Καφές και κρασί: πάνε μαζί;

krasi-kafes
ΤΡΙΤΗ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Οι ειδικοί του krasiagr.com απαντούν και εξηγούν.

Μπορεί ένας δυνατός εσπρέσο να είναι απαγορευτικός για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει μια γευσιγνωσία κρασιού, αλλά ο κριτικός κρασιού, Harvey Steiman, υποστηρίζει ότι ο καφές και το κρασί μπορεί να βρεθούν μαζί σε ένα τραπέζι οινογνωσίας, απορρίπτοντας τον γνωστό μύθο: ότι ο καφές καταστρέφει τη γεύση του κρασιού.

Ο Steiman αναφέρεται σε ένα συνδυαστικό μενού που δημιουργήθηκε στο Daylight Mind, ένα coffee roastery και πολυτελές εστιατόριο στην περιοχή Kona της Χαβάης. Στόχος της γευσιγνωσίας ήταν να δοκιμάσει ο κόσμος το κρασί και τον καφέ δίπλα-δίπλα, συμπεριλαμβανομένου του καφέ Konas φτιαγμένο με τρεις διαφορετικές τεχνικές: drip brew, immersion brew και εσπρέσο, σε συνδυασμό με ένα φρέσκο ​​λευκό κρασί και δύο κόκκινα με διαφορετικό σώμα.

Στη συνέχεια έπρεπε να συγκριθεί το κρασί με το είδος του καφέ που θεωρητικά είναι αντίστοιχο στυλ και έπειτα να συζητηθεί η προέλευση της ποικιλίας, το ψήσιμο των κόκκων αλλά και η τεχνική. Δοκιμάζοντας πότε το κρασί και πότε τον καφέ, σε μια παράλληλη διαδικασία έγινε σαφές ότι καμία γεύση δεν έβλαψε την άλλη, σύμφωνα με τον Steiman, έστω και αν «ξεκινήσαμε με τα πλουσιότερα» όπως αναφέρει ο ίδιος.

Αυτό καταρρίπτει την παράδοση που θέλει τον καφέ να σκοτώνει την γεύση του κρασιού. Συνήθως, ο καφές θεωρείται ότι έχει διαβρωτική επίδραση στη γεύση, όπως η τσίχλα ή τα φρέσκα κρεμμύδια. Ο Steiman παραδέχεται ότι ο καφές φαίνεται να έχει αντίκτυπο στη γευστική δοκιμή, αλλά η σχέση μπορεί να είναι θετική: «Και στα τρία ζευγάρια η λεπτή πίκρα του καφέ ανέδειξε πολύ γοητευτικές όψεις του κρασιού».

(Τα κρασιά της δοκιμής: Trisaetum Riesling Ribbon Ridge Vineyard 2010, Bookwalter Conflict 2009, Soter Pinot Noir Yamhill-Carlton Mineral Springs Ranch 2008)

www.krasiagr.com