Ένοχος για βιασμό ο Harvey Weinstein

harvey-weinstein JStone
ΤΡΙΤΗ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ο πρώην παραγωγός αντιμετωπίζει κάθειρξη 25 ετών για βιασμό και σεξουαλικές επίθεσεις σε μια πρώην βοηθό παραγωγής και μια ηθοποιό.

Μετά από πέντε μέρες διαβουλεύσεων, ο Harvey Weinstein κρίθηκε ένοχος από τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης για σεξουαλική επίθεση και βιασμό. Βάσει της ετυμηγορίας των ενόρκων – επτά άνδρες και πέντε γυναίκες – ο Weinstein αντιμετωπίζει κάθειρξη 25 ετών.

Μετά απόφαση του δικαστηρίου διατάχθηκε η προφυλάκιση του 67χρονου παραγωγού και η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 11 Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Weinstein απαλλάχθηκε από δύο πιο σοβαρές κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης, οι οποίες επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Shutterstock / Lev Radin

Πιο συγκεκριμένα ο Weinstein βρέθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση κατά της πρώην βοηθού παραγωγής Mimi Haleyi το 2006 και για το βιασμό της πρώην ηθοποιού Jessica Mann το 2013. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως οι σεξουαλικές επαφές έγιναν με την συγκατάθεση των γυναικών αφού όπως ισχυρίστηκε μετά τα συμβάντα του ζήτησαν χάρες. Η εισαγγελία που άσκησε την ποινική δίωξη αντέκρουσε το επιχείρημα τονίζονται την εξουσία που είχε στα χέρια του ο Weinstein ως παραγωγός.

«Κυβερνούσε το σύμπαν, οπότε [τα θύματα] δεν μπορούσαν να παραπονεθούν όταν τα πατάνε, τα φτύνουν, τα αποθαρρύνουν και ναι, όταν τα βιάζουν και τα κακοποιούν. Φρόντιζε να επικοινωνεί με τα άτομα για τα οποία ανησυχούσε ώστε να μην βγουν από τα σκοτάδια και τον αποκαλύψουν για αυτό που είναι: ένας καταχρηστικός βιαστής» δήλωσε η εισαγγελέας Joan Illuzzi στο δικαστήριο.

Shutterstock / Lev Radin

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, νομικοί εκπρόσωποι του κινήματος Time’s Up σχολίασαν πως η καταδίκη του Weinstein «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο κόσμο για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» ενώ τόνισαν πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να αποδοθεί δικαιοσύνη και για άλλες περιπτώσεις σαν του πρώην παραγωγού.

Άρθρο των New York Times αναφέρει πως ο Weinstein ήταν αμίλητος όταν άκουσε την καταδικαστική απόφαση και η δικηγόρος του Donna Rotunno σχολίασε πως θα καταθέσει έφεση. «Είμαστε απογοητευμένοι. Ξέραμε όταν ήρθαμε εδώ πως χάναμε 35-0 όταν ξεκίνησε αυτή η δίκη. Ο Harvey είναι πολύ δυνατός, είναι απίστευτα δυνατός, το αντιμετώπισε σαν άνδρας. Ξέρει πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτόν και πως δεν έχει τελειώσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

EPA-EFE/REX/Shutterstock / Alec Tabak

Μετά την απόφαση των δικαστικών αρχών της Νέας Υόρκης, ο Weinstein θα βρεθεί στο Λος Άντζελες για να αντιμετωπίσει αντίστοιχες κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση. Η ημερομηνία της δίκης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.