Who is Who: Jay-Z

who-is-who-Jay-z

ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Από τις φτωχογειτονιές του Brooklyn, ο Jay-Z κατάφερε να γίνει πολυεκατομμυριούχος, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας και φίλος του Προέδρου Obama. Το κυριότερο όμως, είναι ότι έγινε ένας από τους πιο επιδραστικούς hip hop καλλιτέχνες, που συνεχώς εντυπωσιάζει με κάθε του νέο εγχείρημα.

- Ο Shawn Carter, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Jay-Z, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στα housing projects του Brooklyn, μαζί με τη μητέρα του και τα τρία του αδέρφια. Στο σχολείο ήταν συμμαθητής με τους επίσης rappers Notorious B.I.G. και Busta Rhymes, αλλά δεν αποφοίτησε.

- Όπως έχει δηλώσει, μεγαλώνοντας σε μια άκρως επικίνδυνη γειτονιά, έχει πυροβοληθεί τρεις φορές, ενώ έχει πάρει μέρος και σε εμπόριο ναρκωτικών.

- Στην εφηβεία του άρχισε να πειραματίζεται με το freestyling και να γράφει στίχους, υιοθετώντας το ψευδώνυμο Jay-Z. Την πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση την έκανε σε ηχογραφήσεις του μέντορα του Jaz-O, και αργότερα στο album του Big Daddy Kane «Daddy’s Home».

- Μιας και καμία δισκογραφική δε δεχόταν να του υπογράψει συμβόλαιο, ο Jay-Z έφτιαξε μαζί με τον Damon Dash τη Roc-A-Fella Records, τη δική του ανεξάρτητη εταιρεία, το 1995. Το πρώτο του album «Reasonable Doubt» έφτασε στο Νο 23 του Billboard 200 και πήρε πολύ καλές κριτικές. Στο album έδωσε το «παρών» και ο Notorious B.I.G. Μετά από αρκετά χρόνια, το περιοδικό Rolling Stone θα το χαρακτήριζε ως ένα από τα 500 σημαντικότερα albums όλων των εποχών.

- To δεύτερο album του «In My Lifetime Vol.1» κυκλοφόρησε από τη Def Jam σε παραγωγή του Sean «Puff Daddy» Combs ή αλλιώς P. Diddy. To album αυτό ηχογραφήθηκε την περίοδο που ο Jay-Z προσπαθούσε να ξεπεράσει τον χαμό από τη δολοφονία του Notorious B.I.G.

- Το 1998 κυκλοφόρησε το «Vol.2…Hard Knock Life» έκανε τη μεγαλύτερη μέχρι τότε επιτυχία του χάρη στο hit single «Hard Knock Life (Ghetto Anthem)» και βραβεύτηκε με ένα Grammy.

- To 1999 συνεργάστηκε με τη Mariah Carey στο single «Heartbreaker» και παράλληλα κυκλοφόρησε και το «Vol.3…Life and Times of S.Carter».

- To 2001 κυκλοφόρησε ένα album που έμελλε να θεωρείται από πολλούς ένα «κλασικό» hip hop album, το «Blueprint». Έλαβε εξαιρετικές κριτικές, ενώ σε αυτό συμμετείχαν ο Eminem και ο Kanye West στην παραγωγή. Κατευθείαν στο Νο 1 των charts πήγε και το επόμενο album του «The Blueprint2: The Gift & the Curse», που περιείχε και το ντουέτο του με τη μετέπειτα σύζυγό του Beyonce, «03 Bonnie&Clyde».

- Μετά την κυκλοφορία του όγδοου κατά σειρά album του, «The Black Album», στο οποίο συμμετείχαν όλα τα αστέρια της hip hop σκηνής, όπως οι Eminem, Timbaland, Kanye West και Neptunes, σε παραγωγή του Rick Rubin, συνεργάστηκε και με τους Linkin Park, στο κομμάτι «Encore/Numb», το οποίο βραβεύτηκε και με Grammy. Τη βραδιά των βραβείων, το παρουσίασαν ζωντανά και στη σκηνή, ενώ μαζί τους βρέθηκε ο Paul McCartney, προσθέτοντας στίχους από το «Yesterday».

- Το 2008 ανακοινώθηκε ότι θα είναι ο headliner του Glastonbury Festival και έγινε έτσι ο πρώτος hip hop καλλιτέχνης που θα έκλεινε το μεγάλο βρετανικό φεστιβάλ. Πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν αυτήν την επιλογή, ανάμεσα τους και ο Noel Gallagher, που θεώρησε μεγάλο λάθος τον Jay-Z στο πατροπαράδοτα κιθαριστικό φεστιβάλ. Σε απάντηση ο Jay-Z άρχισε την εμφάνισή του με μια διασκευή του «Wonderwall», του πιο γνωστού ίσως κομματιού των Oasis…

- To 2009 κυκλοφόρησε το «The Blueprint 3», ένα από τα καλύτερα albums της καριέρας του. Ήταν το 11ο album του που πήγε κατευθείαν στο Νο 1 των charts, σπάζοντας το ρεκόρ του Elvis Presley. Πολλά ήταν τα hits από αυτό το album ανάμεσα τους το «Empire State of Mind» μαζί με την Alicia Keys και το «Run This Town» μαζί με τη Rihanna και τον Kanye West.

- Με την Beyonce παντρεύτηκαν σε κλειστό κύκλο το 2008. Το περιοδικό Forbes έχει κατατάξει το ζευγάρι ως το πιο κερδοφόρο ζεύγος της βιομηχανίας του θεάματος και η κοινή τους περιουσία εκτιμάται περίπου στα 162 εκατομμύρια δολάρια. Πριν ένα χρόνο απέκτησαν και το πρώτο τους παιδί, την Blue Ivy Carter.

- Ο Jay-Z και η Beyonce υποστηρίζουν ανοικτά τον Barack Obama, συμμετέχοντας στην προεκλογική του εκστρατεία και μάλιστα, η Beyonce τραγούδησε στην τελετή ορκωμοσίας της δεύτερης θητείας του Αμερικανού Προέδρου.

- Στη διάρκεια του τελικού του NBA, o Jay-Z ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δωδέκατου album του, του «Magna Carta….Holy Grail», με συμμετοχές από Justin Timberlake, Nas, Beyonce και Frank Ocean. To album κυκλοφόρησε τον Ιούλιο και ήδη ακούγονται τα «Picasso Baby» και «Holy Grail».

Ροζίνα Αράπη