Αντιδράσεις για τις υποψηφιότητες του Roman Polanski στα βραβεία César

roman-polanski Denis Makarenko
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Το ιστορικό δράμα «Κατηγορώ...!» του φυγόποινου σκηνοθέτη σάρωσε τις υποψηφιότητες στα «γαλλικά Όσκαρ».

Η τελευταία ταινία του Roman Polanski, το ιστορικό δράμα «Κατηγορώ...!» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες, είναι υποψήφιο για 12 βραβεία στα César, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τα επικριτικά σχόλια φεμινιστικών οργανώσεων, οι διοργανωτές των βραβείων αποφάσισαν να τιμήσουν «έναν παιδεραστή και βιαστή που καταζητείται». Τα βραβεία θα απονεμηθούν στο Παρίσι στις 28 Φεβρουαρίου.

To 1977 o Polanski καταδικάστηκε για τον βιασμό μιας 13χρονης κοπέλας, όμως την επόμενη χρονιά διέφυγε στην Γαλλία προτού του επιβληθεί ποινή φυλάκισης. Έκτοτε ο φυγόποινος σκηνοθέτης μένει μόνιμα στην Ευρώπη και έχει αποφύγει τις προσπάθειες των αμερικανικών αρχών για έκδοση ώστε να εκτίσει την ποινή του.

Η γαλλική οργάνωση Osez Le Féminisme σχολίασε πως «δεν έχουμε μάθουμε τίποτα από το #MeToo» και τόνισε πως τα César αποφάσισαν να τιμήσουν «έναν παιδεραστή και βιαστή που καταζητείται» όταν ο Harvey Weinstein αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη και η ηθοποιός Adèle Haenel μιλά ανοιχτά για την ασυλία που απολαμβάνουν βιαστές στην πολιτιστική ζωή της χώρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του παραγωγού και προέδρους της Ακαδημίας Alain Terzian, η απονομή των βραβείων César «δεν είναι αρχή που καλείται να λαμβάνει θέσεις περί ηθικής». Όταν ρωτήθηκε για τις σοβαρές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο 86χρονος σκηνοθέτης, ο Terzian απάντησε «αν δεν κάνω λάθος, 1,5 εκατομμύριο Γάλλοι πήγαν να δουν την ταινία, ρωτήστε τους».

Shutterstock

«Οι 400 επαγγελματίες του κινηματογράφου που ψήφισαν αυτές τις υποψηφιότητες έχουν τιμήσει τον Polanski με 12 υποψηφιότητες. 12 είναι και ο αριθμός των γυναικών που κατηγορούν σήμερα τον Roman Polanski για βιασμό. Αυτό δεν είναι το πεδίο ηθικής, είναι το πεδίο δικαιοσύνης» τόνισε η εκπρόσωπος της φεμινιστικής οργάνωσης Céline Piques στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.