Ε.L. James: η πλουσιότερη συγγραφέας σύμφωνα με το Forbes

el-James-i-plousioteri-suggrafeas-sumfona-me-to-forbes-plousioteri-suggrafeas-sumfona-me-to-forbes

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Η Ε.L. James είναι η πλουσιότερη συγγραφέας, χάρη στις «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι», σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Forbes. Ποιο είναι όμως το μυστικό της επιτυχίας της;

Αποτέλεσε την «έκπληξη» των υπευθύνων του περιοδικού που είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να βλέπουν στη λίστα τους γνωστά ονόματα, πολυγραφότατων συγγραφέων, όπως η Danielle Steel, η Νora Roberts και ο Stephen King.

Για να μπει κανείς στο κλειστό κλαμπ των πλουσιότερων συγγραφέων, πρέπει σύμφωνα με το «Forbes» να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα, να καλλιεργεί ένα λογοτεχνικό είδος με απήχηση στο κοινό (θρίλερ, ρομαντικό ή νεανικό μυθιστόρημα), να εκδίδονται πάνω από πέντε τίτλοι το χρόνο και να έχει στο ενεργητικό του κινηματογραφικές μεταφορές των έργων του. Η E.L. James, μολονότι στράφηκε στο αισθηματικό μυθιστόρημα, χτύπησε πολύ γρήγορα «φλέβα χρυσού» ως πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας. Πλέον φιγουράρει στην πρώτη θέση της λίστας του Forbes με 95 εκατομμύρια δολάρια. Σημαντικός παράγοντας ώστε να εκτοξευτεί στα μπεστ σέλερ η ερωτική τριλογία της «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι», ήταν, σύμφωνα με τους αναλυτές του περιοδικού, η ηλεκτρονική έκδοση των βιβλίων της- ένας καλός τρόπος για να διαβάσουν «διακριτικά» τις τολμηρές σκηνές οι αναγνώστες της σε δημόσιους χώρους… Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «βασιλιάς των θρίλερ» James Patterson, με 91 εκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί η Suzanne Collins, με 55 εκατομμύρια δολάρια. Η κινηματογραφική μεταφορά των «Αγώνων πείνας» βοήθησε ακόμη περισσότερο την εμπορική επιτυχία των βιβλίων της.

O Bill O’ Reilly, άγγιξε τα 28 εκατομμύρια, με τα μπεστ σέλερ του «Killing Lincoln» και «Κilling Kennedy» ενώ πολλοί στοιχηματίζουν ότι και το νέο βιβλίο του «Killing Jesus», θα έχει εξίσου μεγάλη επιτυχία.

Σωστό χρυσωρυχείο έχει αποδειχτεί και για την «βετεράνο» Danielle Steel η αισθηματική λογοτεχνία, καθώς συμπεριλαμβάνεται στους πλουσιότερους συγγραφείς με 26 εκατομμύρια δολάρια. Στα σαράντα χρόνια της καριέρας της, έχει δώσει στο κοινό της 128 τίτλους!

Το νεανικό κοινό λατρεύει τoν Jeff Kinney (24 εκατομμύρια δολάρια). Καθιερώθηκε με τη σειρά βιβλίων του «Diary of a wimpy kid», ενώ η περιπέτειά του «The third wheel» ξεπέρασε το 1,4 εκατομμύρια αντίτυπα.

Στην ίδια θέση βρίσκεται και η Janet Evanovich (24 εκατομμύρια δολάρια) χάρη στις αστυνομικές περιπέτειες της ηρωίδας της Stephanie Plum.

H Νora Roberts (23 εκατομμύρια δολάρια) ήταν το όνομα που έβλεπε κανείς να κυριαρχεί στο εξωτερικό σε σούπερ μάρκετ και αεροδρόμια. Πρόσφατα οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των βιβλίων της ξεπέρασαν τα 3.2 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ακολουθεί ο Dan Brown (22 εκατομμύρια αντίτυπα). Η νέα περιπέτεια του διάσημου πλέον ηρώα του, Robert Langdon,το «Inferno» αναδείχτηκε ως το απόλυτο μπεστ σέλερ του πρώτου εξαμήνου για το 2013. Ωστόσο οι υπεύθυνοι του Forbes υποστηρίζουν ότι δεν κατόρθωσε να αγγίξει τις πωλήσεις των προηγούμενων επιτυχιών του, «O κώδικας Ντα Βίντσι» και «Το χαμένο σύμβολο». Ο Stephen King, δεν μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα, αφού εδώ και χρόνια έχει διαμορφώσει το δικό του αφοσιωμένο αναγνωστικό κοινό και η σειρά «Under the dome» στο CBS, τον κρατάει στο προσκήνιο.