρατήσετε ένα κραγιόν έως ότου παρατηρήσετε αλλαγές στη μυρωδιά ή στην απόδοση χρώματος. «Όμως αυτό θα αργήσει να συμβεί», λέει ο Williams. «Η διάρκεια ζωής των κραγιόν μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους 24 μήνες, χρόνος που σπάνια ξεπερνά τη χρήση τους, ειδικά αν συνηθίζετε να τα φοράτε καθημερινά. Αλλά τα lip gloss είναι πιο ευαίσθητες συνθέσεις, με την υφή τους να αρχίζει να φθίνει από τους 6 έως 8 μήνες και μετά. Το ίδιο σχεδόν ισχύει και με τις σκιές ματιών σε μορφή σκόνης συγκριτικά με εκείνες τις υγρές και κρεμώδεις σκιές».

Από όλα τα προϊόντα μακιγιάζ, εκείνα που τελικά είναι τα πιο ευάλωτα στο χρόνο -και ίσως επικίνδυνα για χρήση μετά από την ημερομηνία λήξης τους- είναι όσα εφαρμόζονται πολύ κοντά στα μάτια. Γράφει ο Williams: «Η μάσκαρα είναι από τα καλλυντικά με τη μικρότερη διάρκεια ζωής, καθώς μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια έως και 6 μήνες από το άνοιγμα της. Στο ίδιο χρονικό όριο θέλει αλλαγή και το eyeliner, ενώ  πρέπει να αντικαθιστάτε τα μολύβια ματιών μετά από χρήση 9 έως 12 μηνών».

Στον αντίποδα αντοχής, βρίσκονται τα βερνίκια νυχιών: «Τα βερνίκια μπορούν να έχουν έως και 36 μήνες διάρκεια ζωής, κάτι που εξαρτάται κυρίως από το πόσο καλά κλείνετε τη συσκευασία μετά από κάθε χρήση», λέει ο ειδικός.
 

THE BEAUTY TEAM