21 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζατε για την Janis Joplin

21-pragmata-pou-isos-de-gnorizate-gia-tin-Janis-Joplin

ΣΑΒΒΑΤΟ, 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

H «Βασίλισσα του rock ‘n’n roll» με την αυθεντική φωνή, Janis Joplin, έχει μείνει στην ιστορία -παρά την μικρή της μουσική πορεία- ως μία κορυφαία ερμηνεύτρια των Blues και μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της ροκ. Πέθανε στα 27 της χρόνια από υπερβολική δόση ηρωίνης και αλκοόλ, συγκλονίζοντας τον κόσμο και μπαίνοντας στο club των καταραμένων 27άρηδων. Πόσα γνωρίζουμε όμως για αυτή;

1. Αφού αποφοίτησε από το γυμνάσιο, έμεινε για ένα εξάμηνο στο Lamar State College of Technology στη γενέτειρά της το Texas. Το αρχικό σχέδιο ήταν να μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο του Texas στο Austin, αλλά δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές της.

2. Ήταν καλή μαθήτρια, όπως αποδεικνύουν τα τετράδιά της...

3. Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε ήταν το «What Good Can Drinking Do», το οποίο ηχογράφησε σε ηλικία 20 ετών στο σπίτι ενός φίλου της, ενώ παράλληλα σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο.

4. Αν κάποιος πήγαινε στο Woodstock, θα μπορούσε να τη δει ζωντανά με μόλις 20 δολάρια.

5. Δεν ήταν ποτέ από τα δημοφιλή παιδιά του σχολείου. Οι συμμαθητές της, στη μικρή πόλη που μεγάλωσε, το Port Arthur του Texas, την κορόιδευαν. Εκείνη έκανε την επανάστασή της με το να βάφει τα μαλλιά της και να συχνάζει σε blues bars.

6. Είχε μαύρη ζώνη τρίτης κατηγορίας στο Kenpo Karate.

7. Έχει συλληφθεί για αντίσταση κατά της αρχής στη διάρκεια μιας συναυλίας της στη Florida, όπου έβρισε τους αστυνομικούς. Της επιτράπηκε να τελειώσει τη συναυλία της πριν συλληφθεί και λίγο μετά τη σύλληψή της αφέθηκε ελεύθερη, αφού σύμφωνα με τους δικαστές, απλά ασκούσε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

8. Είχε μόνο ένα hit single στη διάρκεια όλης της καριέρας της, το «Me and Bobby Mcgee», που έφτασε στο Νο 1 των charts το 1971, ένα χρόνο μετά τον θάνατό της.

9. Οδηγούσε μία Porsche ζωγραφισμένη με ψυχεδελικά μοτίβα, η οποία πλέον βρίσκεται στο Rock and Roll Hall of Fame στο Ohio.

10. Ένα ακόμη χτύπημα στη χαμηλή της αυτοπεποίθηση, ήταν όταν μετά από ένα κακεντρεχές αστείο των συμφοιτητών της, ψηφίστηκε ως «O ασχημότερος άντρας» στο Πανεπιστήμιο!

11. Μία από τις τελευταίες της ηχογραφήσεις της ήταν ένα τραγούδι για τα γενέθλια του John Lennon.

12. Δεν πίστευε ότι η μουσική ήταν ένας τρόπος για να βγάλεις χρήματα.

13. Έσπασε ένα μπουκάλι Southern Comfort στο κεφάλι του Jim Morrison, ο οποίος μετά το αρχικό σοκ, ενθουσιάστηκε με τον αυθορμητισμό της.

14. Δεν της άρεσε καθόλου να την αποκαλούν «star» και διόρθωνε τους δημοσιογράφους που αναφέρονταν σε αυτήν με αυτόν τον χαρακτηρισμό. Προτιμούσε το «τραγουδίστρια».

15. Το τατουάζ που είχε στον καρπό της -ένα βραχιόλι- ήταν σχεδιασμένο από την ίδια.

16. Πλήρωσε η ίδια για να φτιαχτεί η ταφόπλακα ενός από τα είδωλά της, της τραγουδίστριας Bessie Smith.

17. Εμφανίστηκε δύο φορές στο φεστιβάλ του Monterey το 1967, γιατί η πρώτη της εμφάνιση δεν μαγνητοσκοπήθηκε.

18. Έπαιζε με διάφορες μπάντες στη διάρκεια της καριέρας της, αρχικά με τους Big Brother and the Holding Company. Γρήγορα ξεχώρισε και έβαλε μπρος για τη solo πορεία της. Ακολούθησαν οι Kosmic Blues Band, μία μπάντα που δεν άρεσε στο κοινό, αλλά ούτε στους κριτικούς και στη συνέχεια, η Full Tilt Boogie Band, που ήταν το τελευταίο και πιο επιτυχημένο σχήμα της.

19. Οι στάχτες της σκορπίστηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

20. Οι φίλοι της, την φώναζαν «μαργαριτάρι», («Pearl»), το οποίο ήταν και το όνομα του τελευταίου της album.

21. Στη διαθήκη της άφησε το ποσό των 1500 δολαρίων στους φίλους της για ένα μεγάλο πάρτι. Άλλαξε μάλιστα το κείμενο δύο μέρες πριν τον θάνατό της, τυπώνοντας εισιτήρια για το πάρτι, που έγραφαν «Τα ποτά τα κερνάει η Pearl».