Πέθανε ο θρυλικός Kirk Douglas σε ηλικία 103 ετών

spartacus
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ο Αμερικάνος ηθοποιός ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους αστέρες της έβδομης τέχνης που καθιερώθηκαν την «Χρυσή εποχή» του Χόλυγουντ.

Ο εμβληματικός ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης Kirk Dougas πέθανε σε ηλικία 103 ετών την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο γιος του Michael Douglas μέσω ανακοίνωσης στο Instagram. Τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος ηθοποιός αντιμετώπισε προβλήματα υγείας, καθώς υπέστη εγκεφαλικό το 1996 και καρδιακή προσβολή το 2001.

«Με τεράστια θλίψη τα αδέλφια μου και εγώ ανακοινώνουμε ότι ο Kirk Douglas μας άφησε σε ηλικία 103 ετών. Για τον κόσμο, ήταν ένας θρύλος, ένας ηθοποιός της χρυσής εποχής των κινηματογραφικών ταινιών που χάρηκε τα χρυσά χρόνια του, ένας ανθρωπιστής του οποίου η δέσμευση στη δικαιοσύνη και στις υποθέσεις στις οποίες πίστευε τον μετέτρεψαν σε πρότυπο και πηγή έμπνευσης για όλους μας» αναφέρει ο Douglas.

Συνεχίζοντας, ο Douglas τονίζει πως «για εμένα και τ’ αδέρφια μου, τον  Joel και τον Peter, ήταν απλά ο μπαμπάς, στην Catherine ένας υπέροχος πεθερός, στα εγγόνια του και τον δισέγγονο του ένας στοργικός παππούς και στην σύζυγο του Anne, ένας υπέροχος σύζυγος. Ο Kirk έζησε καλή ζωή και αφήνει μια κληρονομιά στον κινηματογράφου που θα κρατήσει για πολλές γενιές και μια ιστορία ως φιλάνθρωπος που δούλεψε για να βοηθήσει τον κόσμο και να φέρει ειρήνη στον πλανήτη».

Shutterstock / Featureflash Photo Agency

«Θέλω να ολοκληρώσω με τα λόγια που του είπα στα τελευταία γενέθλια του και που θα είναι για πάντα αληθινά. Πατέρα – σε αγαπώ τόσο πολύ και είμαι τόσο περήφανος που είμαι ο γιος σου» καταλήγει η ανάρτηση του Douglas, η οποία συνοδεύεται από τέσσερις οικογενειακές φωτογραφίες.

O Kirk Douglas, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Issur Danielovitch, γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη το 1916, σε φτωχή οικογένεια Εβραίων μεταναστών από την Λευκορωσία. Άρχισε να εργάζεται από μικρή νεαρή ηλικία για να στηρίξει την οικογένεια του, μέχρι που αναγνωρίστηκαν οι υποκριτικές ικανότητες του και έλαβε μια υποτροφία στην Αμερικανική Ακαδημία Δράματος στην Νέα Υόρκη.

Μετά την αποφοίτηση του το 1941 έκανε το ντεμπούτο στο Μπρόντγουεϊ σε μια παραγωγή του «Spring Again» και στην συνέχεια κατετάγη στο ναυτικό. Δύο χρόνια, το 1943, παντρεύτηκε την πρώην συμφοιτήτρια του Diana Dill, με την οποία απέκτησε τον Michael και τον Joel Douglas. Το ζευγάρι χώρισε το 1964 και ο Douglas παντρεύτηκε την Anne Buydens, με την οποία απέκτησαν τους Peter και Eric Douglas.

Shutterstock / Everett Collection

Μετά τον πόλεμο ο Douglas σκόπευε να αφοσιωθεί στο θέατρο, όμως του δόθηκε η ευκαιρία να εμφανιστεί στο νουάρ δράμα «Αμαρτωλές γυναίκες» του Lewis Milestone με την Barbara Stanwyck ενσαρκώνοντας έναν ανασφαλή και αδύναμο άνδρα. Η ερμηνεία του άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και ακολούθησαν αρκετές ταινίες με μεγάλους αστέρες της εποχές, όπως τον Robert Mitchum και την Jane Greer.

Η πρώτη μεγάλη ταινία του ηθοποιού ήταν το «Champion» του Mark Robson το 1949, παρά το γεγονός πως είχε πρόταση να εμφανιστεί στο «Ο μεγάλος αμαρτωλός» της MGM που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η ερμηνεία του Douglas ως εγωιστή μποξέρ στο δράμα του Robson του χάρισε την πρώτη υποψηφιότητα του για Όσκαρ. Την δεκαετία του 1950 ήταν υποψήφιος για άλλα δύο Όσκαρ, για τους ρόλους στο «Η ωραία και το κτήνος» το 1952 και το «Η ζωή ενός ανθρώπου» το 1956 και άρχισε να καθιερώνεται στην συνείδηση του κοινού.

Το 1960 πρωταγωνίστησε και ανέλαβε την παραγωγή του επικού βιογραφικού δράματος «Σπάρτακος» του Stanley Kubrick. Η συμμετοχή του Douglas στην ταινία ήταν σημαντική, καθώς το σενάριο είχε γράψει ο Dalton Trumbo, ο οποίος είχε μπει στην «μαύρη λίστα» του Χόλυγουντ λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων του. Η ταινία με ιδιαίτερη συμβολική αξία σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία για την Universal.

Αναφορικά με την επιλογή των ρόλων του, ο Douglas σημείωσε σε συνέντευξη του το 1982 πως «εάν μου αρέσει μια ταινία, θα την κάνω, δεν κάθομαι να σκεφτώ εάν θα είναι πετυχημένη ή όχι. Μου άρεσαν το “Ασύλληπτος επαναστάτης” και “Σταυροί στο μέτωπο”, αλλά κανένα δεν έβγαλε πολλά λεφτά. Δεν πειράζει, είμαι περήφανος για αυτές».

Shutterstock / Elliott Cowand Jr.

Ο ένας ρόλος τον οποίο μετανιώνει που δεν ανέλαβε στην μεγάλη οθόνη ήταν του Randle Patrick McMurphy στην κινηματογραφική μεταφορά του «Στην φωλιά του κούκου». Ο Douglas είχε ενσαρκώσει τον ρόλο στην θεατρική μεταφορά του βιβλίου του Ken Kesey το 1963 και παρά το γεγονός ότι είχε την επιλογή να παίξει στην ταινία που γύρισε ο Milos Forman δεν το έκανε. Ο ρόλος τελικά πήγε στον Jack Nicholson και η ταινία απέσπασε πέντε βραβεία Όσκαρ.

Η προσφορά του Douglas στην έβδομη τέχνη είναι σημαντική και τιμήθηκε με την Χρυσή Σφαίρα Σέσιλ Ντε Μιλ (1967), ένα τιμητικό βραβείο Σεζάρ (1980), το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας (1981) και ένα τιμητικό Όσκαρ (1995) μεταξύ άλλων.