Ο βιώσιμος τουρισμός θα είναι στο επίκεντρο για το 2020

biosimos-tourismos-taksidi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Καθώς ο αειφόρος τουρισμός συνεχίζει να προσελκύει αυξανόμενο αριθμό τουριστών, οι ταξιδιωτικές εταιρίες και γραφεία δημιουργούν νέα προγράμματα και πρακτικές που ανταποκρίνονται σε αυτό το μοντέλο.

Με την κλιματική αλλαγή να γίνεται όλο και πιο φανερή όσο περνούν τα χρόνια, ο υπεύθυνος και βιώσιμος τουρισμός φαίνεται να μπαίνει δυναμικά στην ατζέντα ταξιδιωτών και εταιριών. Όπως αναφέρει και η CEO της συμβουλευτικής ταξιδιωτικής εταιρίας Bannikin Travel & Tourism με βάση το Τορόντο και το Χονγκ, Κονγκ, Jillian Dickens, τα τελευταία χρόνια οι ταξιδώτες φαίνεται πως εντείνουν τις προσπάθειές τους για μείωση του περιβαλλοντικού τους αντίκτυπου, καθώς επικεντρώνονται σε πιο λόκαλ εμπειρίες, υποστηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες. Η ίδια εξηγεί ότι καθώς μπαίνουμε στη νέα δεκαετία, οι εταιρίες προσαρμόζονται όλο και περισσότερο σε αυτή την αλλαγή συμπεριφοράς των ταξιδιωτών με πιο συγκεντρωμένους και καινοτόμους τρόπους, με προκλήσεις για τοπικές κουζίνες, επιστροφή στη φύση, αλλά και zero-waste εμπειρίες.

Η ταξιδιωτική εταιρία Natural Habitat Adventures φαίνεται πως είναι η πρώτη με 100% ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, σε συνεργασία με την WWF, δημιουργώντας την Zero Waste Adventure, όπου θα συγκεντρώνονται τα απόβλητα του ταξιδιού, ώστε ουσιαστικά να μειωθεί η ανάγκη να σταλούν σε σκουπιδότοπο ή αποτεφρωτήρα σκουπιδιών.

Φέτος, η ίδια εταιρία σχεδιάζει σε συνεργασία με τον σύμβουλο βιωσιμότητας South Pole να αντισταθμίσει τις εκπομπές άνθρακα των ταξιδιωτών που θα συμμετάσχουν στα προγράμματά της Climate Change & the Wild World. Οι πιστώσεις αυτές (carbon credits) θα χρηματοδοτήσουν πρότζεκτ όπως αιολικά πάρκα στην Ινδία και φούρνους με επάρκεια σε καύσιμα στα νοικοκυριά της Ρουάντα.

Το True Colombia Travel επικεντρώνεται σε αυθεντικές εμπειρίες όπως το πρόγραμμα True Graffiti που δίνει έμφαση στην τέχνη και το design των γειτονιών Medellin, ενώ το Wilderness Scotland παρουσίασε το πρόγραμμα Big Picture Rewilding Retreat που συστήνει στους ταξιδιώτες προορισμούς που βρίσκονται εν μέσω φυσικής αναγέννησης.

Ακόμη το Saddle Skedaddle, που ασχολείται με τον ποδηλατικό τουρισμό, έχει δημιουργήσει 73 e-bike διακοπές για να συστήσει στους μελλοντικούς ταξιδιώτες την επιλογή διακοπών και μετακινήσεων με χαμηλές εκπομπές, ακόμη και σε όσους δεν είναι δεινοί ποδηλάτες.

Όλα δείχνουν ότι το 2020 θα είναι μια καλή αρχή για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο (ταξιδιωτικό) μέλλον.