Γιατί κάποιες θεραπείες κατά της ακμής μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα;

giati-kapoies-therapeies-kata-tis-akmis-mporoun-na-kanoun-ta-pragmata-xeirotera
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Δώστε μεγάλη σημασία σ’ αυτά τα σημάδια, που επισημαίνουν οι δερματολόγοι.

Εν έτει 2020, είναι πάρα πολύ εύκολο να βρείτε λύσεις (ή περίπου λύσεις) στο διαδίκτυο, για ζητήματα που άπτονται της ομορφιάς και της φροντίδας της επιδερμίδας σας. Ειδικά όταν πρόκειται για την ακμή, οι αναζητήσεις στο Google ξεπερνούν τα εκατομμύρια σελίδες, όμως, επειδή είναι τόσο αναγκαία η πληροφόρηση για τη θεραπεία της ακμής δεν σημαίνει πως ό,τι διαβάζετε εκεί μέσα είναι και απαραίτητα λειτουργικό. «Μάλλον, καθόλου», επισημαίνει η δερματολόγος Dr. Sejal Shah, ιδρύτρια της κλινικής SmarterSkin Dermatology στη Νέα Υόρκη σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα US News.

«Όταν μιλάμε για την ακμή, υπάρχει ένα ένα μόνο πράγμα: πώς θα μπορέσει κάθε προϊόν φροντίδας να αποδώσει στο μέγιστο. Διαβάζετε για συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ, το υπεροξείδιο του βενζολίου, το θείο, τα ρετινοειδή και ορισμένα έλαια, που μπορούν να κάνουν θαύματα. Όμως, δεν είναι δυνατόν -και λογικό- να γίνεστε “πειραματόζωα” εις βάρος του προβλήματος που αντιμετωπίζετε, δοκιμάζοντας κάθε προϊόν που υπόσχεται εξαφάνιση της ακμής», λέει η Dr. Shah, και συνεχίζει: «Όταν ακούτε για καθαριστικό προσώπου κατά της ακμής, αυτόματα έρχεται στο μυαλό σας η εικόνα ενός κρεμώδους, πλούσιου καθαριστικού αφρού χωρίς άρωμα. Ή μήπως, ονειρεύεστε κάποιο προϊόν με υπέροχη μυρωδιά λουλουδιών σε πορτοκαλί, ροζ ή κίτρινο μπουκάλι; Μάθετε, λοιπόν, ποια είναι η επιστημονική απάντηση σε αυτό το ερώτημα: τζίφος! Η μόνη σίγουρη απάντηση έχει να κάνει με το εξής: μήπως το δέρμα σας τσούζει μετά την διαδικασία;».

 Πώς το απλό πλύσιμο του προσώπου μπορεί να κάνει την ακμή σας χειρότερη: Εάν τα σπυράκια φαίνεται να επιδεινώνονται όσο περισσότερο καθαρίζετε το δέρμα σας με νερό, σαπούνι ή λοσιόν, μάλλον πρέπει να βρείτε τη σωστή φόρμουλα. «Τα περισσότερα καθαριστικά προσώπου κατά της ακμής είναι γεμάτα με σκληρά απορρυπαντικά που ονομάζονται θειικά άλατα, τα οποία είναι τα ίδια που θα βρείτε στο σαπούνι των πιάτων σας», τονίζει η Dr. Shah. Και συνεχίζει: «Παρόλο που τα θειικά άλατα είναι αυτά που δίνουν τον ικανοποιητικό αφρό, είναι επίσης από τα χειρότερα συστατικά που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε πάνω στην ακνεϊκή επιδερμίδα σας. Τέτοια συστατικά καταστρέφουν τον φραγμό του δέρματος, απομακρύνοντας όλη την υγρασία του, αφήνοντάς το στεγνό και θαμπό. Και όταν το δέρμα σας είναι ερεθισμένο και ξηρό, θα επιλέξει να υπερπαράγει σμήγμα, που οδηγεί σε περαιτέρω φραγμένους πόρους, σπυράκια, και λιπαρότητα».

Ποιο είναι, λοιπόν, το καλύτερο καθαριστικό για την ακμή; «Το δέρμα που είναι επιρρεπές στην ακμή είναι εγγενώς ξηρό και ερεθισμένο , πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να το θεραπεύσετε με απαλά προϊόντα και να αναπληρώσετε την χαμένη του υγρασία για να μειώσετε τις ρωγμές», λέει η Dr. Shah, δίνοντας τις συμβουλές που προτείνουν οι επίσημες δερματολογικές έρευνες για την ακμή: «Το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό, οπότε αν ακολουθείτε μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εσάς από τον δερματολόγο σας, κρατήστε την». Αλλά γενικά, όταν μιλάμε για καθαριστικό για την ακμή, η Dr. Shah τονίζει: «Όσο πιο απαλό, τόσο το καλύτερο. Μπορεί να είναι αντίθετο με ό, τι λέει ο εγκέφαλός σας, αλλά το καλύτερο πλύσιμο προσώπου για την ακμή είναι ένα κρεμώδες, απαλό, ενυδατικό καθαριστικό χωρίς δραστικά συστατικά».

THE BEAUTY TEAM