Ταινίες της εβδομάδας (5/3/2020)

dark-waters
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Οι Mark Ruffalo, Anne Hathaway και Tim Robbins πρωταγωνιστούν στο δικαστικό δράμα με οικολογικές προεκτάσεις του Todd Haynes.

«Σκοτεινά Νερά» (Dark Waters)
Ο Ρομπ είναι μεγαλοδικηγόρος με ειδίκευση σε  θέματα Περιβάλλοντος και εκπροσωπεί μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες. Η καριέρα του βρίσκεται στην καλύτερη  φάση της όταν δύο αγρότες έρχονται σε επαφή μαζί του και ισχυρίζονται ότι ένα παράρτημα της εταιρίας DuPont αποβάλλει τοξικά απόβλητα στον τοπικό ποταμό με αποτέλεσμα την καταστροφή των γεωργικών εκτάσεων και τον θάνατο εκατοντάδων ζώων. Με σκοπό να τους βοηθήσει και να ανακαλύψει την αλήθεια συντάσσει μια επιστολή διαμαρτυρίας που σηματοδοτεί την έναρξη μιας δεκαπενταετούς διαμάχης που θα θέσει σε δοκιμασία όχι μόνο την καριέρα του, αλλά και την υγεία του και τις οικογενειακές του σχέσεις.
Σκηνοθεσία: Todd Haynes, Σενάριο: Mario Correa και Matthew Michael Carnahan, Ερμηνεύουν: Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Tim Robbins και Bill Pullman.

«Η Μπαλάντα Της Τρύπιας Καρδιάς» (Ballad for a Pierced Heart)
Σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας, όταν το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με την απληστία για το χρήμα, τα πτώματα αρχίζουν να στοιβάζονται το ένα μετά το άλλο και η «Ωραία Κοιμωμένη» Όλγα δεν θα μάθει ποτέ από τι πραγματικά έχει γλιτώσει.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης, Σενάριο: Γιάννης Οικονομίδης, Χάρης Λαγκούσης και Δημοσθένης Παπαμάρκος, Ερμηνεύουν: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης και Στάθης Σταμουλακάτος.

«Φύγαμε» (Onward)
Δύο αδέλφια-ξωτικά έχουν την ευκαιρία να φέρουν τον πατέρα τους ξανά στη ζωή για μία μέρα χάρη σε ένα μαγικό ραβδί και ένα ξόρκι που έχει αφήσει πίσω για τα παιδιά του. Έτσι, ξεκινάει μία απίθανη περιπέτεια που τους αποκαλύπτει ότι υπάρχει ακόμα μαγεία εκεί έξω.
Σκηνοθεσία: Dan Scanlon, Σενάριο: Dan Scanlon, Jason Headley και Keith Bunin, Ερμηνεύουν: Ανδρέας Καρτσάτος, Δημήτρης Σάρλος, Σοφία Τσάκα και Ζωή Ρηγοπούλου.

«Ο Δρόμος της Επιστροφής» (The Way Back)
Ο Τζακ Κάνινγχαμ είχε μπροστά του μια ζωή γεμάτη υποσχέσεις. Στο γυμνάσιο ήταν το παιδί - φαινόμενο στο μπάσκετ, κατορθώνοντας να πάρει πλήρη  υποτροφία για το πανεπιστήμιο, όταν ξαφνικά, για άγνωστους λόγους, αποσύρεται από τα πάντα, καταστρέφοντας το μέλλον του. Τον παίρνει η κάτω βόλτα, βιώνει μία ανυπολόγιστη απώλεια και «βυθίζεται» στο αλκοόλ, γεγονός που του κοστίζει το γάμο του και κάθε ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Όταν του ζητείται να προπονήσει την ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου του - που έχει πέσει πολύ σε σχέση με τις ένδοξες εποχές του- αποδέχεται την πρόταση, εκπλήσσοντας περισσότερο απ’ όλους τον εαυτό του. Καθώς οι παίκτες δένουν μεταξύ τους ως ομάδα και πετυχαίνουν τη μία νίκη μετά την άλλη, ο Τζακ αισθάνεται ότι ίσως έχει βρει τελικά ένα λόγο για να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του. Όμως, θα είναι αυτό αρκετό για να γεμίσει το κενό του, να θεραπεύσει τις βαθιές πληγές του παρελθόντος και να τον οδηγήσει στο δρόμο για τη λύτρωση;
Σκηνοθεσία: Gavin O'Connor, Σενάριο: Brad Ingelsby και Gavin O'Connor, Ερμηνεύουν: Ben Affleck, Janina Gavankar, Michaela Watkins και Hayes MacArthur.

«Ο Αόρατος Άνθρωπος» (The Invisible Man)
Παγιδευμένη σε μια βίαιη, κακοποιητική σχέση με έναν πλούσιο και ευφυή επιστήμονα, η Σεσίλια Κας καταφέρνει να αποδράσει μέσα στη νύχτα και να εξαφανιστεί, με τη βοήθεια της αδερφής της ενός παιδικού της φίλου και της μικρής του κόρης. Όταν όμως ο βάναυσος πρώην σύντροφος της Σεσίλια αυτοκτονεί και της αφήνει ως κληρονομιά ένα μεγάλο μέρος της τεράστιας περιουσίας του, η Σεσίλια υποψιάζεται ότι πρόκειται για παγίδα. Μια σειρά από παράξενες συμπτώσεις θα αποβούν σχεδόν θανατηφόρες και θα απειλήσουν τις ζωές εκείνων για τους οποίους η Σεσίλια νοιάζεται. Η λογική της θα αρχίσει να κλονίζονται και θα προσπαθεί απελπισμένα να αποδείξει στον περίγυρό της ότι καταδιώκεται από μια αόρατη παρουσία που την στοιχειώνει.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Leigh Whannell, Ερμηνεύουν: Elisabeth Moss, Oliver Jackson-Cohen, Harriet Dyer και Aldis Hodge.

«Το Βαμμένο Πουλί» (The Painted Bird)
Ανατολική Ευρώπη, τέλη Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα παιδί – δίχως όνομα – προσπαθεί να επιβιώσει μόνο του στην ύπαιθρο, ταξιδεύοντας από χωριό σε χωριό. Αντιμετωπίζει τις πιο σκληρές δοκιμασίες, διατηρώντας όμως την ελπίδα ζωντανή, στο πιο απάνθρωπο περιβάλλον.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Václav Marhoul, Ερμηνεύουν: Stellan Skarsgård, Harvey Keitel, Barry Pepper και Julian Sands.

«Μετά το Γάμο» (After the Wedding)
Στα περίχωρα της ερειπωμένης, αρχαίας πόλης της Καλκούτα βρίσκεται ένα ορφανοτροφείο. Η Ίζαμπελ έχει δουλέψει σκληρά για να φροντίζει τα παιδιά που ζουν εκεί. Όντας σε απελπιστική οικονομική ανάγκη για να κρατήσει το ορφανοτροφείο σε λειτουργία, έχει φαινομενικά βρει τον τέλειο ευεργέτη και πρέπει να ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη για να συναντήσει την γυναίκα που προθυμοποιήθηκε να την βοηθήσει. Ριμέικ της ομώνυμης δανέζικης ταινίας (After the Wedding - Efter Brylluppet) της Σούζαν Μπίερ, η οποία είχε διεκδικήσει το 2007 το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Με την βραβευμένη με Όσκαρ Τζούλιαν Μουρ και την τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ Μισέλ Oυίλιαμς.
Σκηνοθεσία: Bart Freundlich, Σενάριο: Bart Freundlich, Susanne Bier και Anders Thomas Jensen, Ερμηνεύουν: Julianne Moore, Michelle Williams, Billy Crudup και Abby Quinn.

«Ένα δέντρο θυμάται»
Η ταινία καταγράφει την ιστορία του Λίντιτσε, το οποίο οι Nαζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά– στο πλαίσιο των αντιποίνων για τη δολοφονία του επικεφαλής του Προτεκτοράτου Βοημίας και Μοραβίας, Ράινχαρντ Χάιντριχ, στην Πράγα το 1942 και υψηλόβαθμου στελέχους των SS, από τους πρωτεργάτες του Ολοκαυτώματος, γνωστού και με το προσωνύμιο «Ο Δήμιος». Συνολικά 1.300 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 200 γυναίκες, σφαγιάστηκαν ως αντίποινα για τη δολοφονία του Χάιντριχ από Τσέχους πατριώτες. Aπο το Λίντιτσε γλύτωσε μόνο ένα δέντρο. Τα ερείπια του Λίντιτσε καταστρέφονται με δυναμίτη και μπουλντόζες ισοπεδώνουν ότι απέμεινε, διαγράφοντάς την ολοκληρωτικά από το χάρτη. Διατάσσεται η εκτύπωση χαρτών χωρίς το όνομα της πόλης. Στο χωράφι που κάποτε υπήρχε η πόλη σπέρνεται σιτάρι. Η κωμόπολη αποτέλεσε σύμβολο της Ναζιστικής κτηνωδίας.
Σκηνοθεσία: Κώστας Φόλλας.

«Νέα Φρουρά» (Molodaya gvardiya)
Το 1941, μόλις οι γερμανοφασίστες κατακτητές είχαν καταλάβει την πόλη Κρασνοντόν, νεαροί πατριώτες συγκρότησαν την κομσομόλικη παράνομη οργάνωση Νέα Φρουρά. Ο αγώνας της οργάνωσης αυτής αποτελεί μια από τις πιο ηρωικές και τραγικές σελίδες λαϊκού άθλου στα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Αφού τους κατέδωσαν οι προδότες, 73 νεαροί και νεαρές, ύστερα από άγρια βασανιστήρια στην Γκεστάπο, εκτελέστηκαν το 1943.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Sergey Gerasimov, Ερμηνεύουν: Vladimir Ivanov, Inna Makarova, Nonna Mordyukova και Sergei Gurzo.