Τι λένε οι επιστήμονες για τα γαλακτοκομικά

galaktokomika
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Απ’ ό,τι φαίνεται δεν μεγαλώνουν γερά παιδιά…

Μεγαλώσαμε με ένα ποτήρι γάλα για πρωινό, με τυρί πάντα στο πιάτο μας, με τα γαλακτοκομικά να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή μας και να μην λείπουν ποτέ από το ψυγείο. Η σύνδεσή τους δε με γερά οστά και αποφυγή οστεοπόρωσης μετέπειτα στη ζωή είναι άκρως ισχυρή. Ισχύουν, όμως, πράγματι όλα αυτά τα οφέλη τα οποία μάθαμε μεγαλώνοντας;

Σύμφωνα με νέο εκτεταμένο σχολιασμό που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, φαίνεται ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών μάλλον είναι ανώφελη και μπορεί να αποδειχτεί και επιβλαβής.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Χάρβαρντ αξιολόγησαν τα διαθέσιμα δεδομένα που αφορούν την κατανάλωση γαλακτοκομικών και τα οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και εξέλιξης, τον κίνδυνο καρκίνου, την υγεία των οστών και το βάρος του σώματος και τα συμπεράσματά τους δεν είναι και τόσο ελπιδοφόρα. Βρήκαν ότι η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών, όχι μόνο δεν μας προστατεύει από κατάγματα στα οστά στην ενήλικη ζωή, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων, καρκίνου του προστάτη και καρκίνου του ενδομητρίου.

Όπως είναι φανερό, τα ευρήματα αυτά δεν υποστηρίζουν την αύξηση στη συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση γαλακτοκομικών και όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους.

Για να λάβετε το ασβέστιο που χρειάζεστε, μπορείτε να καταναλώνετε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αμύγδαλα, μπρόκολο, τόφου ή ενισχυμένες τροφές, όπως φυτικά γάλατα, που περιέχουν και ασβέστιο και βιταμίνη D που βοηθά στην απορρόφησή του.

Πηγή
Willett WC, Ludwig DS. Milk and health. N Engl J Med. 2020;382:644-654.