10 πιάτα από ταινίες που όλοι λαχταρίσαμε

10-piata-apo-tainies-pou-oloi-laxtarisame

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Σίγουρα θυμάστε τη σκηνή που η Julia Roberts δεινοπαθούσε να πιάσει τα σαλιγκάρια από το πιάτο της ή τον Forrest Gump που περιμένοντας το λεωφορείο, παρομοίαζε τη ζωή με ένα κουτί σοκολατάκια. Το φαγητό είναι αναπόσπαστό κομμάτι της ζωής κάθε ατόμου και επομένως και κάθε ήρωα σε κάθε ταινία που βλέπουμε στον κινηματογράφο. Ας δούμε 10 γεύσεις που όλοι λαχταρίσαμε σε γνωστές κινηματογραφικές παραγωγές.

Τις πιο καλές συνταγές θα τις βρείτε στις ταινίες που δεν παρουσιάζουν αποκλειστικά γαστρονομικό ενδιαφέρον, αλλά στις ταινίες που δείχνουν τη ζωή καθημερινών ή πιο σπάνιων προσωπικοτήτων. Πιο εύκολα ταυτιζόμαστε όλοι με τον Kevin που τρώει πίτσα με τυρί και με τη Vivian που τα κάνει θάλασσα με τα σαλιγκάρια, παρά με τους ταλαιπωρημένους σεφ στα διαγωνιστικά reality… Ακολουθούν 10 κινηματογραφικά εδέσματα που όλοι έχουμε λαχταρίσει.

«Pretty Woman»: Σαλιγκάρια

Όταν ο Richard Gere αποφασίζει να μετατρέψει ένα κορίτσι του δρόμου, που είναι η Julia Roberts, σε μια κυρία της υψηλής κοινωνίας, ξεχνάει στην εκπαίδευση να της μάθει πως τρώγονται τα σαλιγκάρια και η σκηνή στο εστιατόριο δείχνει τον παραλογισμό των μεγαλοαστών που δεν τρώνε τα σαλιγκάρια με τα χέρια αλλά με την ειδική τσιμπίδα που χρειάζεσαι εγχειρίδιο για να καταφέρεις να τη χειριστείς και να γευθείς την ιδιαίτερη και γεμάτη γεύση που προσφέρει το κρέας του σαλιγκαριού.

Δείτε τη σκηνή εδώ

«Ο πατέρας της νύφης»: hot dogs

Ο πατέρας της νύφης -ή αλλιώς ο Steve Martin- ξεσκεπάζει την «συνωμοσία του hot dog», σύμφωνα με την οποία οι συσκευασίες με τα ψωμάκια περιέχουν περισσότερα ψωμάκια, από όσα λουκάνικα περιέχουν οι συσκευασίες με τα λουκάνικα. Και μπορεί το hot dog να είναι το πιο εύκολο φαγητό στην προετοιμασία και ιδανικό ηρεμιστικό για τα τεταμένα νεύρα του πατέρα της νύφης -σύμφωνα με τη γυναίκα του- εκείνος όμως δεν καταφέρνει να ηρεμήσει, σκεπτόμενος τη σκευωρία ενάντια στον Αμερικανό καταναλωτή. Εσείς μην τα σκέφτεστε αυτά. Προτιμήστε να αγοράσετε περισσότερα λουκάνικα από ότι ψωμάκια και δοκιμάστε το πρώτο διπλό και τριπλό hot dog της ζωής σας...

Δείτε τη σκηνή εδώ

«Μόνος στο σπίτι»: Πίτσα με έξτρα τυρί

Αφού έχει μείνει μόνος στο σπίτι ο Kevin (Macaulay Culkin) και πρέπει κάτι να φάει, παραγγέλνει πίτσα από μια πιτσαρία της γειτονιάς του. Πριν όμως τον πιάσει κορόιδο ο πιτσαδόρος, αφού τον δει ότι είναι παιδί και μόνος στο σπίτι, φροντίζει να προηγηθεί της κοροϊδίας και με το στρατηγικό μιξάρισμα μια σκηνής από γκανγκστερική ταινία, εν τέλει οδηγεί τον πιτσαδόρο να τρέχει και να μη φτάνει χωρίς καν να εμφανιστεί ο Kevin για να παραλάβει την πίτσα. Και όλα αυτά για την απόλαυση μιας λαχταριστής πίτσας με έξτρα τυρί!

Δείτε τη σκηνή εδώ

«Mrs. Doubtfire»: Σος Ολαντέζ

Η σος Ολαντέζ δεν είναι μια εύκολη σος και απαιτεί σχολαστικότητα και προσοχή και όχι την ταυτόχρονη λειτουργία και των τεσσάρων εστιών της κουζίνας. Και καλά να λειτουργούν όλα τα μάτια, αλλά όταν παίρνουν φωτιά και τα ψεύτικα στήθη της Mrs. Doubtfire ή αλλιώς του Robbie Williams, τότε η αποτυχία της Ολαντέζ είναι βέβαιη και πιθανή η ολοσχερής καταστροφή της κουζίνας.

Δείτε τη σκηνή εδώ

«Τα καλά παιδιά» (“Goodfellas”): σπαγγέτι με κεφτέδες

Ακόμα και οι γκάνγκστερ πρέπει κάτι να φάνε και όταν είναι Ιταλοί, ξέρουν σίγουρα από καλό φαγητό. Οι έγκλειστοι πρωταγωνιστές βρίσκουν την ευκαιρία να θυμηθούν την ιταλική καταγωγή τους, φτιάχνοντας παραδοσιακό φαγητό όπως είναι τα μακαρόνια με κεφτέδες και κόκκινη σάλτσα. Ο ένας ψιλοκόβει το σκόρδο, ο άλλος αναλαμβάνει τον κιμά, κάποιος άλλος φέρνει τις προμήθειες σε τυρί, σαλάμι και αλκοόλ και ο τέταρτος αναλαμβάνει τη σάλτσα με μπόλικο κρεμμύδι. Το μαγείρεμα είναι ιεροτελεστία και υπόθεση της «φαμίλιας». Αακόμα και οι μαφιόζοι το ξέρουν αυτό...

Δείτε τη σκηνή εδώ

«Η μέρα της Μαρμότας»: Κέικ των αγγέλων

Στην ταινία «Η μέρα της Μαρμότας» ο πρωταγωνιστής Bill Murrary, έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο επανάληψης της ίδιας ημέρας κάθε μέρα. Όταν συνειδητοποιεί πως δεν θα ξεφύγει ποτέ από αυτό το λαβύρινθο, απολαμβάνει στο μέγιστο δυνατό τις απολαύσεις της ζωής που περιλαμβάνουν όλα τα κέικ και τις τηγανίτες του κόσμου, χωρίς να φοβάται τα παραπανήσια κιλά και τη χοληστερίνη, αφού την επόμενη μέρα θα ξυπνήσει και ουσιαστικά... δεν θα έχει φάει τίποτα από όλα αυτά. Η σκηνή, που ο πρωταγωνιστής τρώει χωρίς αιδώ με μια μόνο μπουκιά ένα ολόκληρο κομμάτι κέικ είναι η σκηνή που το κέικ γίνεται «το κέικ των αγγέλων», τόσο ελαφρύ και αφράτο που ακόμα και εσείς που δεν ζείτε τη μέρα της Μαρμότας, θα μπαίνατε σε πειρασμό να κάνετε το ίδιο.

Δείτε τη σκηνή εδώ

«Pulp Fiction»: Big Kahuna Burger

Όπως έχουμε ξαναπεί αν υπάρχουν κάποιοι που ξέρουν από καλό hamburger αυτοί είναι οι Αμερικανοί. Στο Pulp Fiction, το Big Kahuna Burger τρώγεται για πρωινό και για… τελευταίο γεύμα. Όταν ο Samuel Jackson επισκέπτεται κάποιους «συνεργάτες» εκείνοι τρώνε burger από το Big Kahuna για πρωινό και, πριν γίνει και το τελευταίο γεύμα της ζωής τους, το δοκιμάζει και ο ίδιος ο Jackson, αφού το διάσημο Big Kahuna φημίζεται για τα ζουμερά και γευστικά του cheeseburger. Μην ενθουσιάζεστε όμως, αφού το Big Kahuna δεν είναι καμία αλυσίδα που μετά από λίγα χρόνια θα φτάσει και στην Ελλάδα. Το Big Kahuna Burger θα το βρείτε μονάχα στις ταινίες του Ταραντίνο...

Δείτε τη σκηνή εδώ

«Forrest Gump»: Σοκολατάκια

Ο συμπαθής Forrest προσφέρει σε μια κοπέλα στη στάση του λεωφορείου σοκολατάκια και επαναλαμβάνει τη θεωρία της μητέρα του και όλων των Αμερικανών, σύμφωνα με την οποία η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια και ποτέ δεν ξέρεις τι γέμιση θα σου λάχει. Οπότε ίσως αναγκαστείς να τα φας όλα! Και αυτό το τελευταίο δεν ισχύει μόνο για τους Αμερικανούς, αλλά για όλα τα έθνη της γης. Ακόμα και αν δεν σας αρέσει η σοκολάτα, σίγουρα υπάρχει για εσάς ένα σοκολατάκι με την κατάλληλη γέμιση που θα είναι το αγαπημένο σας και θα μπορούσατε να φάτε 1.000.000 από αυτά.

Δείτε τη σκηνή εδώ

«Matilda»: Κέικ Σοκολάτας

Όλα τα κέικ σοκολάτας είναι λαχταριστά και εκτός από 1.000.000 σοκολατάκια, πολλοί θα στοιχηματίζαμε ότι είμαστε ικανοί να φάμε με μιας ένα ολόκληρο σοκολατένιο κέικ. Όταν ο Bruce, έκλεψε από την κουζίνα ένα κομμάτι κέικ, δεν ήξερε τι τιμωρία τον περίμενε και αμφιβάλλω αν πίστευε ποτέ και ο ίδιος ότι θα κατάφερνε να φάει στην καθισιά του ένα ολόκληρο κέικ, μεγέθους μεγαλύτερο και από τον ίδιο, χωρίς υπερβολή. Τα κοντινά πλάνα του κέικ στην ταινία είναι σκέτος πειρασμός. H συνταγή μπορεί να υπάρχει ήδη, αλλά το στοίχημα είναι αν μπορείτε να το φάτε… όλο με μιας.

Δείτε τη σκηνή εδώ

«The Lion King»: Κάμπιες

Μπορεί να απορείτε με την τελευταία συμμετοχή της λίστας και να αναρωτιέστε τι κοινό μπορεί να έχετε εσείς με τον Σίμπα, το λιοντάρι και τους άλλους τετράποδους φίλους του, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήταν και πολύ περίεργο εν τέλει να αποκτήσετε κοινές διατροφικές συνήθειες μαζί τους. Τα έντομα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, ενώ πολλοί είναι οι λαοί μάλιστα, που το κάνουν ήδη και οι θεωρίες θέλουν η κατανάλωση των εντόμων να σώζει τον πλανήτη από την πείνα. Δεν χρειάζεστε τίποτα παραπάνω από ένα ανοιχτό μυαλό και ένα ορθάνοιχτο στόμα. Γιατί όπως λέει και ο Πούμπα, «μπορεί να είναι γλοιώδες, αλλά σου γεμίζει το στομάχι!»…

Δείτε τη σκηνή εδώ