Ανοίγει αυλαία το 70ό Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου

berlinale ANNEGRET HILSE
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Berlinale 2020: Ανανεωμένο, εορταστικό και γραφιστικά τολμηρό ξεκινάει σήμερα στο Βερολίνο το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ.

Με 18 ταινίες στο επίσημο διαγωνιστικό, αρκετή γεύση από Ελλάδα, αφίσες που δεν συναρπάζουν, πολλές επετειακές εκδηλώσεις και τον Τζέρεμι Αϊρονς πρόεδρο της κριτικής επιτροπής ξεκινάει σήμερα η φετινή Berlinale η οποία πραγματοποιείται μέχρι την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020. 

Μια καινούρια εποχή έχει ξεκινήσει για το Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου που φέτος γιορτάζει τα 70 του χρόνια με αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του και δύο νέους διευθυντές, έπειτα από την αποχώρηση του επί χρόνια καλλιτεχνικού διευθυντή Ντίτερ Κόσλικ. Έτσι στο τιμόνι βρίσκουμε,πλέον, την πρώτη γυναίκα διευθύντρια του φεστιβάλ, Μάριετ Ρίζενμπικ, και τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Κάρλο Τσατριάν

Η αφίσα και καθημερινά στιγμιότυπα από το Βερολίνο στους ρυθμούς της Berlinale

Το επίσημο διαγωνιστικό 

«Οι ταινίες του επίσημου προγράμματος λένε ιστορίες οικείες και σημαντικές, ατομικές και συλλογικές» λέει ο Κάρλο Τσατριάν και συνεχίζει υποστηρίζοντας πως «αν υπερισχύουν οι μαύροι τόνοι, είναι γιατί οι ταινίες που επιλέξαμε κοιτάζουν στο παρόν χωρίς ψευδαισθήσεις, όχι για να προκαλέσουν φόβο αλλά γιατί θέλουν να μας ανοίξουν τα μάτια». Και καταλήγει στο συμπέρασμα πως «η εμπιστοσύνη που δείχνει το σινεμά στους ανθρώπους, αυτά τα ταλαίπωρα, κακομεταχειρισμένα, χειριστικά όντα, είναι αδιάσπαστη. Τόσο αδιάσπαστη που επίμονα τους αναπαριστά ως πρωταγωνιστές του». 

Συνολικά 18 ταινίες από 18 χώρες θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Άρκτο, με μία εξ αυτών να αποτελεί ταινία τεκμηρίωσης. Επιπλέον οι 16 από αυτές κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο φεστιβάλ. 

Το φεστιβάλ εγκαινιάζει και δεύτερο διαγωνιστικό τμήμα με τον τίτλο «Encounters», μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να στηρίξει τις νέες και διαφορετικές φωνές στο σινεμά. 

Ταινία Έναρξης: «My Salinger Year» του Philippe Falardeau

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανοίξουμε το 70ό Φεστιβάλ του Βερολίνου με μια ιστορία ενηλικίωσης που ακολουθεί την οπτική την πρωταγωνίστριας η οποία έχει μια νέα προοπτική στα πράγματα, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αφελής. Ο Philippe Falardeau περιγράφει τον μικρό λογοτεχνικό κόσμο της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του ’90 με χιούμορ και μια γλυκιά νότα, χωρίς όμως να ξεχνάει τον 21ο αιώνα στον οποίο ζούμε ή τον ρόλο που παίζει η τέχνη στις ζωές μας» δήλωσε ο Κάρλο Τσατριάν για την ταινία που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ. 

Οι Έλληνες του Βερολίνου

Από τις λίστες της Berlinale δεν λείπουν τα ελληνικά ονόματα και οι παραγωγές. Ξεχωρίζουν η τηλεοπτική σειρά «Trigonometry» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη μέρος της οποίας θα προβληθεί στο τμήμα Berlinale Series 2020​, οι ταινίες «Pari» του Σιαμάκ Ετεμάντι και «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη που θα προβληθούν στο τμήμα Panorama και το «Sisters Apart» της Δάφνης Χαριζάνη που θα προβληθεί στο τμήμα Perspektive Deutsches Kino.