Vivien Leigh: αποκαλύπτεται το προσωπικό της αρχείο

vivien-leigh-apokaluptetai-to-prosopiko-tis-arxeio

Vivien Leigh και Marlon Brando στην ταινία Λεωφορείον ο Πόθος». Photo: IMDb.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Το αρχείο της βρετανίδας σταρ Vivien Leigh που περιλαμβάνει ημερολόγια, την παθιασμένη αλληλογραφία της με τον σύζυγό της Lawrence Olivier, αμέτρητα βραβεία και αδημοσίευτα ντοκουμέντα, βρήκε πλέον στέγη στο μουσείο Αlbert Victoria, στο Λονδίνο.

Η δωρεά του πολύτιμου αυτού αρχειακού υλικού πραγματοποιήθηκε από τα εγγόνια της βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού και αναμένεται να φωτίσει όλες τις πτυχές της καριέρας και της προσωπικής ζωή της. Άλλωστε η αξέχαστη σταρ της επικής ταινίας «Όσα παίρνει ο άνεμος» κρατούσε λεπτομερές ημερολόγιο από τότε που ήταν 16 ετών, δηλαδή το 1929, μέχρι τη χρονιά που πέθανε, το 1967.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πλούσια αλληλογραφία της Vivien Leigh που ξεπερνά τις 7.500 επιστολές. Τα γράμματα είχαν ως παραλήπτες την ίδια και τον αγαπημένο της Lawrence Olivier και πολλά από αυτά προέρχονταν από σημαντικές προσωπικότητες της καλλιτεχνικής και πολιτικής σκηνής, όπως ήταν για παράδειγμα, ο T.S. Eliot, η Mairilyn Monroe, o Winston Churchill αλλά και η Βασιλομήτωρ.

Μια ακόμη επιστολή προέρχεται από τον Tennessee Williams και χρονολογείται το 1950. Σε αυτή, ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας επαινεί την οσκαρική ερμηνεία της Vivien Leigh, στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου του «Λεωφορείον ο Πόθος».

«Είναι περιττό να επαναλάβω εδώ την πραγματική μεγάλη χαρά μου για την ταινία και ιδιαιτέρως για τη δική σου συμμετοχή σε αυτή. Ήταν η Μπλανς που πάντα ονειρευόμουν και είμαι ευγνώμων που την ζωντάνεψες τόσο ωραία στην οθόνη», ανέφερε στην επιστολή του ο Tennessee Williams.

Το βιβλίο επισκεπτών της Vivien Leigh και του Olivier, όταν έμεναν στο σπίτι τους, στο Μπάκινχαμσαϊρ έχει επίσης αρκετές διάσημες υπογραφές από τους Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Orson Welles, Judy Garland κ.α. Αποκαλυπτικό είναι και το αδημοσίευτο ως τώρα φωτογραφικό υλικό. Ένα μέρος του προέρχεται από τα παρασκήνια αλλά και από τις λήψεις που είχε τραβήξει η ηθοποιός, κατά τη διάρκεια ταξιδιών της στις ΗΠΑ. Μάλιστα οι φωτογραφίες από την Αμερική είναι έγχρωμες, πράγμα σπάνιο για εκείνη την περίοδο.