Απόδραση σε τέσσερις όμορφες ελληνικές πόλεις

ioannina
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Τους λείπει το άγχος και η κίνηση της Αθήνας, αλλά δεν τους λείπει η ζωή, την οποία συνδυάζουν με τις δικές τους μοναδικές ομορφιές. Ο λόγος για τέσσερις πόλεις της Ελλάδας στις οποίες μας αρέσει να επιστρέφουμε.

Γιάννενα, με φόντο τη θρυλική λίμνη
Το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ηπείρου και μια από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις, με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σημαντική ανάπτυξη, έχουν σίγουρα πολλά να σας δείξουν σε ένα ταξίδι σας προς τα εκεί. Με ιδιαίτερη τοποθεσία ανάμεσα σε ψηλά, καταπράσινα βουνά και ορμητικά ποτάμια, και με τη λίμνη Παμβώτιδα στη μια πλευρά πόλης με το νησάκι της, όπου υπάρχει ένας μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα, όπως η τελευταία κατοικία του Αλή Πασά, τα Γιάννενα δεν είναι μια συνηθισμένη πόλη, ενώ τα αξιοθέατά της είναι πολλά. Σε μια µικρή βραχώδη χερσόνησο στη δυτική όχθη της λίµνης, βρίσκεται το κάστρο, από το οποίο διατηρείται σήµερα ένα µεγάλο µέρος, όπως και µεγάλο µέρος των βυζαντινών τειχών του, κατά µήκος της οδού Ιουστινιανού. Στη νοτιοανατολική ακρόπολη, που είναι περισσότερο γνωστή ως Ιτς Καλέ, βρίσκονταν τα ανάκτορα του Αλή Πασά, καθώς και η παλιά πόλη των Ιωαννίνων. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο πάρκο Λιθαρίτσια, στο κέντρο της πόλης, με το αναψυκτήριο και την όμορφη θέα κι αν θέλετε να βγείτε λίγο εκτός, τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, στο δρόμο προς Μέτσοβο, βρίσκεται το Σπήλαιο του Περάματος, το οποίο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και είναι το πρώτο τουριστικά διευθετημένο σπήλαιο στην Ελλάδα. Τέλος, το Μουσείο του Βρέλλη βρίσκεται 12 χιλιόμετρα πριν την πόλη, στην περιοχή Μπιζάνι και φιλοξενεί εντυπωσιακά κέρινα ομοιώματα όλων των ξακουστών αλλά και αφανών ηρώων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο από την προεπαναστατική περίοδο έως και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργημένα από τον καλλιτέχνη εικαστικό, Παύλο Βρέλλη.

Λάρισα, η αρχόντισσα του θεσσαλικού κάμπου
Ο Πηνειός που τη διασχίζει σίγουρα της χαρίζει μοναδική ομορφιά. Η Λάρισα, όμως, έχει πολλά να επιδείξει και όχι, δεν αφορούν όλα τον… καφέ. Πρόκειται για μια πόλη που «κρύβει» τεράστια ιστορία, αφού σε αυτήν ανακαλύφθηκαν αρχαίοι οικισμοί που μετράνε χιλιάδες χρόνια. Η αστική της πλευρά ομορφαίνει με τις μεγάλες πλατείες, τους πεζοδρόμους, τα πάρκα που τη χαρακτηρίζουν και τα βουνά που την περικλείουν, από την Όσσα και το Μαυροβούνι, μέχρι τον Όλυμπο και τον Τίτανο. Στο δημοτικό πάρκο Αλκαζάρ θα κάνετε οπωσδήποτε μια βόλτα για να απολαύσετε πράσινο, σιντριβάνια, πεζοδρόμους, παιδικές χαρές, υπαίθριο θέατρο, γήπεδα, ενώ ανηφορίζοντας στο Λόφο από την κεντρική πλατεία (Δημάρχου Σάπκα) θα συναντήσετε πλήθος μνημείων παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου. Εκεί θα βρείτε και το Μπεζεστένι, μια μεγάλη σκεπαστή αγορά που κτίσθηκε από τους Οθωμανούς τέλη 15ου με αρχές του 16ου αιώνα, όπου σήμερα σώζονται μόνο οι περιμετρικοί τοίχοι του κεντρικού οικοδομήματος. Εξερευνήστε το ιστορικό κέντρο της πόλης και δείτε το Μεγάλο Οθωμανικό Λουτρό (Buyuk Hamam), όπως και το Μπαϊρακλί Τζαμί στο κέντρο της αγοράς. Αν θέλετε να βρεθείτε ανάμεσα σε κόσμο και να περπατήσετε στα μαγαζιά, τότε η Κούμα και η Ασκληπιού είναι το μέρος σας. Στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης και γύρω του θα βρείτε ό,τι τραβήξει η όρεξή σας, από εμπορικά καταστήματα μέχρι μεζεδοπωλεία, καφετέριες και χώρους διασκέδασης. Κι αν είστε φίλοι του ποδηλάτου, μην παραλείψετε να νοικιάσετε ή να πάρετε μαζί σας το δικό σας, για να απολαύσετε βόλτες στους ποδηλατοδρόμους της πόλης.

Καλαμάτα, η βασίλισσα της υγιεινής διατροφής
Με το αγνό παρθένο ελαιόλαδό της και τις ελιές της, η Καλαμάτα αν μη τι άλλο εγγυάται καλό και ποιοτικό φαγητό με τα τοπικά, διαλεχτά προϊόντα της. Έτσι θα μπορέσετε να γυρίσετε χορτάτοι και ικανοποιημένοι την –για πολλούς- ομορφότερη πόλη της Πελοποννήσου που κρατά τις ισορροπίες μεταξύ του αστικού και του φυσικού. Στο ιστορικό της κέντρο, θα συναντήσετε στενά δρομάκια που βγάζουν άρωμα από το παρελθόν, πανέμορφα νεοκλασικά, σκεπές με κεραμίδια, αρχιτεκτονική επηρεασμένη από τα νεότερα ευρωπαϊκά ρεύματα, την αθηναϊκή κλασική αρχιτεκτονική, αλλά και την ενετική αρχιτεκτονική και τα πρότυπα της Τουρκοκρατίας. Εκεί θα βρείτε πετρόχτιστα εκκλησάκια, διάφορα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα που σίγουρα θα γεμίσουν τις βαλίτσες του γυρισμού, το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου κηρύχθηκε η ελληνική επανάσταση το 1821, αλλά και μουσεία που θα σας τραβήξουν το ενδιαφέρον, όπως το Λαογραφικό, το Μπενάκειο Μουσείο Καλαμάτας με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και το Στρατιωτικό Μουσείο που φυλάσσει όπλα και στρατιωτικές στολές των Ελλήνων. Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της πόλης, όμως, είναι το κάστρο της, απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα της πόλης και της θάλασσας. Κάτω από το κάστρο βρίσκεται και ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, που αποτελεί το μητροπολιτικό ναό της πόλης και του νομού, αλλά και χαρακτηριστικό κτίσμα της περιοχής.

Φλώρινα, η πόλη του χιονιού
Ανάμεσα σε λίμνες και βουνά και με φυσικές ομορφιές που μαγεύουν, η Φλώρινα είναι μια ιδιαίτερη και όμορφη πόλη που δημιουργεί μια εικόνα αντιθέσεων που μαγεύει και εμπνέει όσους την επισκέπτονται. Ο πολεοδομικός ιστός της απλώνεται και στις δύο όχθες του ποταμού Σακουλέβα, με τη μεγαλύτερη όμως ανάπτυξη προς την αριστερή όχθη, όπως τρέχουν τα νερά του. Τα νεοκλασικά κτήρια, αρχοντικά της Φλώρινας, δίπλα στις όχθες του ποταμού, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και αποτελούν πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, ζωγράφους, φωτογράφους και σκηνοθέτες, καθώς το μαγευτικό τοπίο της πόλης αποτέλεσε το σκηνικό σε τρεις ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου («Τοπίο στην ομίχλη», «Ο Μελισσοκόμος» και «Το μετέωρο βήμα του πελαργού»). Κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα, μάλιστα, υπάρχουν εργαστήρια τοπικών καλλιτεχνών. Από πλευράς αρχιτεκτονικής, η Φλώρινα έχει να επιδείξει χαρακτηριστικά δείγματα των περασμένων αιώνων, νεοκλασικής και μακεδονικής τεχνοτροπίας, επηρεασμένη από στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, ενώ πολλά από τα κτίσματά της ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας. Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου, μέσα από μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελληνιστικής Πόλης της Φλώρινας, στο νότιο τμήμα της σύγχρονης πόλης, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα καθώς και στα μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό τα οποία συστεγάζονται, το Λαογραφικό και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Επίσης λειτουργεί και η Πινακοθήκη Καλλιτεχνών Φλώρινας όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει έργα Φλωρινιωτών καλλιτεχνών.