Ανακαλύπτουμε τις ομορφιές του Σάλτσμπουργκ

saltsmpourgk
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Μετά τη Βιέννη, το Σάλτσμπουργκ είναι το πιο τουριστικό μέρος της Αυστρίας συνδυάζοντας τη μουσική του κουλτούρα και τα ιδιαίτερα τοπία που το καθιστούν παραμυθένιο προορισμό. Μέχρι να μπορέσουμε να το επισκεφτούμε χωρίς τον φόβο του κορωνοϊού, το ανακαλύπτουμε... από μακριά.

Άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ο οποίος γεννήθηκε εκεί, το Σάλτσμπουργκ αν μη τι άλλο ξεχωρίζει για τη μουσική του υπόσταση, με τις αναφορές στον κλασικό συνθέτη να είναι πολλαπλές. Η οικογένειά του έζησε στον 3ο όροφο του σπιτιού στην οδό Getreidegasse 9 για 26 χρόνια, από το 1747 έως το 1773, ενώ ο ίδιος γεννήθηκε το 1756.

Δεν θα ήταν δυνατό να μην έχει και μουσείο αφιερωμένο σε αυτόν, το οποίο δημιουργήθηκε το 1880, αποτελώντας έναν πολιτιστικό χώρο για φιλόμουσους και μη επισκέπτες. Εκεί μπορεί κάποιος να δει ιστορικά μουσικά όργανα, έγγραφα, αναμνηστικά και τα περισσότερα από τα πορτρέτα του που ζωγραφίστηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της ημιτελούς ελαιογραφίας «Ο Μότσαρτ στο πιάνο».

Στην πόλη, στην οδό 8 Makartplatz, θα βρείτε, επίσης, και ακόμη μια κατοικία του διάσημου συνθέτη, όπου έζησε με την οικογένειά του έως το 1787, αν και το κτίριο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό στον Β’ Παγκόσμιο από βόμβα. Σήμερα, όμως, το κτίριο έχει αναπαλαιωθεί εδώ και 24 χρόνια, και στεγάζει άλλο ένα μουσείο, με πολλά αυθεντικά αρχεία και πορτρέτα, σε μια έκθεση για την ιστορία του σπιτιού και τη ζωή του Μότσαρτ.

Το άγαλμα του Μότσαρτ στην Mozartplatz

Στην πόλη υπάρχει επίσης και η πλατεία του Μότσαρτ, η Mozartplatz, όπου θα βρείτε το άγαλμά του, αλλά και αρκετούς πλανόδιους πωλητές τριγύρω, ζαχαροπλαστεία και μουσεία.

Το Σάλτσμπουργκ, όμως, δεν είναι μόνο Μότσαρτ, αφού τα αξιοθέατά του είναι πολλά και οι ομορφιές του αναρίθμητες. Το κάστρο Hohensalzburg στην κορυφή του μικρού βουνού Festungsberg είναι μια από αυτές, προσφέροντας εκπληκτική θέα των Άλπεων, του ποταμού και ολόκληρης τη πόλης, που αξίζει να θαυμάσετε.

Το κάστρο Hohensalzburg στην κορυφή του Festungsberg

Επιβεβλημένο είναι το πέρασμα από την εντυπωσιακά διατηρημένη παλιά πόλη του Σάλτσμπουργκ, Altstadt, την αριστερή όχθη του ποταμού Salzach, όπου θα χορτάσετε περιπάτους στα στενά δρομάκια, ανάμεσα στα γραφικά κτήρια και στις ζεστές γωνιές. Στην καρδιά της παλιάς πόλης, ακριβώς δίπλα από τον Καθεδρικό ναό και πολύ κοντά στην πλατεία του Μότσαρτ, θα βρείτε και την πλατεία Residenzplatz, με το σιντριβάνι που κατασκευάστηκε από τον διάσημο καλλιτέχνη Tomasso di Garona τον 17ο αιώνα.

Ο καθεδρικός ναός του Σάλτσμπουργκ είναι επίσης από τα σημεία ενδιαφέροντος που πρέπει να βάλει κάποιος στην ατζέντα του, με υπέροχη πρόσοψη και ωραίο τρούλο, σε εντυπωσιακό, πρώιμο μπαρόκ ρυθμό, που ιδρύθηκε από τον Άγιο Rupert το 774. Εκεί, μάλιστα, βαφτίστηκε και ο περίφημος συνθέτης και φυσικά η κολυμπήθρα του έχει διατηρηθεί ως αξιοθέατο.

Το παλάτι Mirabell και οι πανέμορφοι κήποι του

Κι επειδή τα παλάτια δεν λείπουν από την ξενάγηση της πόλης, περάστε οπωσδήποτε από το παλάτι Mirabell με τους κήπους του, που ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO και δείτε αγάλματα που αναπαριστούν μυθολογικά θέματα, αλλά και το παλάτι Hellbrunn κοντά στο Morzg, το οποίο χτίστηκε μεταξύ 1613 και 1619 από τον πρίγκιπα-αρχιεπίσκοπο του Σάλτσμπουργκ Markus Sittikus von Hohenems και προοριζόταν μόνο για καλοκαιρινή κατοικία.

Τέλος, το νεότερο μουσείο του Σάλτσμπουργκ στην πλατεία Μότσαρτ, που άνοιξε το 2007, σας περιμένει για να σας συστήσει την ιστορία της πόλης και μερικές από τις πιο διάσημες προσωπικότητές του.