Ακυρώθηκε η έκδοση των απομνημονευμάτων του Woody Allen

woody-allen Lucas Jackson
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Παρά την ικανοποίηση του Ronan και της Dylan Farrow, ο Stephen King εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για μελλοντική λογοκρισία.

Η προγραμματισμένη κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του Woody Allen ακυρώθηκε μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες. Την περασμένη Πέμπτη δεκάδες εργαζόμενοι της εταιρείας κατέβηκαν σε διαμαρτυρία και μια μέρα αργότερα ο όμιλος Hatchette Book Group ανακοίνωσε πως τελικά δεν θα εκδώσει το βιβλίο.

«Η απόφαση να ακυρώσουμε το βιβλίο του κύριου Allen ήταν δύσκολη. Στην HBG παίρνουμε πολύ σοβαρά τις σχέσεις μας με τους συγγραφείς και δεν ακυρώνουμε βιβλία με ευκολία. Έχουμε εκδώσει και θα συνεχίσουμε να εκδίδουμε πολλά “δύσκολα” βιβλία. Ως εκδότες, φροντίζουμε κάθε μέρα στην δουλειά μας να ακούγονται διαφορετικές φωνές και αντικρουόμενες απόψεις» αναφέρει η ανακοίνωση του εκδοτικού ομίλου.

AP/REX/Shutterstock / Evan Agostini

Το 2018 επανήλθαν στην δημοσιότητα οι σοβαρές καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης της Dylan Farrow για τον Woody Allen.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από ένα περίπου χρόνου η θυγατρική του ομίλου Hatchette, η Little, Brown and Company, είχε εκδώσει το «Catch and Kill» του Ronan Farrow για το σκάνδαλο Weinstein.

«Η έκδοση των απομνημονευμάτων του Woody Allen από την Hatchette προσωπικά με ανησυχεί βαθύτατα και είναι απόλυτη προδοσία απέναντι στον αδερφό μου, του οποίου η θαρραλέα δημοσιογραφική δουλειά – από την οποία κέρδισε η Hatchette – έδωσε φωνή σε πολυάριθμα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ισχυρούς άνδρες» είχε δηλώσει η Dylan Farrow την περασμένη Δευτέρα.

Μια μέρα αργότερα ο αδερφός της Ronan Farrow χαρακτήρισε μέσω Twitter την απόφαση του ομίλου να εκδώσει το βιβλίο του Woody Allen «εξαιρετικά αντιεπαγγελματική». Όπως εξήγησε, η Hatchette απέκρυψε την πρόθεση της να εκδώσει το βιβλίο, δεν έκανε προσπάθειες να εξετάσει και να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του Allen και ούτε επικοινώνησε με την Dylan Farrow για να απαντήσει σε αυτούς.

Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο, το βιβλίο του Allen που τιτλοφορείται «Apropos of Nothing», δηλαδή «Υπόθεση του τίποτα», φέρεται να προσφέρει μια περιεκτική περιγραφή της ζωής του, τόσο προσωπική όσο και επαγγελματική, ενώ παράλληλα εξετάζει το έργο του στον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση, την μουσική και τον γραπτό λόγο. «Ο Allen γράφει επίσης για τις σχέσεις του με την οικογένεια, του φίλους και τους έρωτες της ζωής του» αναφέρει η περιγραφή του βιβλίου.

Μετά την ανακοίνωση του ομίλου Hatchette την Παρασκευή, η Dylan Farrow ευχαρίστησε θερμά όλους όσους διακινδύνεψαν την επαγγελματική καριέρα τους για να συμπαρασταθούν στην ίδια, τον αδερφό της και τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. «Τα λόγια ποτέ δεν θα περιγράψουν το χρέος της ευγνωμοσύνης απέναντι σας» γράφει η Farrow στο Twitter, τονίζοντας πως «όταν ο κόσμος ενωθεί για το σωστό μπορεί να κάνει την διαφορά».

Παρά την ικανοποίηση του Ronan και την Dylan Farrow για την εξέλιξη, ο Stephen King εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του. Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Αμερικάνος συγγραφέας σχολίασε πως η κίνηση του εκδοτικού ομίλου δημιουργεί νέα προηγούμενα και ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη λογοκρισία στο μέλλον.

«Η απόφαση του ομίλου Hachette να παρατήσει το βιβλίο του Woody Allen μου προκαλεί έντονη ανησυχία. Δεν έχει να κάνει αυτόν – δεν δίνω δεκάρα για τον κύριο Allen. Αυτό που με ανησυχεί είναι ποιος θα φιμωθεί στην συνέχεια. Μόλις ξεκινήσεις, την επόμενη φορά πάντα γίνεται πιο εύκολο» έγραψε ο King.