6 ασθένειες - σκιές που «κρύβονται» πίσω από άλλες νόσους

6-astheneies-skies-pou-krubontai-piso-apo-alles-nosous-skies-pou-krubontai-piso-apo-alles-nosous

ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι γιατί ορισμένες ασθένειες ταξιδεύουν σε ζεύγη, αλλά γνωρίζοντας τον κίνδυνο, επισημαίνουν ότι αρκετές από αυτές υποβόσκουν στα συμπτώματα άλλων ασθενειών.

Για χρόνια, σύμφωνα με το health.com, οι γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι ορισμένοι άνθρωποι με μία ασθένεια μπορεί να πληγούν από μια άλλη ασθένεια, που φαινομενικά είναι άσχετη με την πρώτη. Αυτές τις ονομάζουν «ασθένειες σκιές».

Οι μελέτες δείχνουν, ότι αυτές οι ζεύξεις μπορούν να συμβούν για διάφορους λόγους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ασθένεια δημιουργεί βλάβες που προκαλεί τη δεύτερη ασθένεια. Σε άλλες περιπτώσεις, ορισμένα γονίδια ή κακές επιλογές, όπως το κάπνισμα ή η έλλειψη άσκησης, μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη κάποιας άλλης ασθένειας.

1. Ημικρανίες: η «σκιά» του εγκεφαλικού και του καρδιακού επεισοδίου

Αν υποφέρετε συχνά από ημικρανίες, ο γιατρός σας ενδεχομένως να σας έχει προειδοποιήσει για την ευαισθησία σας για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν έχετε λιγότερες από μία ημικρανία το μήνα, έχετε 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστείτε καρδιακή προσβολή. Αν οι ημικρανίες σας «χτυπούν» τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, έχετε 3 φορές αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν αυτό το πρόβλημα.

2. Ενδομητρίωση: η «σκιά» του μελανώματος

Το 2007, μία μεγάλη 12ετής γαλλική μελέτη επιβεβαίωσε, ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση (μία κατάσταση όπου, ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα), έχουν 62% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από μελάνωμα.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί η ενδομητρίωση και η θανατηφόρα καρκινική αυτή μορφή του δέρματος μερικές φορές συνδέονται, αλλά μία πιθανότητα είναι μια γενετική ανωμαλία που προκαλεί και τις δύο ασθένειες.

3. Υψηλή αρτηριακή πίεση: η «σκιά» του διαβήτη

Οι γιατροί έχουν από καιρό αναζητήσει απαντήσεις στο ερώτημα «πώς η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης συνδέονται μεταξύ τους». Οι δύο αυτές ιατρικές παθήσεις συχνά εμφανίζονται μαζί, ιδιαίτερα μάλιστα σε παχύσαρκους ασθενείς.

Έπειτα από μία 10χρονη μελέτη, που διεξήχθη με τη συμμετοχή 38.000 γυναικών μέσης ηλικίας, οι ερευνητές του νοσοκομείου Brigham και της Ιατρικής Σχολής του Harvard, ανακοίνωσαν ότι η συνεχώς αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ανεξάρτητα από το ΔΜΣ σας.

Μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η αποκάλυψη, ότι ο κίνδυνος του διαβήτη μεγαλώνει, στην περίπτωση που η αρτηριακή πίεση αυξάνεται με το χρόνο, έστω και αν παραμένει κάτω από το όριο της υπέρτασης.

Τα δύο προβλήματα μπορεί να έχουν μια κοινή αιτία: πιθανοί ένοχοι περιλαμβάνουν τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής στο σώμα ή μια δυσλειτουργία στην εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, που επιτρέπουν στα κύτταρα του αίματος να διαρρεύσουν στον περιβάλλοντα ιστό και να προκαλέσουν ζημιές.

4. Ψωρίαση: η «σκιά» του καρδιακού επεισοδίου

Τα τραχιά με κνησμό «μπαλώματα» της ψωρίασης κρύβουν κάτι περισσότερο από μία δυσάρεστη και αντιαισθητική όψη. Μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές για καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους για 5 χρόνια.

Ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου, που σχετίζεται με τη σοβαρότητα της ψωρίασης μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές, διπλασιάζεται σε σοβαρές περιπτώσεις της ασθένειας του δέρματος.

Ένα εκτός ελέγχου ανοσοποιητικό σύστημα, που προκαλεί η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή που εισχωρεί στις καρδιακές αρτηρίες, ενισχύοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ενός σοβαρού καρδιακού επεισοδίου.

5. Μεταβολικό σύνδρομο: η «σκιά» της πέτρας στα νεφρά

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια σοβαρή κατάσταση της υγείας, που συνδέεται με στεφανιαία καρδιακά επεισόδια, διαβήτη ακόμα και πρόωρο θάνατο. Το μεταβολικό σύνδρομο συνήθως έχει 5 βασικά χαρακτηριστικά: περίσσεια κοιλιακού λίπους, υψηλά τριγλυκερίδια στο αίμα, χαμηλή HDL (η «καλή» χοληστερόλη), υψηλή αρτηριακή πίεση και μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη.

Νέες έρευνες, αποκαλύπτουν όμως, ότι το μεταβολικό σύνδρομο θα μπορούσε επίσης να «κρύβεται» πίσω από το αυξανόμενο ποσοστό των λίθων των νεφρών. Οι πιθανότητές για την ανάπτυξη τους, αυξάνονται κατά 54%, εάν έχετε δύο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ενώ με τρία συμπτώματα, ο κίνδυνος αγγίζει ακόμα και το 70%, σύμφωνα με την έρευνα.

6. Άσθμα: η «σκιά» της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών

Μελέτες αποκαλύπτουν μια εντυπωσιακή σχέση μεταξύ άσθματος και ψυχολογικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους. Το 2004, το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Υγείας, ανακοίνωσε ότι το 18% των ασθενών με άσθμα παρουσίαζε ψυχική οδύνη.

Αυτή η σύνδεση είχε προκαλέσει αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης για περισσότερα από 20 χρόνια, όμως κατά την τελευταία δεκαετία έχει αποδειχτεί, τουλάχιστον εν μέρει.

Δηλαδή, έρευνα, που έγινε σχετικά με τις μετατραυματικές διαταραχές βετεράνων στρατιωτικών επιβεβαίωσε τη σύνδεση μεταξύ των δύο ασθενειών. Βετεράνοι, που παρουσίαζαν μεγαλύτερο αριθμό των συμπτωμάτων μετατραυματικών διαταραχών λόγω στρες είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να έχουν άσθμα, από εκείνους με περιπτώσεις πιο ήπιας μορφής.

Με απλά λόγια, πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Η μία κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην άλλη. Οι δυσκολίες στην αναπνοή μπορεί να προκαλέσουν άγχος ή ακόμη και κατάθλιψη, ενώ τα διάφορα ψυχολογικά προβλήματα μπορούν εξίσου να επιδεινώσουν το άσθμα.