Μας παχαίνει ο καφές;

kafes
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μαρίνα, Ζαχαράκη, απαντά σχετικά με το αν η αγαπημένη μας συνήθεια του καφέ είναι επιβαρυντική για το βάρος μας.

Όπως ίσως ήδη θα γνωρίζετε, ο καφές από μόνος του έχει ελάχιστες θερμίδες. Η απορία πολλών, όμως, είναι αν αυτός ο κανόνας είναι γενικός ή ισχύει για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες καφέ. Και αν ο καφές είναι low calories προϊόν, τότε ποιος είναι εκείνος ο παράγοντας που θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας, χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες; Αυτά είναι δύο από τα πιο συχνά ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε καθημερινά στα γραφεία μας.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να λύσουμε βασικές απορίες και να σας καλέσουμε για ένα φλιτζάνι/ποτήρι καφέ… όλο απόλαυση και με καθόλου τύψεις.

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε ότι ο καφές, ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί, την μέθοδο παρασκευής του και την ποσότητα έχει διαφορετική θερμιδική αξία. Συνεπώς, άλλες θερμίδες υπολογίζουμε για τον ελληνικό, άλλες για τον στιγμιαίο και άλλες για τον espresso. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι θερμίδες ενός «σκέτου» καφέ δεν ξεπερνούν τις 10 ανά ποτήρι/φλιτζάνι.

Οι θερμίδες εκτοξεύονται κατακόρυφα στην περίπτωση που προσθέσουμε στον καφέ μας ζάχαρη, κρέμα, γάλα, σιρόπι με γεύση, αφρόγαλα κ.ο.κ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ζάχαρης, όπου για κάθε κουταλάκι του γλυκού που προσθέτουμε στον καφέ μας, μας αποδίδει περίπου 20 θερμίδες!

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας πολύ γλυκός καφές με 4 κουταλιές ζάχαρης και αρκετό γάλα, μπορεί να περιέχει έως και 150 θερμίδες. Αντίθετα ένας φραπέ με λίγο ή καθόλου γάλα συνήθως δεν ξεπερνά τις 50 θερμίδες.

Ιδανικά λοιπόν, επιλέγουμε μία κούπα καφέ σε όσο το δυνατόν πιο απλή μορφή γίνεται, όπως π.χ. ένα φλιτζάνι με στιγμιαίο καφέ ο οποίος έχει ελάχιστες θερμίδες (περίπου 2 θερμίδες ανά 100 ml). Επιπροσθέτως, το συγκεκριμένο είδος καφέ έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί οπωσδήποτε την προσθήκη αφρόγαλου, κρέμας κ.τλ για να καταναλωθεί αφού έχει από μόνος του μία γεμάτη και πλούσια γεύση, που δεν χρειάζεται επιπλέον συστατικά για να αναδειχθεί… όπως συμβαίνει με άλλα είδη καφέ (πχ. καπουτσίνο).

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που απολαμβάνουν τον καφέ τους μέτριο ή γλυκό, χρησιμοποιείτε κάποιο γλυκαντικό, όπως είναι η στέβια, αντί για ζάχαρη, ώστε να μειώσουμε τις θερμίδες του ροφήματός μας! 

Δείτε τις θερμίδες που αναλογούν στον στιγμιαίο καφέ (ζεστό ή κρύο) όταν είναι σκέτος/ μέτριος/γλυκός.

Ζεστός: Τα 200 ml με 3 γρ. καφέ περιέχουν:

  • 3 θερμίδες (ο σκέτος)
  • 23 θερμίδες (ο μέτριος)
  • 43 θερμίδες (ο γλυκός)

Φραπέ: Τα 300 ml με 4 γρ. καφέ περιέχουν:

  • 5 θερμίδες (ο σκέτος)
  • 25 θερμίδες (ο μέτριος)
  • 45 θερμίδες (ο γλυκός)

Συμπερασματικά, ο καφές από μόνος του μπορεί να είναι ένα χαμηλής θερμιδικής αξίας ρόφημα, με υπέροχη γεύση και πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας… και όλα αυτά εφόσον δεν προσθέτουμε στο φλιτζάνι μας περιττές ουσίες που μπορούν να το μετατρέψουν σε θερμιδική «βόμβα».

www.diatrofi.gr