Από το 2021 θα απαιτείται βίζα για περιοδείες στην Μεγάλη Βρετανία

sunaulia-sugkrotima
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Οργανώσεις καλλιτεχνών προειδοποιούν πως το Brexit θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην βιομηχανία μουσικής της χώρας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας έδωσε στην δημοσιότητα πληροφορίες για τις βίζες που θα χρειάζονται μουσικοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσουν συναυλίες στην χώρα. Το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή το 2021, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Shutterstock

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι καλλιτέχνες από ευρωπαϊκές χώρες πλέον θα αντιμετωπίζονται όπως καλλιτέχνες άλλων χωρών και θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση για βίζα πέμπτης κατηγορίας. Το κόστος της συγκεκριμένης βίζας είναι 244 λίρες, ενώ απαιτείται σπόνσορας και απόδειξη πως ο αιτών έχει τουλάχιστον 945 λίρες σε λογαριασμό.

Πολλές οργανώσεις καλλιτεχνών έχουν τονίσει πως το Brexit θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην μουσική βιομηχανία της Μεγάλης Βρετανίας και θα αποθαρρύνει καλλιτέχνες από το να επισκεφτούν την χώρα.

Shutterstock

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημο, αντίστοιχα μέτρα ενδεχομένως θα ισχύσουν για βρετανούς καλλιτέχνες που επιθυμούν να κάνουν περιοδείες σε ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόβλημα μπορεί να είναι αρκετά πιο πολύπλοκο για βρετανούς καλλιτέχνες που σκοπεύουν να επισκεφτούν πολλαπλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός πολιτισμού Nigel Adams έχει ισχυριστεί πως οι περιοδείες είναι «ζωτικής σημασίας» για την βιομηχανία μουσικής, όμως δεν φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις από το υπουργείο Εσωτερικών για την αλλαγές στις σχετικές διαδικασίες για καλλιτέχνες.