Το αγελαδινό γάλα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

gala
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Νέα έρευνα αδειάζει το ποτήρι μας από το πρωινό γάλα, υποστηρίζοντας ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ως παιδιά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το πρωινό μας χωρίς γάλα και κάποιοι ενήλικες διατηρούν αυτή τη συνήθεια για πάντα. Δυστυχώς, όμως, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, η υψηλή πρόσληψη αγελαδινού γάλακτος στην καθημερινότητα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του συχνότερου κακοήθους όγκου στις γυναίκες. 

Η νέα έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το National Cancer Institute των ΗΠΑ, τα National Institutes of health και World Cancer Research Fund και δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές παρακολούθησαν 52.795 γυναίκες που συμμετείχαν στην Adventist Study -2 και βρήκαν ότι όσες κατανάλωναν ¼ με 1/3 του φλιτζανιού αγελαδινό γάλα την ημέρα, παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 30%.

Ένα φλιτζάνι την ημέρα βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%, ενώ η κατανάλωση 2 ή 3 φλιτζανιών σχετίζεται με 80% αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο του μαστού.

Η αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος με γάλα σόγιας φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατά 32% και οι επικεφαλής της έρευνας συστήνουν προσοχή στις συστάσεις που μιλούν για κατανάλωση 3 ποτηριών την ημέρα.

Πηγή
Fraser GE, Jaceldo-Siegl K, Orlich M, Maschak A, Sirirat R, Knutsen S. Dairy, soy, and risk of breast cancer: those confounded milks. Intl J Epid. Published online February 25, 2020.