Mommy Makeover: Κοιλιοπλαστική και ανόρθωση στήθους

gunaika-moro-koilia-koilioplastiki
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Mommy makeover είναι ο συνδυασμός κοιλιοπλαστικής και ανόρθωσης στήθους που πολλές φορές μπορεί να συνδυασθεί με ανόρθωση γλουτών και λιποαναρρόφηση όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Η ανάρρωση είναι σχετικά ανώδυνη σε ιδανικές περιπτώσεις

To  Mommy Makeover είναι ο συνδυασμός επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής που μπορεί να υποβληθεί μια γυναίκα όταν τελειώσει με τον οικογενειακό της προγραμματισμό δηλαδή μετά από τις εγκυμοσύνες. Ο συνδυασμός των επεμβάσεων μπορεί να γίνει σε κάθε γυναίκα που είναι υγιής και δεν έχει χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε γυναίκα πρέπει να εξετάζεται επιμελώς από τον πλαστικό χειρουργό ούτως ώστε να σχεδιασθούν οι επεμβάσεις αλλά και τα στάδια τους ανάλογα με το τι θέλει η κάθε γυναίκα να κάνει.

Οι πιο δημοφιλείς επεμβάσεις που περιλαμβάνει το  Mommy Makeover που στην Ελληνική γλώσσα σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση, επαναφορά του σώματος μετά την εγκυμοσύνη είναι η πλαστική του στήθους (αυξητική, ανόρθωση στήθους) ή και συνδυασμός) και η πλαστική κοιλίας ή κοιλιοπλαστική. Επιπλέον επεμβάσεις είναι η λιποαναρρόφηση και η ανόρθωση των γλουτών με την μέθοδο του Brazilian butt lift (BBL).

Κοιλιοπλαστική και ανόρθωση στήθους από το αρχείο του Δρ Νώντα Καποσίτα

1. Το στήθος υφίσταται μεταβολές μετά την εγκυμοσύνη και ανάλογα με το μέγεθος του πριν τους τοκετούς απαιτεί διαφορετική τεχνική για διόρθωση. Γενικά το A και B μέγεθος στήθους συνήθως χρειάζεται μόνο ενθέματα σιλικόνης γιατί το Α-Β είναι μικρά στήθη και αδειάζουν από όγκο οπότε ένα ένθεμα σιλικόνης μπορεί να λύσει το πρόβλημα,οπότε και μιλάμε για μια αυξητική στήθους.

Εάν το μέγεθος εναι C τότε θα χρειασθεί πιθανά μια μικρή ανόρθωση και ένα ένθεμα σιλικόνης. Υπάρχουν γυναίκες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία που δεν θέλουν ένθεμα συνεπώς μια ανόρθωση λύνει το πρόβλημα αλλά το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται σε αυτή την περίπτωση πόσο όγκο μαστού έχει η γυναίκα. Αυτή η κατηγορία απαιτεί αρκετή ανάλυση από τον πλαστικό χειρουργό προς την γυναίκα για να μπορέσει να αποφασίσει. Εάν η γυναίκα είχε D και μεγαλύτερο στήθος πριν την εγκυμοσύνη τότε μια τυπική ανόρθωση είναι αρκετή για να δώσει πίσω στην γυναίκα το στήθος που είχε πριν.

Όλοι οι τρόποι έχουν σκοπό να φαίνεται το στήθος πιο νεανικό αλλά απαιτεί εμπειρία του πλαστικού χειρουργού.

 2. Η κοιλιά στο 90% των περιπτώσεων θα χαλαρώσει μετά τις εγκυμοσύνες και πολλές φορές θα χαλαρώσει και ο τόνος των κοιλιακών μυών. Η γυναίκα πρέπει να έχει μια λεπτομερή κλινική εξέταση από τον πλαστικό χειρουργό ο οποίος θα καθορίσει εάν είναι κατάλληλη για κανονική κοιλιοπλαστική, η μίνι κοιλιοπλαστική. Πολλές φορές υπάρχει και τοπικό λίπος στα πλαινά της κοιλιάς που αφαιρείται στον ίδιο χειρουργικό χρόνο. Στην κανονική κοιλιοπλαστική αφαιρείται το δέρμα λίγο πάνω από τον ομφαλό μέχρι την ήβη και στην μίνι κοιλιοπλαστική από την ήβη μέχρι κάτωθεν του ομφαλού. Στην μίνι κοιλιοπλαστική δεν μετακινείται ο ομφαλός και συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση ενώ στην κανονική κοιλιοπλαστική μετακινείται σε νέα θέση.

3. Η ανόρθωση των γλουτών είναι μια επέμβαση που οι νέες τεχνικές έχουν ανατρέψει τα δεδομένα και από τις μεγάλες τομές περάσαμε στις αόρατες τομές που γίνεται με το Brazilian butt lift. Η τεχνική αυτή συνίσταται στην αλλαγή του σχήματος του σώματος από αχλάδι,μήλο,ή τετράγωνο σε  στρογγυλούς γλουτούς όπως αυτούς που επιτυγχάνουμε με τα ενθέματα των γλουτών.

Το BBL λοιπόν αφαιρεί λίπος από διάφορα σημεία του σώματος όπως είναι η κοιλιά,η πλάτη,οι μηροί,και το λίπος κατόπιν επεξεργασίας μεταφέρεται στους γλουτούς σε συγκεκριμμένα σημεία, σε συγκεκριμμένες ποσότητες και βάθος. Η επέμβαση δίνει θεαματικά αποτελέσματα και η ανάρρωση της είναι όπως μιας λιποαναρρόφησης.

Οι επέμβάσεις αυτές μπορούν να συνδυασθούν κυρίως η πλαστική του στήθους μαζί με τη κοιλιοπλαστική. Πρέπει όμως η γυναίκα αυτή να έχει καλή υγεία, καλές αιματολογικές εξετάσεις και να έχει ιδανικό βάρος. Δεν μπορούμε να συνδυάσουμε και τις τρείς επέμβάσεις γιατί αυξάνεται ο χρόνος του χειρουργείου,η απώλεια αίματος και φυσικά η κόπωση του χειρουργού. Συνεπώς κάθε περίπτωση πρέπει να εξατομικεύεται και ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός να εξηγεί τι πρέπει να γίνει να αναλύει την ανάρρωση αλλά και τους κινδύνους γιατί στόχος μας είναι πρώτα από όλα είναι η ασφάλεια των ασθενών μας.

      Δείτε φωτογραφίες κοιλιοπλαστικής,ανόρθωσης στήθους,ανόρθωσης γλουτών στο κεντρικό website του Δρ Νώντα Καποσίτα

Νώντας Καποσίτας M.D, PhD, πλαστικός χειρουργός
Εξειδικευθείς στο University of Illinois at Chicago, USA
Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

https://kapositas.gr